local-stats-pixel fb-conv-api

sniper2

28 0

Snaiperis. Vārds cēlies no angļu valodas snipe (ornitoloģijā - mērkaziņa Gallinago gallinago attēlā). Militārā nozīme (amerikāniskais tulkojums) šim pašam vārdam (snipe) - šaut no slēpņa.

Snaiperi, kā mēs to saprotam šodien, parādījās salīdzinoši nesen - 19. gs. vidū, jo līdz tam vēl nebija tik precīzu ieroču, kaut veiklu šāvēju netrūka. Atceramies kaut vai Robinu Hudu. Krievu - Turku karā 1853-1856, kurš tiek dēvēts arī par Krimas karu, vai austrumu karu, angļu karavīri ar šautenēm, kurām bija pēc īpaša pasūtījuma izgatavota un pielāgota tēmēšanas optika, veiksmīgi likvidēja krievu oficierus un kareivjus. Kopš šā kara Krievijas armijā ir pazīme - nepiesmēķēt trim cilvēkiem no viena sērkociņa. Jo, kad piesmēķē pirmais - snaiperis noreaģēs uz uzšķilto sērkociņu, piesmēķēs otrais - snaiperis notēmēs, bet trešais parasti saņēma lodi pierē.

Vēlākajos gados, angļu militārajās operācijās Dienvidāfrikas Republikā, kur pirmais konflikts ilga no 1880-1881, bet otrs no 1899-1902, " sērkociņa" pazīmē kļuva pazīstama arī pašiem angļiem, kad holandiešu ieceļotāji, pret kuriem karoja angļi, veiksmīgi izmantoja speciāli apmācītus kareivjus, kuru bruņojumā bija labas un precīzas šautenes, kā arī speciāli pielāgota tēmēšanas optika.

Pirmā pasaules kara laikā snaiperi netika plaši izmantoti, jo šajā karā visas iesaistītās puses vairāk paļāvās uz „uguns blīvumu". Proti, šaut pēc iespējas vairāk un ātrāk.

Krievu - somu karā 1939-1940, padomju karaspēks sastapās ar ļoti labi sagatavotajiem somu snaiperiem, kurus dēvēja par „dzeguzēm", jo tie maskējās kokos un bija praktiski neatklājami. Karš beidzās ar smagu PSRS karspēka uzvaru. Abas puses piedzīvoja lielus zaudējumus, bet snaiperu nozīme un loma tika novērtēta pēc nopelniem.

Otrā pasaules kara laikā snaiperi tika ļoti plaši izmantoti, gan PSRS, gan Vācijas, gan sabiedroto armijās. Tika izveidotas speciālas snaiperu skolas un radīti speciāli ieroči, lai padarītu snaiperus pēc iespējas „produktīvākus".

Mūsdienās snaiperu šautenes tiek speciāli projektētas un izceļas ar izcilu precizitāti, jo rietumu standarti prasa, lai šaujot no 100 jardu (aptuveni 93 metri) visas 5 lodes „iekļautos" aplī ar diametru viena colla (25.4 mm). Šādu ieroču cena vairākkārtīgi pārsniedz parasto ieroču cenas. Vidējā snaipera šautenes cena svārstās no 1500 - 3000 dolāru, bet, piemēram, firmas Heckler & Koch snaipera šautenes cena ir 9000 dolāru. Snaiperu šautenes tiek izmantotas gandrīz visos pasaules bruņotajos spēkos, policijā un specialo uzdevumu vienībās. Policijas operācijās optimālā šaušanas distance ir 300-400 m., ja operācija tiek veikta blīvi apdzīvotos rajonos, tad distancē ir mazāka. Armijas rindās snaiperu optimālā „darba" distance var sasniegt pat 800 m un pat vairāk.

if (document.getElementById('_context_0')==null) { var _context_fields=new Array; _context_fields=new Array; document.write(''); } var adc_i=_context_fields.length; document.write(" "); _context_fields[adc_i]=new Object(); _context_fields[adc_i].name="_context_"+adc_i; _context_fields[adc_i]._type=201; _context_fields[adc_i].r=4; _context_fields[adc_i].c=1; _context_fields[adc_i].x=250; _context_fields[adc_i].y=250; _context_fields[adc_i].corner_top_left = 3; _context_fields[adc_i].corner_top_right = 3; _context_fields[adc_i].corner_bottom_left = 3; _context_fields[adc_i].corner_bottom_right = 3; _context_fields[adc_i].spacing=4; _context_fields[adc_i].merging=1; _context_fields[adc_i].palette=new Object(); _context_fields[adc_i].palette.bg_color="#ffffff"; _context_fields[adc_i].palette.title_color="#FFFFFF"; _context_fields[adc_i].palette.desc_color="#000000"; _context_fields[adc_i].palette.url_color="#FF7801"; _context_fields[adc_i].palette.header_color="#b9b9b9"; _context_fields[adc_i].palette.header_bg_color="#2965b9"; _context_fields[adc_i].palette.header_frame_color="#2965b9"; _context_fields[adc_i].label="bottom"; _context_fields[adc_i].is_url=false; _context_fields[adc_i].label_color_id=3; _context_fields[adc_i].nform=1;

Visizplatītākā „snaipera" patrona ir .308 (7,62x51 NATO standarts) kalibrs. Atzīta ir arī .50 BMG (12,7x99 mm) patrona, kura ļauj palielināt šāviena distanci vismaz divas reizes, šo patronu izmanto armijas snaiperi. Izmantotas tiek arī citu kalibru patronas, kas ļauj variēt gan ar distanci, gan ar patronu jaudu dažādu uzdevumu veikšanai.
HK MSG-90A1, modificēts modelis ASV armijas vajadzībām 

Kalibrs: 7.62 х 51 mm NATO (.308Win)
Mehānisms: Automātiskais mehānisms
Stobra garums: 600 mm
Svars: 6,4 kg
Ieroča garums: 1165 mm
Aptvere: 5 vai 20 patronas.

Īpaša uzmanība snaiperu šautenēs tiek veltīta optikai. Ir trīs veidu tēmekļi optiskie, kolimātori un nakts tēmēkļi.

Optiskie tēmekļi ir, ja tā var sacīt, vienkāršāki un lētāki. Optiskais tēmēklis pietuvina objektu un uz objekta, vietā, kur trāpīs lode, ir redzams sarkans, vai zaļš punkts.

Kolimātori ir sarežģītāki un attiecīgi arī dārgāki. Atšķirībā no optiskajiem tēmekļiem, kolimātori uz objekta nerāda „punktiņu", tas ir redzams tikai raugoties caur tēmēkli.

Protams, ka pastāv arī nakts tēmēkļi. Ir neskaitāmas tēmēkļu modifikācijas un specifikācijas. Mūsdienās jebkurā mednieku veikalā var iegādāties labus tēmēkļus, gan nakts, gan optiskos, gan kolimātorus, kuri kvalitātes un iespēju ziņā neatpaliek no militāro struktūru optikas.







28 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://youtube
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

labs +

1 0 atbildēt

Labs raksts :) +

0 0 atbildēt