local-stats-pixel fb-conv-api

Ziemeļkoreja. Šokējoši fakti! (Papildināts-nemieri)67

415 3

Papildināts. Iedomājies dzīvi bez supermārketiem, mobilajiem telefoniem, interneta, kabeļtelevīzijas... un pats labākais - plkst. 21:00 visā valstī tiek atslēgta elektrība, toties katrā mājā ir skaļrunis, kas katru dienu 06:00 no rīta ieslēdzas un balss tajā saka, cik ļoti tev ir paveicies, ka tu dzīvo šajā paradīzē uz zemes virsas! Neliekas vilinoši? Tad saki paldies Dievam, ka nedzīvo Z-Korejā, jeb oficiālajā vārdā Korejas Tautas Demokrātiskajā Republikā. Mjā.... Demokrātiska... Bet valdības propoganda tur ir tāda, ka ļaudis neko labāku arī nezin, jo jebkādas ārzemju informācijas uzņemšana ir noziegums! Pat sēdēšana uz avīzes, kurā ir vadoņa foto ir noziegums! Ja nespēlēsi pēc noteikumiem, paveiksies, ja nokļūsi koncentrācijas nometnē, kur tevi spīdzinās, mērdēs badā un varbūt nenogalinās.

Ziemeļkoreja, oficiālais nosaukums: Korejas Tautas Demokrātiskā Republika

Galvaspilsēta
(un lielākā pilsēta)     Phenjana

Valdība

    Juhes sociālistiskā republika
 -      Mūžīgais prezidents     Kim Il Seng (miris)
 -      Nacionālās aizsardzības komitejas priekšsēdētājs     Kim Yong-Il

Platība    - 120 540 km² 
Ūdens (%) - 4,87
Iedzīvotāji
 -      iedzīvotāji 2007. g.     23 301 725
 -      Blīvums     190/km²
IKP (PPP)     2006. gada aprēķins
 -      Kopā     $22,85 miljardi
 -      Uz iedzīvotāju     $1 007
Valūta     Ziemeļkorejas vons (KPW)

Valsts pārvalde
Autoritāra diktatūra ar izteiktu vadoņa personības kultu. Pēc valsts dibinātāja un vadītāja Kim Il Sung nāves, kurš 1994. gadā tika pasludināts par "mūžīgo prezidentu", valsts faktiskais vadītājs ir viņa dēls un mantinieks - Kim Yong Il, kas ieņem Ziemeļkorejas Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja amatu.

Nosacīti daudzpartiju sistēma, kuru veido 3 lielās partijas - Ziemeļkorejas Strādnieku partija (kuras "vadošā loma" fiksēta Konstitūcijā), Ziemeļkorejas Sociāldemokrātu partija un Debesu ceļa jauno draugu partija, - kuras kopā veido t.s. Tēvzemes Apvienošanas Demokrātisko Fronti. Parlaments - Augstākā tautas sapulce, - ir 678 deputāti, ievēlēti visas tautas balsošanā uz 5 gadiem. Par deputātu kandidātiem var balotēties tikai Tēvzemes Apvienošanas Demokrātiskās Frontes biedri.

Ekonomika

Sociālistiskā tipa saimniecība. Kopš dibināšanas brīža pret Ziemeļkoreju pastāv Rietumu lielvalstu noteiktas politiskas sankcijas un daļējs ekonomisks embargo, kas ievērojami bremzē tās ekonomikas attīstības iespējas. Līdz PSRS sabrukumam Ziemeļkorejai pastāvēja ārēja tirdzniecība ar t.s. komunistiskā bloka valstīm, taču kopš 1990. gadu beigām vairs tikai dažas valstis pasaulē atļaujas ar šo valsti tirgoties. 2002. gadā Ziemeļkorejas ārējās tirdzniecības apgrozījums bija aptuveni 2.4 miljardi dolāru, no kuriem tirdzniecība ar Dienvidkoreju - 642 miljoni dolāru, Ķīnu - 550 miljoni dolāru, Japānu - 500 miljoni dolāru, ES - 250 miljoni dolāru, Krievija - 130 miljoni dolāru. Eksportē pamatā krāsainos metālus, antracītu un zvejniecības produkciju, bet importē naftu, naftas produktus koksa ogles, minerālmēslojumu, pārtiku.

