local-stats-pixel

Ūdens ierobežojums.5

19 3
Ūdens resursu pieejamība ir ierobežota, bet to patēriņš nemitīgi pieaug ne tikai tāpēc, ka pieaug planētas iedzīvotāju skaits un viņu vajadzības, bet arī joprojām pastāvošās izšķērdīgās attieksmes pret dzeramā ūdens resursiem. Ūdens nepieciešams Zemes dzīvo būtņu un ekosistēmu vispārējai pastāvēšanai, kā arī cilvēces labklājības un attīstību veidojošām nozarēs – rūpniecībai, lauksaimniecībai, zvejniecībai, enerģētikai, transportam, tūrismam u.c. Ūdens trūkums var kļūt par globālu Zemes ekosistēmu dzīvības jautājumu. Diemžēl fakti apliecina, ka ir vietas, kura jau skar ūdens krīze. Fakti liecina, ka cilvēces patēriņam iespējams izmantot mazāk nekā 1% Zemes ūdens resursu. Lai cilvēks varētu apmierināt savas pamatvajadzības, ik dienas ir vajadzīgs vismaz 20 līdz 50 litri tīra ūdens. Pēdējā gadsimta laikā ūdens patēriņš pieaudzis seškārtīgi. Tas aug daudz straujāk nekā Zemes iedzīvotāju skaits. Vairāk nekā 1,2 miljardiem planētas iedzīvotāju nav pieejams tīrs un droši lietojams dzeramais ūdens. Konkurence par ūdens resursiem saasinājusies straujāk nekā pasaules iedzīvotāju pieaugums. 60% Eiropas pilsētu pazemes ūdeņu resursus izmanto pārāk intensīvi. Šodien saldūdens strauji kļūst par deficītu resursu. Eiropas iedzīvotājs vidēji dienā patērē 150 litrus ūdens. No tiem 3 – 4% viņš izmanto ēdiena gatavošanai, 4 – 7% izlieto grīdas mazgāšanai un citām higiēnas uzturēšanas vajadzībām, 45% - dušā un vannā, bet 35% patērē tualetē. Pozitīvā tendence ir, ka mūsdienu cilvēki kļūst arvien atbildīgāki, izmantojot dabas resursus. Eiropas valstīs ūdens lietošana ir viens no dārgākajiem pakalpojumiem. Piemēram, Vācijā ūdens taupīšanas temats kļūst arvien populārāks, jo vācieši lieto dārgākos ūdens piegādes pakalpojumus pasaulē. Tādēļ jaunākās tehnoloģijas veļas mazgājamo, trauku mazgājamo mašīnu un ar sensoriem aprīkoto ūdens krānu iegāde vai lietus un mājsaimniecības ūdens atkārtota lietošanas cirkulācijas un attīrīšanas iekārtas nav tikai dīvainas iegribas vai izcelšanās, bet gan reāla iespēja samazināt ūdens patēriņu un tā lietošanas izdevumus . Novērtēts, ka Eiropa iznieko aptuveni 20% savu ūdens resursu. Jaunākie dati uzrāda, ka dažviet šī proporcija sasniedz pat 40%. Tādēļ Eiropas Savienība ierosinājusi veicināt vienkāršus ūdens taupīšanas pasākumu ieviešanas aktivitātes, ievietojot īpašas patēriņu samazinošas ierīces ūdens krānos, dušā un tualetēs.

19 3 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 5

0/2000
"Konkurence par ūdens resursiem saasinājusies straujāk nekā pasaules iedzīvotāju pieaugums." Jums šitais teikums neliekas dīvains??
0 0 atbildēt
Njā, taisnība jau vien ir...
0 0 atbildēt
nekad nebiju par to aizdomājusies...tas ir traki...būs jāsāk pievērst uzmanība tam kur es pielietoju ūdeni un cik daudz emotion
0 0 atbildēt