local-stats-pixel fb-conv-api

zoologija - lauva14

26 0
4 stunda - lauvas

Klasifikācija
Valsts     Dzīvnieki (Animalia)
Tips     Hordaiņi (Chordata)
Klase     Zīdītāji (Mammalia)
Kārta     Plēsēji (Carnivora)
Dzimta     Kaķu dzimta (Felidae)
Ģints     Panteras (Panthera)
Suga     Lauva (P. leo)

Lauva (latīņu: Panthera leo) ir kaķu dzimtas dzīvnieks un viens no četriem lielajiem kaķiem, kuri ietilpst panteru ģintī. Lauvas masa var sasniegt 250 kilogramus,[1] bet tas nenozīmē, ka viņš ir lielākais kaķu dzimtas dzīvnieks. Vienīgi tīģeris ir vēl lielāks. Savvaļā lauvas dzīvo Sahāras tuksneša dienvidos, Āfrikas vidienē, kā arī kritiski maz Indijas ziemeļrietumos. Savlaik lauvas dzīvoja arī Ziemeļāfrikā, Tuvajos Austrumos un Rietumāzijā. Līdz vēlajam pleistocēnam (aptuveni 10 000 gadus atpakaļ) lauvas bija plaši izplatīti visur, kur dzīvoja lielie zīdītāji un arī cilvēks. Tātad, tajā laikā lauvas dzīvoja gandrīz visā Āfrikā, lielākajā daļā Eirāzijas (sākot no Rietumeiropas līdz pat Indijai), kā arī Amerikā no Jukonas līdz Peru.

Lauvas patiesībā nav tropu dzīvnieki - alu lauvu kauli atrasti Anglijā, Vācijā, Francijā un Spānijā. Šīs lauvas izskata ziņā daudz neatšķīras no mūsdienu lauvām. Savukārt Grieķijā lauvas tika iznīdētas tikai 2. gadsimtā p.m.ē., tie dzīvojuši arī Palestīnā, par ko Bībelē minēts 130 vietās. Lauva ir attēlots Anglijas, Skotijas, Norvēģijas un Dānijas karaļu ģerboņos, kā arī Cīrihes, Luksemburgas un Hesenes ģerboņos - tādās vietās, kurās lauvas nekad nav redzētas.


 Lauvas dzīve

Lauvas ir sabiedriskākas par citiem kaķiem. Šie dzīvnieki parasti uzturas baros, kuros ir no 20 līdz 30 indivīdiem. Dažos baros ir tikai viens pieaudzis tēviņš, citos var būt pat četri tēviņi. Ja barā dzīvo vairāki pieauguši tēviņi, tie vienmēr ir šajā barā dzimušie.

Savu teritoriju lauvas sargā ar savu dzīvību. Katrs sveša tēviņa tuvošanās mēģinājums nekavējoties tiek sodīts. Līdzīgi izturas lauvenes pret citām mātītēm. Cīņās par teritoriju bieži vien izraisās asiņainas sadursmes, kas var beigties ne tikai ar nopietniem savainojumiem, bet pat ar viena pretinieka nāvi.

Tēviņi ir samērā slinki un izmanto bara dzīves priekšrocības, paši par tām nerūpējoties. Pēc diviem vai trim pārošanās periodiem tēviņš pārstāj interesēties par savu baru un tad parasti zaudē sāncensībā ar citiem tēviņiem. Ja viņš zaudē šo cīņu, tad meklē jaunu baru. Uzvarētājs kļūst par jauno barvedi un pakļauj sev visas bara lauvenes. Tādējādi daudzas sugas novērš iespēju krustoties starp radniecīgiem indivīdiem. Lauvām ir daudz ienaidnieku - viens no viņiem ir hiēna.
26 0 14 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 14

0/2000
kudeee 2009-10-13 15:36:47 http://lv.wikipedia.org/wiki/Lauva un >?
0 0 atbildēt
wīīī,manējie :D
0 0 atbildēt

:D :D :D

0 0 atbildēt

Wikipedia :DD

0 0 atbildēt

Wikipedia :DD

0 0 atbildēt

Wikipedia :DD

0 0 atbildēt

Wikipedia :DD

0 0 atbildēt

Wikipedia :DD

0 0 atbildēt

Wikipedia :DD

0 0 atbildēt

Wikipedia :DD

0 0 atbildēt

Wikipedia :DD

0 0 atbildēt

Wikipedia :DD

0 0 atbildēt

Wikipedia :DD

0 0 atbildēt