XX gs. 50.-60. gados Ziemeļkorejas ekonomika attīstījās ļoti strauji, valsts tika industrializēta, izveidojās infrastruktūra. Pēc 1974. gada naftas cenu kāpuma ekonomika nonāca zināmā stagnācijā, kas sevišķi akūta kļuva pēc PSRS sabrukuma 90. gadu sākumā. 2002. gada valsts budžets bija 10.1 miljards dolāru. IKP pieaugums kopš 2006. gada ir aptuveni 1% gadā.

Nodokļi

Nodokļu sistēma tika reformēta 50. gadu beigās, aizvietojot līdzšinējo nodokļu klāstu ar vienu, progresīvo ienākumu nodokli. Lauksaimniecībā nodokļu sistēma tika aizstāta ar vienu ražas nodokli 25% no ražas (tas pakāpeniski tika samazināts, līdz 60. gadu vidū atcelts). Ap 1970. gadu nodokļi veidoja aptuveni 1% valsts budžeta ieņēmumu. Kopš 1974. gada pavasarī atcēla pēdējo, - privātpersonu ienākumu nodokli, - nodokļi vairs nepastāv.

Pārtikas mazumtirdzniecības cenas tiek dotētas: piemēram, valsts uzpērk no zemnieku kooperatīviem rīsu par 60 čoniem par 1 kg, bet mazumtirdzniecībā jau apstrādātus tirgo par 8 čoniem. Līdzīgi ir ar citiem lauksaimniecības produkcijas veidiem.
 

Izglītība un medicīna ir bezmaksas.

Viens no zemākajiem noziedzības līmeņiem pasaulē. Sadzīves noziegumi sastopami tik reti, ka lielāko tiesu sadzīvē netiek lietotas slēdzenes dzīvokļu ārdurvju aizslēgšanai.

1. video ļoti interesanta filma par to, kas patiesībā tur notiek.  Un vēl pāris interesanti un izglītojoši video.

Papildināts.

Jaunākās ziņas par notikumiem Z-Korejā.

Komunistiskās valsts valdība novembrī izsludināja valūtas reformu, un tās gaitā vecā parauga banknotes pret jaunajām tika mainītas attiecībā 100 pret vienu. Tiesa, banknošu skaits, ko viens cilvēks drīkstēja apmainīt, bija ierobežots, un rezultātā daudzi ziemeļkorejieši zaudēja savus ietaupījumus.

Īstenojot reformu, Phenjana cenšas nostiprināt ekonomisko varu un vēršas pret arvien izplatītākajām brīvā tirgus norisēm, skaidro situācijas pazinēji.

Reforma izraisījusi inflāciju, kā arī haosu Ziemeļkorejas veikalos un tirgos. Iedzīvotāji, lai izdzīvotu, spiesti mainīt preces bartera ceļā. Iedzīvotāji ir izmisumā un dusmas par viņus piemeklējušo postu izgāž, uzbrūkot drošības dienestu darbiniekiem, otrdien pavēstīja Dienvidkorejas sabiedriskās organizācijas, kas uztur kontaktus ar izolēto pussalas ziemeļu komunistu valsti.

"Tirgotāji un iedzīvotāji valūtas reformas dēļ zaudējuši īpašumus," atsaucoties uz informācijas avotu Ziemeļos, vēstī Seulas interneta medijs "Daily NK".

"Tāpēc cilvēki atriebjas drošībniekiem. Viņi ir izmisuši - lai arī ko viņi darītu, viņi mirs," norādīja medija sarunbiedrs. "Rezultātā nemieri kļūst arvien nopietnāki."

Viena šāda incidenta gaitā vairāki cilvēki uzbrukuši drošībniekiem, kas patrulējuši Pjonsonas tirgū, raksta "Daily NK".

Līdzīgs incidents noticis Hesanas pilsētā, kas atrodas uz robežas ar Ķīnu, medijam pastāstīja uz Dienvidiem pārbēgušo ziemeļkorejiešu organizācijā.

