Manās kojās šogad īpaši aktualizējies jautājums par atkritumu tvertnēm. Sākotnēji kojās to vispār nebija, bet, kad tās tika atnestas, slinkākie koju iedzīvotāji tās izmantoja par atkritumu konteineriem. Pagaidām tiek meklēti dažādi veidi, kā cīnīties ar šiem slinkajiem studentiem. Ir bijušas atkritumu satura revīzijas ar mērķi noskaidrot vainīgos, draudi aizvākt tvertnes pavisam. Pašlaik apkopēja izmēģina metodi „kā jūs pret mani, tā es pret jums”, tāpēc virtuve šodien izskatās šādi
Attieksme pret stāva apkopēju daļēji atspoguļo cilvēka dzīves uztveri, kultūras līmeni. Rodas jautājums – ja līdz pilngadības sasniegšanai elementārās sakopšanas iemaņas nav izveidojušās, vai tās izveidosies vēlāk? Esmu domājusi arī par otru jautājumu – vai cilvēks, kas dzīvo patstāvīgu dzīvo kojās, joprojām uzskatāms par lielu bērnu, aiz kura ir jānovāc ik dienas, vai par patstāvīgu indivīdu ar pašsaglabāšanās instinktiem? Parasti vienā virtuvē ir divas gāzes plītis, izlietnes, atkritumu tvertne, galds produktu nolikšanai. Pie virtuves telpām laikam arī jāpieskaita telpa, kas speciāli atvēlēta ledusskapjiem. Agrāk par to izmantošanu esot bijis jāmaksā, taču tagad ledusskapis ir katras istabiņas pamata inventārā, tomēr atsevišķiem gadījumiem paredzētā ledusskapju telpa gan ir saglabājusies.
Populārākie pagatavojamie produkti Iesākoties jaunam mācību gadam un uzsākot patstāvīgas dzīves gaitas, no jauna jāmācās ne vien pašam nekontrolēti organizēt mācību darbu, mazgāt veļu, bet arī gatavot ēdienu. Ierastākais ēdiens šajā „sākuma periodā” ir cepti vai vārīti kartupeļi. Koplietojamajā virtuvē esmu novērojusi, ka makaroni ir nākamais pakāpiens pavārmākslā. Garie makaroni var tikt dauzīti pret katliņu, lai tajā beidzot ietilptu horizontālā stāvoklī, parastie makaroni tiek nokāsti un vēlāk aplieti ar aukstu ūdeni (laikam lai nesaliptu). Pankūkas visbiežāk tiek gatavotas, lai atbrīvotos no mazliet ieskābuša piena. Pankūkas kojās tiek gatavotas bieži. Zupas bieži vien ir sava veida iesvētības patstāvīgajā dzīvē, īpaši tiem, kas paši tās nav gatavojuši. Shēma un darbības zināmas, bet, kad pašam jāķeras pie darba, zināmās metodes var tikt sāktas pašaubīt. No baisiem nostāstiem zinu, ka tefteļu zupa neliecina par iepriekšēju pieredzi pie plīts. Cepeškrāsnī gatavot nesanāk, jo parasti tur tiek slēptas tukšās alkohola pudeles.
Produktu grozs izdzīvošanai Pamatelements – no mājām atvestie produkti. Kartupeļi un citi dārzeņi, burciņas ar ievārījumu, salātiem, gurķiem, kotletes, piena produkti ir populārākie ēdieni, kas atvesti no mājām. Dažreiz šķiet, ka vecāku labestībai attiecībā uz ēdiena nodrošināšanu nav limita, to ierobežo vien studenta somas izmērs. Centīgākās mammas un/vai čaklākie tēvi mēdz pagatavot jau gatavus ēdienus – karbonādes, pīrāgus, sacepumus. Dienesta viesnīcā šādu produktu baudīšana ir ekstra, padalīšanās ar tiem – laipnības izpausme. Gatavojot vai patērējot mājās sagādātos produktus, tiek ietaupīti finansu līdzekļi. Reizēs, kad vienīgā nauda, kas ir studentam, ir atliktā biļetes summa braucienam uz dzimto pusi, nākas samierināties ar ilgu vienveidīgas pārtikas lietošanu. Daļējs izmisuma solis – aplejamās nūdeles ar garšvielām. Pilnīgs izmisuma solis – kooperēšanās ar naudu sauso nūdeļu paciņas iegādei. Students kafejnīcā: - Man, lūdzu, vienu mednieku desiņu... - Kas ta’ nu, beidzot pie stipendijas tiki? - ...un sešpadsmit dakšiņas. § Akcijas produktu meklējumi. Populārākās produktu iegādes vietas – veikali „Maxima”, „Super netto”, Centrāltirgus. Pie katrām kārtīgām kojām ir jābūt vismaz vienam veikalam, kur par zemām cenām var iegādāties vajadzīgo, citādi koju atrašanās vieta automātiski tiek uzskatīta par sliktu. Kad kartupeļi un mājās gatavotās kotletes vairāk liecina par rutīnu, nevis izsalkumu, zemo cenu veikalos var atrast daž ne dažādus lētus pārtikas produktus – makaronus, pelmeņus, griķus. Nosauktie produkti arī pieskaitāmi pie populārākajiem pamata ēdieniem. Īpašie piedāvājumi veikalos ir iespēja iegādāties sen kāroto par zemākām cenām kā citās reizēs. Jāspēj vien veikalos jautāt pēc informatīvajiem materiāliem. Centrāltirgus piedāvājums īpaši izdevīgs studentiem, kuriem lekcijas ir dienas vidū. Centrāltirgus piedāvā iespēju iegādāties piena produktus, augļus un dārzeņus par vēl zemākām cenām, kā tas ir zemo cenu veikalos. Dienas beigās, kad prece gandrīz izpirkta vai kad jau pārdevējam laiks doties mājup, iespējas iegādāties ko par vēl zemākām cenām tikai palielinās.