Eksperimenti ar primātiem

Nebūtu nemaz pārspīlēts, jo viss tiešām sākās ar pērtiķu cilti. Eksperiments, ko veica 2002. gadā ASV Djūka Universitātē un vadīja Migels Nikolelis, kļuva par spožu piemēru rēzus makaka "telepātiskajam" talantam. Ar domu vien pērtiķis vadīja robota ķermeni, to "atdzīvinot". Apātiski sēžot istabā, dzīvnieks par kaut ko domāja, un tajā pašā laikā dators tvēra tā smadzeņu signālus un pārsūtīja uz blakus istabu, kur atradās metāliska konstrukcija – robota roka. Tā izstiepās, sažņaudza dūri, tvēra kaut ko...

Pirms tam pērtiķa galvaskausā implantēja 320 vistievāko elektrodu. Tieši tie uztvēra to smadzeņu nervu šūnu impulsus, kas atbild par plānotajām kustībām, un padeva tālāk robota rokai, kas uzreiz izpildīja iedomāto, turklāt makaks redzēja uz datora ekrāna, kā kustas mākslīgā konstrukcija. Sākotnēji tas mēģināja "kustināt" roku, izmantojot datorpeli – viņam ilgstoši tas bija mācīts. Taču manipulācijas bija veltīgas – kursors bija sastindzis uz vietas. Bet pēkšņi pār viņu nāca apskaidrība – pērtiķis saprata, ka atliek tikai iedomāties, lai roka atbildētu ar kustību. Tā dzīvnieks sāka prātā saspiest un izstiept roku, un blakus istabā sinhroni atsaucās stingā metāliskā roka.

Šo izmēģinājumu nevar nosaukt ne par ko īpašu. Pēdējos gados veikta virkne sensacionālu eksperimentu, kuru rezultātus izvērtējot speciālisti arvien vairāk runā par neiroloģijas laikmeta tuvošanos. Jo pakāpeniski pētnieki mācās "sarunāties ar smadzenēm pa tiešo" – "kopējot" to signālus ar elektrodu palīdzību un translējot tos tālāk datoram.

Šo eksperimentu (piemēram, nekaitīgā izmēģinājuma ar domājošo makaku) pasūtītāji nereti mēdz būt militāristi (šajā gadījumā ASV Aizsardzības ministrija). Ģenerāļi sapņo par laiku, kad kareivji ar gribasspēku vien spēs pārvietot pašgājējus pa kaujas lauku vai nomīnētu teritoriju.

Saprotams, saikne "smadzenes – dators" nav vienīgais veids, kā modulēt vienvirziena kustību. Kamēr vieni speciālisti māca iekārtas automātiski pakļauties pavēlēm, kas nāk no smadzenēm, citi mēģina vadīt tās kā ar kursīvu – manipulēt ar datorpeli. Vienvārdsakot – vēlas "mazgāt kāda smadzenes" ar jaunākajiem zinātnes un tehnikas sasniegumiem.

Kā apmānīt smadzenes?

Taču visiem cēlajiem sākotnējiem nolūkiem ir savas ēnas puses. Šobrīd vēl visi mēģinājumi, ko veic ar dzīvniekiem, izbrīna un liek priecāties. Kad tas viss pavērsīsies cilvēku virzienā, veicot manipulācijas ar viņiem, diez vai tas izraisīs sajūsmu. Mums būs grūti pieņemt, ka kāds rakņāsies mūsu domās, diktēs savu gribu un mēs nemaz to neievērosim.

Tā Masačūsetsas tehnoloģiskajā institūtā tika veikti eksperimenti, kuros nevis "norakstīja" no smadzenēm informāciju, bet gan ierakstīja to tajās – tas ir, vadīja subjekta apziņu un atmiņas, piepildot tā galvu ar svešu domu fantomiem. Šajos izmēģinājumos arī viss sākās ar primātiem.

