local-stats-pixel

Strenci-nekur nav tik labi ka majas :)17

Daudziem gan Strenci asociejas ar seit esoso psihoneirologisko slimnicu. Jap, tada mums ir un ko tur padarit. Bet ta nav tada ka arada ASV filmas, kur apkart ir dzelondratis, visi sasieti trakokreklos un pilnmenes naktis parversas par betmeniem :) Vispar man ir doma izveidot vairaku rakstu ciklu par Strenciem, ieklaujot ari protams Strencu psihoneirologisko slimnicu bildes utt. Bet sis raksts bus ka ievads par Strenciem, ja patiks, un ceru, ka patiks, tad sekos vel raksti par so latvisko vidzemes mazpilsetu :)

Apraksts
Iedzīvotāji: 1614.
Platība: 5,7 km2
Attālums līdz Igaunijas robežai (Valka): 26 km.
Attālums līdz Rīgai: 126 km.
Attālums līdz Valmierai:18 km.
Attālums līdz Smiltenei: 27 km.
Dominējošā reliģija: Luterāņu.

Kā nokļūt Strenčos Strenčus ir viegli sasniegt ar automašīnu no Rīgas, Valmieras un Valkas, braucot pa ceļu A3, bet no Smiltenes, braucot pa ceļu P25.
Strenčos var ērti nokļūt arī ar dīzeļvilcienu no Lugažiem (Valkas), Valmieras un Rīgas, kā arī ar starppilsētu autobusiem no Valkas, Valmieras, Smiltenes un Rīgas.


Vēsture Pirmās ziņas par vietu, kur pašlaik atrodas Strenču pilsēta, ir rodamas no 17. gs. beigu Rīgas – Tērbatas pasta ceļa kartes.
Strenči savu attīstību uzsāk 18. gs. otrajā pusē, kad šeit, uz muižu zemēm, sāk apmesties mežcirtēji un plostnieki. Par nozīmīgu apdzīvoto vietu Strenči sāk veidoties pēc Strenču stacijas atklāšanas 1889. gadā dzelzceļa līnijā Rīga – Pleskava (caur Valku). Apdzīvotā vieta aug, un 1895. gadā Strenči iegūst miesta tiesības.
Tā kā Strenči burtiski ir “izauguši” no mežrūpniecības un plostniecības, tad tautā ar laiku Strenčus sāka saukt par “Gaujas plostnieku galvaspilsētu”.
Turpinoties attīstībai, 1928. gadā Strenčiem tiek piešķirtas pilsētas tiesības. 1938. gadā tiek apstiprināts arī pilsētas ģērbonis. Zilais ģērboņa fons simbolizē Gauju, četras horizontālās zelta svītras simbolizē pa Gauju pludinātos kokus, bet trīs zelta rombi – caur Strenčiem ejošo dzelzceļu.

Mūsdienas Pašreiz Strenči ir pilsēta ar labu infrastruktūru un labvēlīgu vidi vispusīgai tālākattīstībai. Par to gādā aktīva vietējās pašvaldības politika, kas ir balstīta uz izsvērtu, vietējiem apstākļiem atbilstošu, nākotnes redzējumu, elastīga pieeja dažādu jautājumu risināšanā un veiksmīga institucionālā, sabiedriskā un privātā sektora sadarbība.
1996. gadā Strenčos tika pabeigts “Danplan – Projekts”, kura rezultātā pilsētā radīts moderns, videi draudzīgs enerģētiskais komplekss. Pilsētā ierīkots ūdensvads, atdzelžošanas iekārtas, pēc biobloku principa darbojošas attīrīšanas iekārtas, kā arī atkritumu izgāztuve ar šķirošanas sistēmu, ir pabeigta pilsētas centrālās ielas rekonstrukcija un uzsākta pilsētas centrālā parka izbūve. Pilsētā ir vidusskola, mūzikas skola, bērnu dārzs, divas bibliotēkas, kultūras nams, tūrisma informācijas centrs, kurā ir apskatāma plostniekiem veltīta izstāde, Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta atbalsta centrs, kā arī Strenču Psihoneiroloģiskā slimnīca. Bez tam pilsētā darbojas doktorāts, viesu māja, degvielas uzpildes stacija, kafejnīcas un citi uzņēmumi, kas veicina vietējas ekonomikas attīstību un nodrošina plašu pakalpojumu klāstu.
Strenčos aktīvi notiek arī sabiedriskā un kultūras dzīve. Strenčos darbojas viena sabiedriskā organizācija un divu sabiedrisko organizāciju nodaļas, vairākas interešu grupas, pilsētniekiem tiek organizētas tikšanās ar interesantiem un sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, viesmākslinieku uzstāšanās un citas aktivitātes. Izbaudiet mazpilsetas skatus :)
Reklāma
Reklāma
Reklāma
« 1  2  3 »
31 0 17 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 17