Saasinoties vietējo iedzīvotāju un drošībnieku konfrontācijai, kāds iedzīvotājs izrāvis varasiestāžu pārstāvim ieroci un sācis šaut, īpaši netēmējot. Viens drošībnieks smagi ievainots.

Es ļoti ceru, ka tas pie kaut kā novedīs, kaut gan maz ticams, jo Z-Korejas arnija ir ļoti liela un visticamāk, nemieri tiks brutāli apspiesti. Vienīgā cerība - sadumposies arī armijnieki un Kim Yong Il autoritārais režīms tiks gāzts... Maza cerība, bet tomēr... Turēšu par viņiem īkšķus un sekošu notikumu gaitai.


« 1  2  3 »
415 3 67 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 67

0/2000

Par rakstu 2+ bez domāšanas!

25 1 atbildēt

Nu lūk komunisms jauka ideja, bet patiesībā tas ir tas pats kapitālisms, tikai tu esi verga lomā bez jebkādām iespējām protostēt. Viņa bērneļi esot Vācijā disnejlendā redzēti VIP mersīšos vizinās, var redzēt cik ļoti viņš praktizē sociālisma vienlīdzību.

Kim Jong little dick take a shit dzīvojamās mājas vietā 100m rādiusa krāteri vajadzētu uztaisīt emotion

13 0 atbildēt

Raksts labs. ++

13 0 atbildēt

atbildot uz Spocenite komentāru " atbildot uz mad dog komentāru " Raksts vnk s... " bija interesanti lasīt

11 0 atbildēt

vnk pzd. tādā valstī dzīvot. salīdzinājumā ar Z koreju mums te ir paradīze......

10 0 atbildēt

Loti labs raksts.Bija tiešām interesanti lasīt. Arī video labi.  Liels ++

8 0 atbildēt

Pēc elles vairāk izskatas...

8 0 atbildēt

Raksts vnk super! +

8 0 atbildēt

Bija interesanti gatavot rakstu. Pati uzzināju daudz ko jaunu. Iedvesmoja dokumentālā filma 1. video, iesaku noskatīties.

atbildot uz coldasice komentāru " bija interesanti lasīt "  

7 0 atbildēt

Ideāls raksts, pat grūti noticēt ,ka kkas tāds vēl pastāv uz zemes virsas! PALDIES!

7 0 atbildēt

beoidzot tiešām sakarīgs raksts spokos! paldies

6 0 atbildēt

ziemeljkoreja ir krievija ! un dienvidkoreja ir asv

6 0 atbildēt

katram savs, vinjiem tas ir ieaudzinaats, taadeelj iespeejams +/- patiik, ir pawsaprotami, labi, varbuut nepatiik, bet tas taa ir pie vinjiem un iespeejams, ka buus visu laiku.

6 0 atbildēt

Paldies, centos! :)

atbildot uz mad dog komentāru " Raksts vnk super! + "  

6 0 atbildēt

atbildot uz Artexons komentāru " Nū tā zombēties arī nevar, ja tajā valstī i... "

nu jāā, bet neņ*t vērā visādas f*cking Parex bankas un apdomājot to, ka mums nav jākar pie sienas Zatlera bilde un viņa jāpielūdz un vēl nāk regulāri to pārbaudīt, tad es domāju, ka mums jābūt kaut cik laimīgiem :)  

6 0 atbildēt

šausmīgs cietums!! Visiem mums jābūt priecīgiem, ka dzīvojam Lv!!! emotion

6 0 atbildēt

jā,kko tādu biju dzirdējis. traki gan. tas melnais pleķis labs. ;D +

6 0 atbildēt

Tnx :)

atbildot uz Garfield komentāru " Loti labs raksts.Bija tiešām interesanti lasī... "  

6 0 atbildēt

Tas nav ieaudzināts un neevienam nevar patikt dzīvot badā, viņi tiek turēti bailēs.

atbildot uz Back komentāru " katram savs, vinjiem tas ir ieaudzinaats, taa... "  

6 0 atbildēt

Un man vel uzdod stulbus jautajums par to KAPEC man vini nepatikot..

7 1 atbildēt
« 1  2  3  4 »