Pētnieki iemācīja rēzus makaku uz datora ekrāna atpazīt kaķus un suņus. Pēc nervu šūnu aktivitātes zinātnieki ar precizitāti līdz 90% varēja pateikt, ko šobrīd redz pērtiķis. Eksperimentu otrajā "kārtā" dzīvnieks tika mānīts – ar elektriskiem impulsiem sāka uzbudināt tās nervu šūnas, kas atbildēja, piemēram, par kaķa tēla uztveri. Lai gan uz ekrāna bija redzams suns, apmuļķotās smadzenes nesaprata ko redz. Tās uzskatīja, ka tas ir kaķis.

Vēl viens smadzeņu "skalošanas" piemērs. Ņujorkas Universitātē piecas žurkas tika pārvērstas dzīvos robotos. Ar elektrodu palīdzību zinātnieki mainīja dzīvniekiem aptveršanas sajūtas. Lai sajustu ko patīkamu, tās pārvarēja šķēršļus, žonglēja uz izstieptas virves, līda cauri šaurām ejām. Žurkām–kiborgiem tas viss patika. Nākotnē tās tiks vēl vairāk mānītas, piemēram, meklējot mīnas sapieru vietā.

Un tā – domu lasīšanas un to manipulācijas māksla ir divi perspektīvie neiroloģijas virzieni. Ar laiku noteikti radīsies sistēmas, kas savienos mašīnas un cilvēka spējas. Šie kibernētiskie organismi, bez šaubām, pārspēs Homo sapiens.

Tāpat iespējams, ka zinātnei nākotnē cilvēka ķermenis būs tikai materiāls, no kura pagatavot jaunu un ideālu konstrukciju, mainot visu no sākuma pozīcijām – no matiem līdz iekšējiem orgāniem. Radīt cilvēku nav pārāk sarežģīta lieta, grūtākais – no jauna salikt kopā to no augstākās kvalitātes detaļām. Mūsu ķermeni var pārkārtot kā automobiļa motoru, lai iegūtu visefektīvāko rezultātu.

Kaut kad ķermeņa sastāvdaļas – tās bāzes rādītāji – kļūs par eksperimentu lauku, un, pievienojot cilvēka gēniem jaunus gēnus, varēs palaist, teiksim, darba tirgū vai kaujas laukā uzlabotus cilvēka modeļus: dzimušus peldētājus, polārpētniekus, karavīrus. Ja gadsimtiem tika strādāts pie darbarīku uzlabošanas, tad tagad laiks pienācis pašam cilvēkam. Redzēt kā ērglim, dzirdēt kā kaķim, saost kā sunim – vai par to var tikai sapņot?

Kā izskatīsies aizparīt?

Oponenti uzskata Kevinu Vorviku par "ķertu", vairākums zinātnieku rod ar viņu tikai vienu kopēju "punktu" –

attiecībā uz viņa veikto eksperimentu sociālo seku redzējuma jomā. Un tas ir pesimistisks. Pats profesors "Kiborgs" propagandē sava veida jauno darvinismu, kurā nav vairs vietas ne ētikai, ne morālei. Ja mēs pieturēsimies pie humānām vērtībām, viņš brīdina, tad domājošās mašīnas – šie roboti intelektuāļi, ko radījuši neremdējamie eksperimentētāji, – pavērsīs pret mums visas mūsu morāles vājās vietas. Iespējams, tā, kā mēs šobrīd nositam mušu, intelektuālās mašīnas atbrīvosies no mums, jo nebūsim tik gudri un domājoši kā roboti. Un mūs gaida nākotne, kurā cilvēks nebūs dominējošā dzīvības forma, drūmi pareģo Vorviks.

"Mans ķermenis ir mana nodrošinošā programmatūra," – šī devīze ar laiku draud kļūt par dogmu. Līdzīgi kā tagad palielinām personālo datoru jaudu, mēs iemācīsimies atjaunot arī savas smadzenes, piešķirot tām milzīgas atmiņas spējas ar lielisku iespēju pārslēgties no viena "uzstādījuma" uz citu.