0/2000
amn bet raksts ir labs,nekaada vaina :)
4 0 atbildēt
Eso avatarsEso
tīri mājīigi :P
4 0 atbildēt
izskatās kā laukos. man patīk emotion
4 0 atbildēt
nekur nav tik labi, kā majās :))
2 0 atbildēt
chomaks : es pats visus vidusskolas gadus nomacijos Valmiera, ir varetu teikt, ka lielaku dalu no ritiem un pec tam pecpusdienas uz un no skolas devos ar stopiem, jo bija neparocigs autobusu kustibas marshuts. Tiesam neiznu ka ir stopet no Valkas uz Strencu pusi, bet no Strenciem uz valmieru nekad nav bijusas problemas tikt, no ritiem itseviski kad visi brauc uz darbu ilgaka par 10 minutem nekad nav bijis jastope un ari stundas nekad nebiju nokavejis, del ta ka autovaditaji neatsaucigi :)
1 0 atbildēt
Mybe es ar vareetu sho to pa valmieru sakasiit
1 0 atbildēt
stren4os neesu bijis un ar nav vajadziiba braukt bet man ar taadas ainavas nav retums jo es dziivoju tikai 18 KM Talaak @ Valmiera Labs raxts +
1 0 atbildēt
ok - gaidīšu ;)
1 0 atbildēt
ā, ok anonīmais ROCKS, burti sākumā domāti lai tos lasītu :D
1 0 atbildēt
Krokodils: taadu fraazi, kaa Tu mineeji krievu valodaa, saja pilseta avr dzirdet loti reti, jo pilseta ir loti latviska, nav nacies pat izmantot krievu valodu seit dzivojot 19 gadus :) Gera: nesen parinstaleju kompi, tadel nav vel viss kartiba un jaraksta bez mikstinajuma zimem :( Bubble: kada brivaka diena dosos uz slimnicas kompleksu un sabildesu visu kaut ko, lai butu seit ko ielikt un apmierinatu Tavu zinkari, ka ari paokskereesu dazhadus vesturiskus faktus un hronologjiju par to visu :)
1 0 atbildēt
izskatās normāla pilsēta...bet gribētos tiešām par to psihoneiroloģisko slimnīcu ko vairāk uzzināt. kad, kpc un kā tur tgd :) nesaprotu kpc, bet ir tāda interese :)
1 0 atbildēt
Nezinu tādus Strencus, zinu tikai StrenČus. nav č nav +
1 0 atbildēt
Strenči rullee :D:D:D Tikai stopētājiem tas ir baigais melnais punkts. Nezinu gan kapēc tā ir, bet tas ir fakts...to es kaa vecs stopotaajs no Valkas zinu. Visu cienju zemljak par taadu rakstinju :D:D
1 0 atbildēt
nav prieks manis taa vieta..
1 1 atbildēt
nevis ģĒrbonis bet ģErbonis!!!!!!!
2 2 atbildēt
"Dominējošā reliģija: Luterāņu." jaa riktiigi domineejosha,droshvien tie 200 nierakmenji(old people) arii tur dominee,paareejie uz religjiju ir ar fraazi "pashol nahuj"
2 3 atbildēt
Laabs...kur taada vietinja atrodas...?
0 3 atbildēt