local-stats-pixel fb-conv-api

Vecākā zināmā zāļu recepte3

6 2
Zāles pret cingu tika atrastas par 46 gadiem agrāk, nekā tika uzskatīts līdz šim. Par to kļuva zināms pēc tam, kad anglietes Ebotas Mitčelas (Ebot Mitchell) sarakstītā pavārgrāmatā, kura datēta ar 1707. gadu, tika atrasta atbilstoša recepte. Cingas ārstēšanai un profilaksei (kā kļuva zināms ievērojami vēlāk, cinga rodas no C vitamīna trūkuma organismā) Mitčela piedāvāja izmantot dažādu augu ekstraktus, kas sajaukti ar apelsīnu sulu, baltvīnu vai alu. Šāds maisījums satur trūkstošā vitamīna pietiekamu daudzumu.
100 lapaspuses biezā anglietes recepšu grāmata tika nejauši atrasta kādās mājās Hasfīdā, Glosteršīras grāfistē. Blakus zāļu receptes pret cingu tajā atrodams liels skaits ierakstu par kulināriju un medicīnu, piemēram, absintam ļoti līdzīga dzēriena recepte. Īpašnieki gatavojās mēneša beigās pārdot grāmatu izsolē Londonā.
Līdz šim tika uzskatīts, ka cingas ārstēšanas pirmatklājējs ir britu ārsts Džejmss Linds (James Lind), kas 1753. gadā publicēja savu „Traktātu par cingu”. Šis traktāts bija balstīs uz sistemātiskiem eksperimentālajiem datiem un tāpēc iegāja vēsturē kā viens no pirmajiem klīniskiem pētījumiem pasaulē.
6 2 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000
jaa bet graamata kaa orginaala nav bildes :(
1 0 atbildēt
Nus, tā jau tad ir senākā zināmā cingas zāļu recepte, bet ne jau senākā zāļu recepte vispār.
1 0 atbildēt
kkur lasiiju ,ka pietika citronus pagrauzt un viss bij ok ! :)
1 0 atbildēt