Apelsīni18
33
3
Apelsīni - vērtīgs C vitamīna avots. Mizā vitamīnu ir pat vairāk
nekā mīkstumā. Apelsīni labvēlīgi ietekmē gremošanu, mazina pūšanas procesu
zarnās. Apelsīnu šķiedrvielas un pektīnvielas veicina holesterīna un kaitīgu
vielmaiņas pārpalikumu izdalīšanos no organisma, kas sevišķi svarīgi vecākiem
cilvēkiem aterosklerozes novēršanai. Lielais skābes saturs nav vēlams kuņģa un
divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimniekiem. Apelsīnos ir fitoncīdi, kas iznīcina vai
vājina kaitīgu mikrobu darbību organisrmā. Apelsīnu mizas var lietot vienīgi tad, ja
zināms, ka to uzglabāšanā nav izmantoti ķīmiski līdzekļi. Nekaitīgas apelsīnu
mizas izmanto kā garšvielas rīvētā vai sakaltētā veidā. Pirms mizas norīvēšanas
apelsīnu sevišķi rūpīgi mazgā, skalo ar verdošu ūdeni. Spilgti oranžās apelsīnu
miziņas, kas apvārītas cukura sīrupā, noder saldo ēdienu un kūku rotāšanai.
Reklāma
Reklāma
Reklāma