saldējumam ir daudz un dažādu recepšu, šī ir viena no tām kuru es pats esmu pārbaudījis...
tātad viss kas zemāk ir rakstīts ir pārbaudīts ar personīgo pieredzi virtuvē. iznākumā, ja taisat bezpiedevu variantu sanāk saldējums ar "olu liķiera" garšu, vai vienkārši saldējuma pamatmassa ar olainu garšu
vajadzīgs
3-6 olas
6-12 glāzes piena/saldā krējuma
cukurs, piedevas (sulas/sīrupi/augļi/rozīnes utt.)
ņemam 3-6 olas, atkarībā no saldējuma daudzuma un atkarībā no tā kādu garšu vēlēsimies...
atdalam olu dzeltenumus, saliekam tos vienaa traukā, uzkuļam, baltumus varam lietot jebkam citam jo saldejumā tos neliksim...
liekam karsēties ūdens peldē (vāram ūdeni katlā un vārošajā ūdenī liekam mazāku katliņu, kas peld) pienu vai saldo krējumu, atkarībā no produkta pieejamības un jūsu garšas, kaloriju vēlmēm... tilpumam jābūt 1-2 glāzes uz katru olu.
kad pamatšķidrums ir sakarsis, bet nevārās, ar mazu krūzīti to pielejam sakultajiem dzeltenumiem un pakuļam tos vēl, lai mazliet uzceltu temperatūru, un lejam tos klāt pienā/krējumā karsēties, pasildīšana nepieciešama lai jums nesanāktu omlete...
sekojam uzmanīgi līdzi tam kas notiek ar dzeltenumu/piena produkta massu, šī procesa daļa ir svarīgākā, mūsu mērķis ir padarīt dzeltenumus iebiezinātus, ja pārvārīsiet sanāks omlete. tiklīdz massa ir pietiekoši bieza, lai to samaisot nenotiktu liela viļņošanās, ir laiks to ņemt nost no sildīšanas.
pievienojam cukuru, pēc vēlmēm - vaniļas cukuru, apmaisam, liekam dzesēties un vēlāk saldēties. atkarībā no trauka formas saldēsies ilgi vai ilgāk, jo lēzenāks trauks ar lielāku laukumu, jo ātrāk sasaldēsies
tālākais ir mehāniskā apstrāde. lai saldējumam piešķirtu to faktūru kāda mums ir pierasta kombinātos lieto milzīgus dzesējošus katlus ar propelleriem, bet ir nopērkamas arī manuālas mājsaimniecību saldējuma "mašīnas", tajā ielej saldējuma massu, un griež ar roku uz riņķi, lai ledus kristāli sadalītos smalki...
tātad sasaldējot saldējuma massu mums sanāk ledus blāķis ar olainu, pienainu garšu. ņemam šo blāķi salaužam mazākos un blendējam kopā, šeit izdomai nav robežu, ja ir vēlme var likt kautvai polietilēna maisā un ar koka āmuru dauzīt,
ir arī tāds variants, mazākā maisā ielej saldējuma massu, aizsien, to ieliek lielākā maisā ar ledu, aizsien, un krata visu padarīšanu... šādi ledus kristāli nesavienojas un arī rodas saldējuma retinātā massa.
es pats rīkojos šādi, sasaldēju, blendēju, vēl mazliet sasaldēju un vēl pablendēju.
ievārījumus, sulas, sīrupus, riekstus, rozīnes utt pievienojam tieši šīs blendēšanas laikā.
tākā šis produkts nesatur nevienu emulgātoru, E vielu utt. tas arī nestāvēs siltumā kā komerciālie saldējumi, apēst to vajag neilgi pēc izņemšanas no saldētavas.
tātad svarīgākie punkti
vārot sekojam līdzi olu recēšanai.
ņemam nost kad ir biezāks, bet kad nav omlete.
atkarībā no tā cik uzmanīgi samalsim pēc saldēšanas, atkarīgs cik maigs būs uz mēles.
zemāk mana copyrighted bilde par to kā strādā komerciālie saldējuma uzņēmumi un mājai nopērkamās saldējuma "dzirnavas".
garšīgu jums eksperimentēšanu ;)