local-stats-pixel fb-conv-api

Zinātnieki raduši iespēju izlases kārtībā lasīt domas8

8 0
Zinātnieki spējuši noteikt cilvēku atrašanās vietu, analizējot viņu smadzeņu noteiktas daļas aktivitāti. Raksts ar sīku darba aprakstu ir publicēts žurnālā „Current Biology”, bet galvenie pētījuma rezultāti pieminēti fonda „Wellcome Trust”, kurš finansēja eksperimentus, ziņojumā. Pētījuma autori mēģināja noteikt, kur atradās četri brīvprātīgie, kas "pārvietojas" pa virtuālu istabu. Eksperimenta laikā tika analizētas asins plūsmas izmaiņas noteiktā hipokampa (hippocampus) daļā - smadzeņu rajonā, kas ir atbildīgs par orientāciju telpā un atmiņu pārcelšanu no īslaicīgās atmiņas ilglaicīgajā.
Zinātnieki koncentrēja savu uzmanību uz noteiktu hipokampa neironu grupu. Šādu izvēli noteica iepriekšējo pētījumu rezultāti. Pirms tam Londonas universitātes koledžas zinātnieki bija veikuši eksperimentu sēriju ar brīvprātīgo - kādu Londonas taksometra vadītāju. Šī cilvēka hipokamps bija izteikti attīstīts, jo vadītājam visu dzīvi bija nācies iegaumēt lielu skaitu maršrutu. Neironu aktivizēšanos pētnieki vērtēja, mērot nelielas izmaiņas asinsritē ar funkcionālās magnētiskās rezonanses tomogrāfijas (MRT) metodes palīdzību.
Nākošā eksperimenta laikā, kad brīvprātīgie pārvietojās virtuālajā istabā, neironu aktivitātes hipokampā attēls mainījās. Visbeidzot, salīdzinot МRТ rādījumus ar brīvprātīgo „pārvietošanos", zinātnieki iemācījās pēc neironu aktivitātes rakstura uzminēt eksperimenta dalībnieku atrašanās vietu.
Līdzīgos eksperimentos, kas tika veikti ar pelēm, zinātnieki nespēja sasaistīt neironu aktivizēšanos ar dzīvnieciņu dislokāciju telpā. Šī pētījuma rezultātā tika izdarīts secinājums, ka atmiņu par atrašanās vietu saglabāšanai smadzenēs ir gadījuma raksturs. Jaunā darba autori skaidro pretrunas ar iepriekš veiktā pētījuma rezultātiem ar analizēto nervu šūnu daudzumu. Iepriekš analīzei tika pakļauti daži desmiti neironu, bet šajā gadījumā runa ir par vairākiem simtiem tūkstošu.
Nākotnē autori plāno turpināt savus pētījumus, palielinot brīvprātīgo skaitu. Bez tam zinā plāno rast iespējas pēc smadzeņu aktivitātes rakstura noteikt ne tikai cilvēku atrašanās vietu.
8 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000
baigi sarežģīts teksts. es laikam smadzenes izmeržģīju.....
1 0 atbildēt
PHE AIZVIEN JAUNI VEIDI KAA KONTROLEET CILVEEEKUS
1 0 atbildēt
interesanti, bet kam tas vajadzīgs ?
1 0 atbildēt
blaa blaa...
0 0 atbildēt
nu cerams ka viņiem kaukas noies greizi :D negribu lai mani ātri atrod...
0 0 atbildēt
hehe....
0 0 atbildēt
vo vo Shark, diez kam? :D
0 0 atbildēt
Man pohuj - es tankā!
1 2 atbildēt