local-stats-pixel fb-conv-api

Zināmi "lidotāji" uz Marsu2

5 0
Krievijas Medicīniski-bioloģisko problēmu institūta zinātnieki pabeiguši apkalpes atlasi dalībai lidojuma uz Marsu eksperimentālajā modelēšanā, teikts preses relīzē Eiropas kosmiskās aģentūras oficiālajā vietnē internetā. Eksperimentā piedalās seši brīvprātīgie - četri Krievijas un divi Eiropas Savienības pārstāvji. No Krievijas eksperimentā piedalās kosmonauts-izmēģinātājs Oļegs Artemjevs, kosmonauts Sergejs Rjazanskis, ārsts Aleksejs Baranovs un sporta un fizkultūras speciālists Aleksejs Špakovs. No Eiropas Savienības eksperimentā piedalīsies Francijas civilās aviācijas lidotājs Sirils Furnjē (Cyrille Fournier) un vācietis Oliver Knikels (Oliver Knickel), kurš pēc profesijas ir kara inženieris. Vēl divi Francijas brīvprātīgie Sedriks Mabilote (Cedric Mabilotte) un Arkanmaels Gajārs (Arc'hanmael Gaillard) kļuvuši par projekta rezervstiem.
Sākotnēja 10 brīvprātīgo, no kuriem bija plānots izvēlēties sešus dalībnieku, noslēdzās 2008. gada novembrī. Janvārī visi dalībnieki uzsāka "pirmslidojuma" sagatavošanos, kuras ietvaros viņi izgāja divu nedēļu apmācību kursu Krievijas Zvaigžu pilsētiņā, kā arī piedalījās virknē sarežģītu izmēģinājumu, izdzīvošanai ekstremālos apstākļos.
Eksperiments "Marss-500" sastāvēs no diviem posmiem. Pirmā posma ietvaros seši brīvprātīgie pavadīs 105 dienas slēgtā telpā. "Starts" plānots jau 2009. gada martu. Šogad arī paredzēts sākt otro eksperimenta daļu: citi seši brīvprātīgie „lidojumā" pavadīs 520 dienas.
Testa ietvaros zinātnieki plāno iegūt informāciju, kas nepieciešama īsta lidojuma plānošanai uz Marsu. Pētniekus interesē izolācijas un stresa ietekme uz dažādiem psiholoģiskajiem un fizioloģiskajiem procesiem. Nepieciešams atzīmēt, ka "lidojuma laikā" netiks modelēti reāla ceļojuma uz Sarkano planētu visi nosacījumi pie: brīvprātīgajiem nenāksies sadurties ar radiāciju, bezsvara stāvokli un pazemināto magnētisko lauku. Lidojuma imitācija notiks īpaši izveidotā virszemes eksperimentālajā kompleksā IBMP, kas atrodas Maskavā. Tā ir izolēta vide, kurā atrodas četri, savsrapēji savienoti, hermētiski moduļi un viens (5), kas paredzēts Marsa virsmas izgājienu modelēšanai. Kopējais tilpums ir 550 m3. Pirmais modulis (2) ir tehniskā-medicīnas istaba, otrais (3) - dzīvojamā platība. Trešais modulis (1) paredzēs nolaišanās moduļa simulācijām, bet ceturtais (4) imitēs noliktavu. Interesanti, ka pilnīgākas ticamības radīšanai, mākslīgi tiks radīta sakaru signāla aizture, kāda būtu novērojama kosmosa kuģim atrodoties ievērojamā attālumā no Zemes.
5 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000
nekur vini neaiizlidos :D bus atkal ta pat ka itka bija aizlidojusi uz menesi :D laigan uzstaiisija tikai kosmoskuga skices un vis :D
2 1 atbildēt
AGREE!
1 0 atbildēt