Mūsdienās kafija tiek ieteikta kā obligāta vairāku diētu sastāvdaļa. Tas ir vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tāpēc, ka 100 gramos šī dzēriena ir tikai aptuveni deviņas kalorijas! Turklāt kafija dietologu vidū ir izslavēta savu urīndzenošo īpašību dēļ. Tāpat kafijā esošais kofeīns pastiprina kuņģa sekrēciju, kas paātrina pārtikas sagremošanos. Tomēr šī iemesla dēļ arī būtu jāizvairās no kafijas lietošanas, ja stundu pirms vai pēc tam neesat ēdusi. Pretējā gadījumā var rasties gremošanas traucējumi. Kafijai diētās (kā arī cilvēkiem, kas strādā intelektuālo darbu) ir nozīmīgs minerālvielu, īpaši kālija, avots. Tase kafijas satur aptuveni 20 % no diennaktī nepieciešamā vitamīna P daudzuma. Šis vitamīns nepieciešams asinsvadu stiprināšanai. Kafijā esošajam kofeīnam piemīt aktivizējošā iedarbība uz galvas smadzeņu garozu – tas stimulē fizisko aktivitāti, paaugstina garīgā darba spējas, kā arī saīsina reakcijas laiku. Tāpat ir pierādīts, ka kafija spēj normalizēt pazeminātu asinsspiedienu. Tomēr pārlieku aizrauties ar kafijas dzeršanu arī nevajadzētu, jo lielā daudzumā kofeīns paātrina sirdsdarbību un spēj izraisīt aritmiju. Vieglākas kofeīna pārdozēšanas īpašības ir roku trīsēšana, svīšana, nemiera un baiļu izjūta. Par nāvējošo devu tiek uzskatīti 10 grami kofeīna, bet, tā kā vienā tasītē ir no 80 – 120 miligramu šīs vielas, tad ar kafijas dzeršanu vien šādu kofeīna koncentrāciju organismā sasniegt praktiski nav iespējams.
Kofeīns spēj pasargāt aknas no nopietnām traumām cilvēkiem ar lieko svaru un tiem, kam ir paaugstināts dzelzs saturs asinīs. Bet tas darbojas pie nosacījuma, ka dienā tiek izdzertas divas vai vairāk tasītes kafijas. Divas tasītes kafijas spēj arī stimulēt to smadzeņu daļu, kas atbild par uzmanības koncentrēšanu un īstermiņa atmiņu. Tomēr būtu nepareizi domāt, ka lielāks kafijas daudzums spētu cilvēku pārvērst par ģēniju – pārāk daudz kofeīna var radīt cilvēkā trauksmes sajūtu. Divu un vairāk tasīšu deva ikdienā var arī mazināt risku saslimt ar cukura diabētu vecumdienās, jo labvēlīgi iedarbojas uz glikozes vielmaiņas procesu. Kafija ir sens un spēcīgs dzēriens. Reizēm bīstams. Ar to ir jārēķinās, jārespektē un jāmīl. Un jāļauj tai ienāk katrā mūsu šūnā ikreiz, kad, pieskaroties karstajai kafijas tasītei, kā lūgšanā aizveram acu plakstiņus.