local-stats-pixel fb-conv-api

Valensa draud pamest Poliju1

1 0
Bijušais Polijas prezidents Lehs Valensa (attēlā) piedraudējis aizbraukt no valsts, ja paziņojumi par to, ka viņš 1970. gados sadarbojies ar sociālistiskās Polijas specdienestiem, paliks nesodīti, vēsta AFP. Kā uzsvēris Valensa intervijā aģentūrai, demokrātiskai valstij nav iecietīgi jāattiecas pret tamlīdzīgām apsūdzībām. "Ņemot vērā, ka šīs apsūdzības izvirza demokrātiskas valsts, par kuru es cīnījos, institūti, es atsakos piedalīties jebkādās oficiālās ceremonijās," – Valensas blogā rakstīto citē AFP.
Pēc Valensas vārdiem, ja nekas netiks uzsākts, viņš sākumā atdos valstij visus savus apbalvojumus, bet pēc tam pametīs Poliju. Nacionālas atmiņas (IPN) institūta, kuru atbalsta valsts, līdzstrādnieku grāmata, kurā ietverts pieņēmums par to, ka Valensa sadarbojies ar sociālistiskas Polijas specdienestiem pseidonīmu Boļeks, tika publicēta ar 2008. gada vasarā. Pirms tam visas tamlīdzīgas apsūdzības Valensas virzienā par nepatiesām atzina īpaša komisija. Jaunajā grāmatā, ko laida klajā minētā institūta līdzstrādnieks, papildus visam apgalvots, ka Valensi ir ārlaulības dēls.
Sakarā ar pēdējās grāmatas izdošanu Polijas premjerministrs Donalds Tusks aicināja Nacionālas atmiņas institūtu attiekties pret savu darbu objektīvi un izvairīties no vienpusīgas pieejas. Tusks arī pauda savu atbalstu Valensam.
Valensam bija viena no galvenajām lomām Polijas izkļūšanā no Padomju Savienības ietekmes sfēras un valsts pārejā uz demokrātiju. 1980. gadā viņš bija neatkarīgās arodbiedrības "Solidaritāte" dibinātāju vidū. 1981. gadā Valensu arestēja un viņš pavadīja cietumā gandrīz gadu. 1983. gadā viņam tika piespriesta Nobela pasaules prēmija, bet 1990. gadā Valensu ievēlēja par Polijas prezidentu. Viņš ieņēma šo posteni līdz 1995 gadam.
Saistītais raksts: Lehs Valensa netiek ielūgts uz Polijas līdera Kačinska organizēto Prezidentu balli >>>
Saistītais raksts: Sākusies tiesas prāvā pret Polijas kompartijas bijušo ģenerālsekretāru Voicehu Jaruzeļski >>>
1 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000
2v - pohuj!
1 0 atbildēt