ņam, ņam, ņam...
Saldākai dzīvei.20
41
0
Meksikas un Centrālamerikas priesteri kakao pupiņas pasniedza kā veltījumu dieviem un kakao dzērienu izmantoja svētajās, reliģiskajās ceremonijās. Nereti to dēvēja par dievu ēdienu. Tas tikai apliecina to, ka jau izsenis, t.i., aptuveni 1500 g.p.m.ē., tika atklāta savdabīgā šokolādes ietekme uz cilvēka organismu.
Vārds "šokolāde" cēlies no acteku vārda čokolatl - rūgtais ūdens, ar ko acteki apzīmēja kakao dzērienu. Jāsaka, ka ilgus gadsimtus ar šokolādi saprata tieši rūgtu, tumši brūnu un biezu dzērienu, nevis konfektes vai tāfelītes.
Reklāma
Autors: Foto: www.jupiterimages.com
Sākotnēji šokolādes bauda bija pieejama tikai turīgiem cilvēkiem no augstākiem sabiedrības slāņiem, kaut vai tāpēc, ka no D Amerikas uz Spāniju un vēlāk uz pārejām Eiropas valstīm ievestais kakao pulveris bija diezgan ievērojamā cenā.
Šokolādes sastāvā ir viela – teobromīns, kas cilvēkam sniedz baudu, laimes izjūtu un uzlabo garastāvokli.
Par šo baudas veicināšanas funkciju viduslaikos satraucās kristīgās baznīcas pārstāvji un prasmīgus šokolādes pagatavotājus, kā arī lietotājus un garšas teicējus saistīja ar grēcīgām izdarībām un dekadentismu.
Reklāma
Arī mūsdienās ārsti un zinātnieki šokolādi rekomendē noguruma likvidēšanai un garastāvokļa uzlabošanai. Kā zināms, apmierinātam, priecīgam cilvēkam slimības met līkumu.
Lai gan šokolādes ēšana reizēm tiek uzskatīta par kaprīzu sieviešu prieciņu, tam ir zināms pamats – šokolāde palīdz sievietēm pārvarēt pirmsmenstruālo sindromu, sāpes un depresiju.
stenībā rūgto jeb tumšo šokolādi derētu regulāri baudīt ikvienam, jo apēdot nedaudz šokolādes ik dienas, tavs prāts darbosies daudz labāk. Šokolāde palīdz apasiņot smadzenes. Ne velti pastāv uzskats, ka studentiem jāēd šokolāde eksāmenu sesijas laikā, kad it īpaši nepieciešams mazināt stresu un palielināt prāta asumu.
Reklāma
Austrālijas pētnieku grupa pēc virknes pētījumu veikšanas paziņoja, ka viena šokolādes tāfelīte (100 grami) un glāze sarkanvīna (150 ml), ja to lieto ik dienu, spēj paildzināt cilvēka mūžu par veseliem 6 gadiem.
Šokolāde tiek pagatavota no kakao pulvera, kakao sviesta, pievienojot cukuru un to visu papildinot ar krējuma vai piena pulveri, riekstiem, rozīnēm vai citām sastāvdaļām. Jo lielāks % kakao pulvera šokolādē, jo tā ir rūgtāka un, kā zināms, iedarbīgāka.