local-stats-pixel fb-conv-api

Eiropā tiek plānots vēl viens grandiozs kolaiders7

6 0
Pēc tam, kad ierindā būs pilnībā stājies Lielais hadronu kolaiders (attēlā), Eiropas zinātnieki cer īstenot citu, vēl grandiozāku projektu – Līniju kolaideru. Par to paziņojis Eiropas kodolfikas institūta (CERN), kurā tika radīts Lielais hadronu kolaiders, ģenerāldirektors Rolfs Dīters Hoijers. Zinātnieks pavēstījis, ka arī ar Līniju kolaidera celtniecību varētu nodarboties CERN. „Ja abi elementārdaļiņu paātrinātāji atradīsies CERN pārziņā, tad institūtam būs galvenā loma globālā mērogā mūsdienu fizikā,” izteicies Hoijers. Līniju kolaiders būtu paredzēts elektronu un antielektronu jeb pozitronu sadursmju izraisīšanai.
Jaunā projekta izmaksas pagaidām nav zināmas. Kā apgalvo Hoijers, Eiropai šāda paātrinātāja izveide lielā mērā būtu prestiža jautājums. Zinātnieks ir pārliecināts, ka konkurence zinātniskajā sfērā patstāvīgi pieaug, un par Eiropas jaudu konkurentiem kļūs Fermī vārdā nosauktā laboratorija SavienotajāsValstīs un virkne Ķīnas Zinātņu akadēmijas pētniecības centru Ķīnā.
Pašlaik CERN nodarbojas ar Līniju kolaidera tehniskā projekta izstrādi. Pēc Hoijera vārdiem, ja ar Lielā hadronu kolaidera palīdzību izdosies pierādīt Higsa bozona esamību, tad Līniju kolaiders spēs sniegt plašu un vispusīgu informāciju par šo daļiņu.
Jāatgādina, ka Lielais hadronu kolaiders ir pasaulē lielākais elementārdaļiņu paātrinājs. Kolaiders atrodas uz Šveices un Francijas robežas. 27 kilometrus garajā kolaidera tunelī jāsaduras protonu kūlīšiem, kas sasnieguši ātrumu, tuvu gaismas ātrumam. Zinātnieki cer, ka pētījumu rezultāti ļaus apstiprināt tā dēvētā Higsa bozona – elementārdaļiņas, kura atbild par pārējo elementārdaļiņu masu, eksistenci.
Lielais hadronu kolaiders pirmoreiz tika palaists pirms gada, taču dažas dienas vēlāk notika avārija tuneļa dzesēšanas sistēmā. Atkārtota kolaidera palaišana plānota šī gada novembra vidū. Saistītais raksts: Lielā hadronu kolaidera palaišana attālināta līdz šī gada novembrim >>> Saistītais raksts: Austrija tomēr neizstāsies no Lielā hadronu kolaidera projekta >>> Saistītais raksts: Austrijai „piegriezies” maksāt par Lielo hadronu kolaideru >>> Saistītais raksts: Lielā hadronu kolaidera atkārtota palaišana atlikta līdz septembra beigām >>> Saistītais raksts: Eksperti: Lielais hadronu kolaiders jāaprīko ar agrā brīdinājuma sistēmu (video) >>> Saistītais raksts: CERN: Lielais hadronu kolaiders nedarbosies vismaz līdz nākošā gada pavasarim >>> Saistītais raksts: Uz nenoteiktu laiku apturēta Lielā hadronu kolaidera darbība >>> Saistītais raksts: Eksperimentos Lielajā hadronu kolaiderā iegūtie dati sākotnēji būs slepeni >>> Saistītais raksts: Pīters Higgss nešaubās, ka "viņa" bozona esamība tiks pierādīta >>> Fotogalerijas: Lielais hadronu kolaiders >>>
6 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000
atkal kkadi siikie varees tualetee nopisties, jo domaas ka pasaules gals :D
4 0 atbildēt
nu gribās jau nosacīti redzēt rezultātus [protams normālu cilvēku saprotamā valdodā]... :D
3 0 atbildēt
Piekrītu,ka ir lietderīgāki naudas izšķiešanas veidi pašlaik, nekā vnk celt zinātnes prestižu Eiropā.
0 0 atbildēt
Un j apierādīs kas no tā? Viss kļūs lētāks? Spēcim ceļot laikā?
0 0 atbildēt
viss šitais ir buļu mēsli,uz zemes nekad nebūs izdarīt to ko izdarīja kosmoss,ja izdarīja protams
0 0 atbildēt
Kaatad psc tur buus un vinju tur ar neko neatklaas :DD
0 0 atbildēt
Ceļošana laikā ;)
0 0 atbildēt