local-stats-pixel fb-conv-api

Ziemas karš32

95 1

Ziemas karš, kas norisinājās no pašām novembra beigām 1939.gadā, ilga līdz 1940.gada martam un bija konflikts starp PSRS un Somiju, kurā agresijas iniciātore bija PSRS.

Iemesli karam: Krievijas vēlme iegūt Somiju, lai vēlāk, kad notiktu konflikts ar Vāciju (par ko Staļins bija pilnīgi pārliecināts), Vācijai nebūtu pieejams tik labs uzbrukuma placdarms; pretenzijas uz Somijas teritoriju, pamatojot tās ar Somijas lielhercogiju, kas bija Krievijas impērijas sastāvā līdz 1917.gadam.

Karš norisa ziemas mēnešos, kas vājināja Padomju armijas efektivitāti, jo bija grūtības ar ekipējuma apgādi, somiem šis gadalaiks nebija šķērslis, jo ar kamuflāžas meistarības palīdzību un atbilstošu nodrošinājumu laikapstākļiem somi guva, savā veidā, uzvaru, lai gan parakstītais 13.marta miera līgums ietvēra somu atteikšanos no vairākām teritorijām, bet saglabājot savu valstiskumu.

Kāpēc somi vairāk vērtējami kā uzvarētāji?

1. Somu karavīru zaudējumi, salīdzinot ar PSRS, bija VISMAZ 4 reizes mazāki kā PSRS (nekad netiks aprēķināti precīzie zaudējumi nevienā karā, bet aptuvenās aplēses vēsta, ka somi zaudēja 70-80'000 karavīru, bet Padomju Savienība zaudējusi ap 130'000 kritušo un vēl ap 220'000 ievainoto un saslimušo. PSRS lielie zaudējumi vairāk saistīti ar PSRS uzbrukuma taktikas, atvainojos, stulbumu - "ložmetējgaļas" princips.

2. Somija saglabāja savu valstisko neatkarību (militāras cīņas starp abām valstīm izvērtās, kad Somija atteicās parakstīt 1939.gadā PSRS ārlietu ministra izvirzīto savstarpējās palīdzības paktu, kurus, piemēram, visas trīs Baltijas valstis parakstīja, šī iemesla dēļ Somijai notika šis uzbrukums, kas izvērsās karā, bet par spīti tam - tā saglabāja neatkarību, bet visas Baltijas valstis, kuras šo paktu parakstīja, zaudēja savu valstisko neatkarību uz 51 gadu (skaitot no 1940.g.)).

3. Somijas sabiedrībā nostiprinājās apskaužams patriotisms un pilsoņu aktivitāte savas valsts neatkarības nosargāšanā, karoja gan sievietes, gan vīrieši.

4. Somija parādīja visai Eiropai un pasaulei "paraugstundu", ko nozīmē saliedēta sabiedrība, patriotisms, cīņa "uz dzīvību un nāvi", tā iemantoja cieņu citu valstu skatījumā.

Pievienoju bildes!

« 1  2  3 »
95 1 32 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 32

0/2000

Somu snaiperis ir labais

6 0 atbildēt

Vienmēr esmu apbrīnojis somus, viņu kultūru, dabu un pārējo. Ja nebūtu latvietis, noteikti gribētu būt soms.

3 0 atbildēt

Es neesmu nekad sapratis si kara iemeslu. visi zinaja ka PSRS nav gatava karam, bet tapatas karu uzsaka. Stalins ir maita, pat nezkatoties uz to ko vins labu ir izdariis,jo tas nespaj segt visu parejo hernju ko sadarija.

2 0 atbildēt

apbrīnoju Somus ^^

1 0 atbildēt

Visdziļākā cieņa Somu tautai ...par tās saliedētību, patriotismu un cīņas garu.

Manuprāt autors aizmirs pieminēt diezgan svarīgu lietu... Latvju tauta (jo īpaši parastie iedzīvotāji) ļoti daudz, tieši materiālajā nozīmē palīdzēja Somu armijai Ziemas kara laikā, slepeni sūtot palīdzības kravas. emotion

-Grūti teikt kā būtu bijis un kā būtu izvērtušās cilvēku dzīves, bet pēc vienas vēsturnieces vārdiem, ja visas trīs Baltijas valstis būtu apvienojušās un devušas pretsparu Krievijai mūs nebūtu pakļāvuši. Un pārejot uzbrukumā samērā liela iespejamība radīt bīstamus draudus Maskavai. Pieņēmums, balstoties uz tā laika skaitļiem un iespējām.

1 0 atbildēt

atbildot uz ltniksgt komentāru " nu vispār sākotnējā doma Ulmanim bija pretot... " Igaunija parakstija liguma pati pedeja ja kas. No pasa sakuma ligums tika parakstits ar Latviju tad uzreiz ar Lietuvu , bet kad Igauni atteicas parakstit, tad tika dots ultimats un tikai tad Igauni parakstija ligumu. Ka esmu lasiis no sakuma nebija domas okupet Baltiju, un ta ari bija tikai nomanija valstsvirus, pat bija velesanas, cik tur officialas nevaru spriest bet bija. cilveki netika skarti, armijai tika pavelets pat nesarunaties ar vietejiem iedzivotaiem. Pati okupacija reali notika tikai kad dzina vaciesus. Kaut ari pec vestures gramatam okupacijas diena sakas tad kad Vacija okupeja Poliju.

1 0 atbildēt

PSRS zaudēja, jo viņu karaspēks bija atpalicis militārā ziņā.+ Bija bargi apstākļi

1 1 atbildēt

Laikam neviens nelasa , pirms ieliek kjeksiti shis ir originalraksts! Ir jabut sevis fotografetiem atteliem!

1 1 atbildēt

atbildot uz ltniksgt komentāru " nu vispār sākotnējā doma Ulmanim bija pretoti... " ja mes kautos , tad visdrizak mus samaltu , ja ieskaita Lietuvas un Igaunijas padošanos. kaut arī teorētiski visām trim valstiņām būtu cīnīties grūti , jo mums bija ļoti novecojusi kara tehnika , ne pārāk daudz karavīru , lai atvairītu uzbrukumu. Bija doma ap 20 gadiem jau , ka starp latviju , lietuvu , poliju , igauniju un somiju(laikam) bija domata tada ka vienotiba, kuru bija domats parakstit  Dubultos , bet ta ka Polija un Lietuva loti ilgi stridejas par konkretas teritorijas piederibu , tas bija nereali. Vispar , ja mes saktu karot ar PSRS , vācijai tas būtu izdevīgi ,ali ieņemtu mūsu valsti , vai arī vismaz padarīt vācu pusē uz kādu laiku

0 0 atbildēt

atbildot uz Shumins komentāru " Gribētos redzēt kādu vēsturnieku, kas teiktu,... " Pēdējie īsti latvieši bija latviešu partizāni , kuri centās cīn[īties par neatkarību tieši kara karstumā. Leģionāros bija jāiet bez izvēles , vienkārši to izmanotoja kā lozungu , lai parādītu  ,ka mēs esam īsit karavīri(jā man ģimenē arī bijuši leģionāri). Tas pats bija tiem latviešiem ,kurus iesauca krievu pusē bez izvēles, nu izvēle bija , sist tevi ar koku līdz nāvei , vai ei cīnies par mūsu labāko ideoloģiju , kura ir labāka nekā to , kas ir aiz tās sienas

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

die communists

0 3 atbildēt