... tad var ''grožus'' palaist valīgāk - iemest sīvo un ielikt stīvo.
... tad var ''grožus'' palaist valīgāk - iemest sīvo un ielikt stīvo.
1. Tātad, pats svarīgākais – jo mazāk grādu alkoholam, jo labāk. Tas nozīmē, ka priekšroku dodam vīnam! Vai alum, kaut gan tas gluži netiek uzskatīts par Jaungada dzērienu. Starp citu, ņemiet piemēru no grieķiem, kas baltvīnu atšķaida ar ūdeni 1:1, dzer to visu dienu bez apstājas un kā nereibst, tā nereibst.
2. Gaišie dzērieni ir labāki par krāsainajiem. Tas nozīmē, ka labāk dzert balto vīnu nekā sarkano. Un tas nekas, ka zinātnieki vienā balsī apgalvo, ka sarkanvīns ir veselīgāks. Atcerieties – miecvielas, ko satur sarkanvīns, var izraisīt asinsvadu spazmas, jeb vienkārši runājot – galvassāpes. It īpaši, ja par daudz uzņemsit uz krūts. Attiecīgi šajā ziņā – šņabis ir labāks nekā konjaks.
3. Ļaujiet šampanietim atšālēties! Ja nu jums tomēr ļoti patīt to dzert ar burbulīšiem, kas nāsis kņudina, gatavojieties – drīz vien jūs būsit pamatīgi apreibis. Kaut gan gāzes izlaišana no šampanieša patiesībā ir šī dzēriena darba necienīšana. Izvēle jūsu ziņā – apreibt pēc iespējas vēlāk vai cienīt alkohola ražotājus. Ja jau iepriekš zināms, ka no šampanieša sāp galva, neķerieties tam pat klāt. Dzeriet vīnu.
4. Dzeriet kaut ko vienu – sākāt ar visīti vai šņabi, tad tā arī turpiniet. Ja viskijs, tad viskijs. Pat nedomājiet jaukt dažādus dzērienus. Ja dzersiet visu, ko jums piedāvā – pavisam droši, ka drīz vien jūsu seja būs rasola šķīvī. Taču ja nu galīgi nav iespējams pieturēties pie iepriekšteiktā, ievērojiet kārtību: vispirms sausais un vieglais vīns, pēc tam saldie un stiprie dzērieni.
5. Uzkodiet. Augļus, gurķīti, tomātiņu. Liesu gaļu, zivtiņu. Centieties izvairīties no salātiem ar majonēzi (jā, jā – arī no rasola!). Treknam ēdienam šajā gadījumā ir tikai viena laba īpašība – tas nedaudz piebremzē reibuma iestāšanos jeb alkohola iedarbību. Bet pienāks brīdis, kad viss izdzertais alkohols sasniegs savu apogeju – un tad… Nu, šķiet, kā uzvedas cilvēki, kas pārdzēruši jēgu, nav jāpaskaidro.
Galvenais, lai dzērējs nav stulbs pēc nenoteiksmes, jo tad, kad iedzer - visi viņa stulbumi nāk ārā!
Zinu daudzus cilvēkus, kas skaidrā ir it-kā normāli, bet kaut mazliet iedzēruši kļūst neciešami kretīni!