local-stats-pixel

Fotorobots, izmantojot tikai DNS4

4 0
Savienotās Valstis atrodas uz apvērsuma kriminālistikā sliekšņa. Zinātnieki apgūst tehnoloģiju ar kuras palīdzību varēs rekonstruēt cilvēka ārieni pēc ģenētiskās kartes. Tuvākajā laikā izmeklētāji varēs atjaunot cilvēka ārieni līdz pat sejas vaibstiem un ādas krāsai, izmantojot vienīgi DNS analīzes, atsaucoties uz Pensilvānijas universitātes profesoru Marku Šraiveru, raksta avīze „The Daily Mail”. Faktiski, kārtējā revolūcija kriminālistikas jomā jau ir notikusi. Jaunā metode darbojas un jau palīdz atklāt cietsirdīgus sērijveida noziegumus.
Pašreiz kriminālisti mācās sastādīt īpašas ģenētiskās kartes, kuras molekulārajā līmenī ļauj rekonstruēt cilvēka ādas pigmentācijas pakāpi un arī sejas vaibstus. Šī revolucionārā metode jau ir izmēģināta un atzīta par lietderīgu. Pateicoties jaunajai tehnoloģijai izdevies izveidot savdabīgu sērijveida slepkavas Dereka Toda Lī fotorobotu, kuru pēc tā pazina un arestēja. Maniaks bija izdarījis septiņu sieviešu slepkavības.
Interesanti, ka iegūtie dati bija pretrunā ar liecinieku liecībām, pēc kurām noziedznieks bija gaišādains. Taču eksperti uzstāja uz afroamerikāņa meklēšanu un nekļūdījās. Pareizās norādes izmeklēšanu noveda līdz maniaka arestam, kurš 2004. gadā tika notiesāts. Šie panākumi arī stimulēja profesoru Šraiveru neapstāties pie sasniegtā un turpināt pētījumus. Tagad zinātnieki jau zina, kā etniskā izcelšanās atbalsojas sejas vaibstos. Noteikti ir arī tā saucamie atslēgas punkti, kur ģenētiskā ietekme izpaužas visskaidrāk. Tie ir, piemēram, mutes kaktiņi un deguna gals.
Tagad ar speciālas datora programmas palīdzību ir iespējams rekonstruēt cilvēka tēlu izmantojot viņa gēnu ķēdes fragmentu. Pēc profesora Šraivera vārdiem, jebkura cilvēka sejas vaibstus var atjaunot pēc 500 punktiem, iegūstot nepieciešamo informāciju no tāda pat skaita attiecīgo gēnu. Šajās brīvdienās eksperts par saviem panākumiem pastāstīja Amerikas zinātnisko sasniegumu asociācijas konferencē Čikāgā.

Gēnos „rakstīts” pat uzvārds

Arī britu zinātnieki neatpaliek no saviem amerikāņu kolēģiem. 2008. gada rudenī Lesteras universitātes eksperti paziņoja, ka ir atraduši ģenētisko saistību starp cilvēkiem ar vienādiem uzvārdiem, kura pēc DNS parauga ļaus noteikt upura vārdu. Pie kam, šī likumsakarība ir atrasta tikai vīriešiem.
Jaunā tehnoloģija ir izveidota uz Y hromasomas analīzes, kura tiek nodota no tēva dēlam tāpat arī kā uzvārds. Jaunās metodes pārbaudīšanā piedalījās 2500 vīriešu. Pētījums parādīja, ka 24% gadījumu zinātnieki spēj noteikt cilvēka uzvārdu pēc viņa ģenētiskā koda. Ja runa ir par reti sastopamu uzvārdu, tad pareizas identifikācijas iespējamība pieaug līdz 50% un vairāk. Piemēram, noteikt uzvārdu Atenboro un Svindlhersts nesējus izdevās noteikt 70% gadījumu.
„Atrastā likumsakarība starp Y- hromosomu un uzvārdu var tikt izmantota kriminālistikā”, - saka sensacionālā pētījuma autors doktors Turi Kings. Pēc viņa domām, ja ir liela datubāze tad noskaidrot cilvēka uzvārdu pēc DNS parauga ir pilnīgi iespējams.
Kings gan piebilst, ka daudzu uzvārdu izcelsme ir grūti nosakāma, bet adopcija vēl vairāk sarežģī šo procesu. Bet neskatoties uz visu ir arī uzvārdi, kuri ir veidojušies aptuveni pirms 700 gadiem. Interesanti, ka tieši Lesteras universitātes zinātnieki 1984. gadā izstrādāja ģenētiskās analīzes metodiku, ar kuru mūsdienās ļauj atklāt noziegumus, kuri ir paveikti pat desmitiem gadus atpakaļ.
4 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 4

0/2000
Pēc pāris gadiem, ja nospļausies uz ielas, tad mentiem pēc siekalām fotorobots gatavs, un ies ņemt tevi ciet. emotion
1 0 atbildēt
Malači :) šada programma patiešām noderēs ! emotion
0 0 atbildēt
pārāk liela kontrole nav labi...
0 0 atbildēt
csa :D
0 0 atbildēt