local-stats-pixel

Žurnāls "Time" atradis ekonomiskās krīzes "nul8

7 0
Medicīnā ir tāds jēdziens, kā "nulles pacients" - cilvēks, no kura sākusies epidēmija, turklāt pats viņš bieži ir tikai infekcijas nēsātājs un necieš no saslimšanas simptomiem. Pats zināmākais piemērs ir "Tīfa Mērija" – sieviete - pavāre, kuras dēļ 1901.-1906. gados Ņujorkā izplatījās tīfs. Žurnāls "Time" sameklējis šādu "nulles pacientu", kurš spēra pirmo soli garajā notikumu virknē, kas ievadīja pasaules ekonomikas tagadējo krahu.
Pēc “Time” analītiķa Duglasa Makintaira versijas, kurš aprēķiniem izmantoja finanšu modeļus, tagadējās recesijas "nulles pacients" 2003. gadā iegādājās māju Stoktonas pilsētā ASV Kalifornijas štatā. Lai to izdarītu, viņš ņēma hipotekāro kredītu 250 tūkstošu dolāru apmērā, pie kam bez sākotnējās iemaksas. Pēc 39 mēnešiem viņš zaudēja darbu un 2006. gadā izziņoja sevi par bankrotētāju. Kompānijas “Countrywide", kas izdeva viņam kredītu, arhīvos glabājas arī šī cilvēka vārds, adrese, un pat telefona numurs.
Šīs pirmās negaidītas nemaksāšanas dienā kaimiņu māju vērtība nenozīmīgi pazeminājās. Bet pēc tam nākošais cilvēks no tā paša hipotekārā pula atsacījās maksāt kredītu, aiz viņa vēl citi - un tā tālāk, kamēr drīz vien izveidojās nemaksāšanas lavīna, kas sagrāva amerikāņu nekustamā īpašuma tirgu, bet pēc tam arī visu pasaules ekonomiku.
Masveida atteikumu cēlonis apmaksāt hipotēkas ir meklējams pašā hipotekārās kreditēšanas shēmas, kuru 2000. gadu sākumā izstrādāja Volstrītas finansisti un kura bija orientēta uz aizņēmējiem ar negatīvu kredītvēsturi. Šo hipotekāro kredītu "nabadzīgajiem" masveida izsniegšana sākās 2003.gadā. Dažreiz tamlīdzīga aizņēmuma saņemšanai netika prasīta informācija nedz par iepriekšējiem maksājumiem, nedz izziņas par ienākumiem.
Pirmos trīs gadus kredītu ņēmējiem tika piešķirti dažādi atvieglojumi, bet kad 2006.-2007.gados izmaksas, kuras, saskaņā ar shēmu, tika jūtami palielinātas, neveiksmīgi sakrīta ar bezdarba pieaugumu ASV, sākās bankrotu un izlikšanu no mājām lavīna. Problēma tāpat ir tur, ka uz šo kredītu rēķina tika radīti jauni vērtspapīri, tā dēvētie derivāti, kuriem reitingu aģentūras piešķīra atzinīgo AAA novērtējumu. Tādēļ neveiksmīgo aizņēmēju masveida bankrots 2007. gadā noveda pie šo vērtspapīru cenas krišanās un kredītu krīzes sākuma.

7 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 8

0/2000
kā saka maz cinītis gāž lielu vezumu :)
3 0 atbildēt
Interesants fakts ,bet kaut ka neticas ka viens mazs cilvecins izraisija visu pasaules ekonomisko krizi ! Vairak ticas ka to aizsaka kada Amerikanu banka /amat personaai kurai tas bija izdevigi vai ari as notika nejaushi :) Juuusu domas?
2 0 atbildēt
interesanti emotion
2 0 atbildēt
ekonomisko krīzi neviens neizraisīja- to citplanētieši uzsūtīja. loģiski, ka visam ir sākums un visam ir beigas. es labāk savu prātu sakoncentrēju uz beigām, un nedomāju par sākumu. ;]
2 0 atbildēt
nu nejauši tas noteikti nenotika - rūpīgi izplānota shēma sajukuma radīšanai pasaulē dažu organizāciju pašlabuma gūšānai
2 0 atbildēt
finanšu puse par tiem 'derivātiem' nav īpaši precīza, bet nu interesanti palasīt variantu emotion emotion
2 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt