local-stats-pixel fb-conv-api

Auto ar kodolreaktoru19

Inženieri visā pasaulē lauza galvu, kā radīt vēl ekonomiskāku, vēl vienkāršāku lietošanā un vēl lētāku auto. Savukārt mūžīgā dzinēja radīšana ir ne tikai inženieru sapnis.


Amerikāņu izgudrotājs Lorens Kulesus izstrādājis konceptauto, kuru par lētu nenosauksi, toties par ilgmūžīgu un ekonomisku gan. Pat necenšoties uzlabot un tālāk attīstīt esošās hibrīddzinēju un ūdeņraža šūnu tehnoloģijas, Kulesus uzreiz spēris nākamo soli un vārda tiešā nozīmē radījis konceptauto ar kodoldzinēju - Cadillac World Thorium Fuel (WTF).

Tas ir transporta līdzeklis, kurš pēc formas drīzāk atgādina kādu peldošu vai lidojošu objektu, un ir apgādāts ar mini kodolreaktoru, kurā kā degviela tiek izmantots Mendeļejeva tabulas 90.elements torijs. Saskaņā ar idejas autora ieceri, aizmugurē iebūvētais kodolreaktors ar vienu uzpildes reizi spētu darboties 100 gadus, tātad vismaz cilvēka mūža garumā.Kulesus padomājis ne tikai par neizsīkstošiem enerģijas resursiem, bet arī par mehānismu un agregātu kalpošanas ilgumu - tie būtu jāapkopj vai jānomaina tikai līdz ar kārtējo kodoldegvielas uzpildi. Īsāk sakot, šis varētu būt auto (protams, ja vien kādreiz kļūs par realitāti, nevis aizies nebūtībā kā daudzi citi gaišos prātos tapuši projekti), par kura apkopi nāktos domāt nevis īpašniekam, bet gan viņa mazmazbērniem. Par riteņu nomaiņu reizi piecos gados visa mūža garumā gan būtu jārūpējas pašam saimniekam. Piedevām tas varētu būt visnotaļ piņķerīgs darbs, jo katrs ritenis patiesībā ir sešas kopā savilktas stīpas ar īpašām riepām.

Un tomēr, lai cik interesants un daudzsološs būtu šis projekts, par tā īstenošanos dzīvē varēsim spriest tikai pēc apmēram tūkstoš gadiem.

10 3 19 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 19

0/2000
Labs raksts!! Liekas ka šitais būs dabūjams drīz vien, jo ir zemūdenes kas darbojas uz kodol esnerģiju un bez uzpildes novelk trīs gadus.
2 0 atbildēt
A ko tad ja tāds vāģis cieš negadījumā? vai pat vairāki uzreiz... liels liels BUMS un radiācija pa visu pilsētu... :/
3 1 atbildēt
piekritu anonimajam!
1 0 atbildēt
o jopcik
1 0 atbildēt
1. ja shaada mashiina buus tad stipri aatraak nekaa peec 1k gadiem 2. ja taas tiks razhotas gan jau ka padomaas arii par bums un reaktoru turees droshaa korpusaa kas iztur daudz vairaak nekaa ar taadu bums var panaakt (analogija - lidmashiinas melnaa kaste, protams nav 100% drosha tachu tehnologija ir uzlabojama) 3. diezvai razhotaaji pieljaus ko taadu, jo mashiina kas kalpo muuzhiigi ir galiigi neizdeviiga razhotaajam, pat mersedess saacis razhot isturiibas zinjaa suudiigaakas mashiinas nekaa tas bija 20 gadus atpakalj, jo biezhaak mashiina nobeidzas jo biezhaak tiek pirkta jauna. 4. kameer vien buus nafta neviens nepieljaus ko taadu
1 0 atbildēt
auto ar kodolreaktoru ir veca ideja - pameklējiet Ford Nucleon (1957)
1 0 atbildēt
noteikti atrāk kā pēc 1000 g. !!
1 0 atbildēt
amerikaani...
0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt
Nu bet uudenrazha mashiinas sen jau tiek testeetas, jau vairaakus gadus atpakalj lasiiju ka BMW izmeegjina taadu shtelli. Uudenjradis arii ir potenciaali ljoti biistams, kaapeec lai nebuutu Nuclear power
0 0 atbildēt
fu ble es taadaa huinjaa pat iekshaa nekaapta,peedeejais kroplis ne mashiina!
1 1 atbildēt
viena avārija un globālā katastrofa
1 1 atbildēt
gribeetos redzeet kaa shaada mashiina avaree emotion emotion emotion
1 1 atbildēt
Černobiļa uz riteņiem... emotion
1 1 atbildēt
Nesaprotu kāpēc kodoldzinēju nevarēja ielikt normāla izskata autiņā ar četriem normāliem riteņiem nevis stīpām kaut kādām
1 1 atbildēt
Lasīju palielāku rakstu par šo tēmu. Tehniski izgatavot šo te minikodolreaktoru neesot liela problēma, bet vizdrīzāk ka tādus verķus neražos. Iemeslu jau minēja tiger3 - avārijas gadījumā būs lielas ziepes emotion
0 0 atbildēt
laikam esmu old schooleris bet pieturos pie mashiinam kas turas pie zemes :D
0 1 atbildēt
Es stpri šaubos vai tas ir īpaši nopietni domāts- gan jau ka atkal viens no tādiem trakiem skatījumiem kā Ford Nucleon ( nosaukums arī normāls - WTF :D )
0 1 atbildēt
huinja
0 1 atbildēt