local-stats-pixel fb-conv-api

bmxrace.lv3

8 1

BMX ir akronīms jeb atvasinājums no oriģinālā sporta veida nosaukuma - "Bicycle Motocross"(Velosipēdu motokross). 70-to gadu sākumā to saīsināja. BMX ir cacīkšu veids, kurā 8 sportisti uz velosipēdiem vienlaicīgi sacenšās apmēram 350..400m garā trasē ar starta ieskrējiena kalnu(starthill), virāžām(turns) un dažādas grūtības šķēršļiem(obstacles). Pielietojamo velosipēdu konstrukcija nav stingri reglamentēta. Ierobežots tiek vienīgi riteņu diametrs katrā no sacensību klasēm:

Expert - Riteņu diamtrs 20 collas Cruiser - Riteņu diametrs 24...26 collas

Bieži vien, BMX tiek uzskatīts par braukšanas vai pat velosipēda veidu. Tik pat aplami būtu izmantot tādus saīsinājumus kā MX, F1, WRC, SBX.

"BMX Racing"(BMX Sacīkšu braukšana) vai "BMX race"(BMX sacīkste, brauciens) neapzīmē sporta veidu vai stilu, bet gan procesu vai pasākumu.BMX ir radies ASV, Kalifornijā 20. gs. 60-to gadu beigās. Kopš tā laika ir pilnveidojušies inventārs, trases un organizācijas, bet pašos principos BMX ir palicis tāds pats, kādu to uzsāka BMX pionieris Skots Breitaupts (Scot Breithaupt) organizējot pirmās sacensības apzīmejot tās ar nosaukumu Bicycle Motocross, jeb saīsināti - BMX.Protams, ilgi pirms tam jaunieši gan Eiropā, gan ASV savā starpā sacentās ar velosipēdiem pa bezceļa un līkumotiem ceļiem, atdarinot jau no 50-tajiem gadiem par popularu kļuvušu motokrosu(moto cross country). Tomēr konkrētu veidolu un organizāciju šī nodarbe tajā laikā neieguva.

8 1 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://www.google.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Nepiekritīšu tam, ka bmx ir radies ASV. Tā pirmsākumi ir meklējami Holandē.

1 0 atbildēt

man vienalga kur tas radies , galvednais ka ir

1 0 atbildēt

Ew zin ko!? Sis ir bmx race :D

0 1 atbildēt