local-stats-pixel

tumšākās zvaigznes6

26 0
Zinātnieku komanda MIT fiziķa Ādama Burgassera vadībā, izmantojot Spitzera teleskopu, ir atklājusi brūno punduru dubultzvaigžņu sistēmu. To kopējais spožums ir 1 miljonā daļa no Saules spožuma. Tie riņķo tik ļoti cieši, ka izskatās kā viena zvaigzne. "Šie brūnie punduri ir vistumšākās, zināmās kosmiskās spuldzītes," teica Burgassers. Iespējams, ka šāda tipa zvaigznes ir daudz vairāk. "Mēs ceram atrast daudz vairāk brūno punduru," piebilda fiziķis. "Šīs tumšās zvaigznes varētu būt pirmās no "visbiežāk sastopamajiem" brūnajiem punduriem, kurus agrāk ir bijis grūti atklāt, jo to gaisma ir ļoti vāja." Astronomi uzskatīja, ka tas ir tipisks brūnais punduris. Kad pret to tika pagriezts Spitzera teleskops, lai pētītu objektu infrasarkanajā spektrā, pirmo reizi tika precīzi noteikta temperatūra un spožums. Un tad atklājās, ka viena pundura vietā patiesībā mīt divi. Brūnie punduri ir gāzes bumbas, kas lidinās visumā. Pārāk viegli un auksti, lai būtu pilnvērtīgas zvaigznes, pārāk lieli un karsti, lai būtu planētas. Ja tos būtu iespējams saskatīt ar neapbruņotu aci, tie būtu sarkanīgi, nevis brūni. Pētījumā atklājās, ka pundura atmosfēras temperatūra ir nieka 565 līdz 635 K. Tas ir aptuveni par 100 grādiem karstāk nekā uz Jupitera. Tādejādi 2MASS J09393548-2448279 ir aukstākie līdz šim atklātie brūnie punduri. Lai noteiktu objekta spožumu, zinātniekiem jāzina attālums līdz brūnajam pundurim. Pēc vairāk kā trīs gadus ilgušajiem pētījumiem, tika secināts, ka šie ir ne tikai aukstākie, bet arī tuvākie brūnie punduri. Zemi un tumšo zvaigzni, kas atrodas Sūkņa zvaigznājā, šķir tikai 17 gaismas gadi. Attālums, spožums un temperatūra bija zināma. Atcerēsimies, ka zinātnieki joprojam uzskata, ka punduris ir tikai viens. Te arī sākās problēmas. Brūnais punduris izrādījās divreiz spožāks, nekā vajadzētu būt objektam ar tādu temperatūru. Vai arī pundurim jābūt divreiz lielākam. Izrādījās, ka punduri tur ir divi. Katra objekta masa 30 līdz 40 reizes pārsniedz Jupitera masu. Interesanti, ka abu objektu atmosfēras spektrālajā līknē redzamas metāna un pat ūdens tvaiku pēdas. Ja jūs šos objektus ieliktu Saules vietā, tie debesīs būtu vēl tumšāki nekā Meness. Tomēr zemiešiem nāktos pārvākties uz siltākām vietām, jo Zeme būtu sasalusi un pārvērtusies par ledus bumbu. "Brūno punduru pētnieku svētais grāls ir atrast visaukstāko, vistumšāko un mazāko punduri," piebilda Deivijs Kirkpatriks.
26 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 6

0/2000
cik ir 1 gaismas gads???
0 0 atbildēt
Garuma vienība, ar kuru astronomi izsaka attālumus līdz zvaigznēm. Tas ir attālums (9 450 000 000 000 km), ko gaisma veic vienā gadā. Tagad nu durvis vaļā un pētam kosmosu.
0 0 atbildēt
Tikai 17 gaismas gadi :)
0 0 atbildēt
160 650 000 000 000 kilometru jānolido lai tiktu uz viņas :D Baigi ilgi :D vajadzīgi ap 535 500 000 000 gadu :D lai nonāktu tur ar kkādu parastu kosmosa kuģi, bet cik lasīju parādās jau visādi atmom un jonu dzinēji kas to var paātrināt līdz 100 gadiem
0 0 atbildēt
Brūnie.
0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt