local-stats-pixel fb-conv-api

Tumšo komētu draudi izrādījušies pietiekami nenovērtē1

1 0
Jaunākie zinātnieku novērtējumi norāda, ka komētas, kuras atstaro maz gaismas (zinātnieki tās dēvē par tumšajām komētām, bet tām nav nekā kopīga ar melno matēriju), var radīt visai nopietnus draudus Zemei, atsaucoties uz žurnālā „Astronomy & Geophysics” publicēto materiālu, vēsta „New Scientist”. Iepriekš astronomiem bija zināms, ka apmēram reizi gadā Saules sistēmā parādās jauna komēta ar garu griešanās periodu. Novērtējot šāda debesu ķermeņa vidējo pastāvēšanas laiku, var prognozēt, ka katru gadu Saules sistēmā šādas komētas varētu būt ap trīs tūkstošiem. Īstenībā astronomi konstatē tikai 25 šādas komētas. Jaunajā darbā pētnieki paziņo, ka viņiem ir izdevies atrisināt šo pretrunu. Pēc viņu vārdiem, šāda teorētisko rezultātu un praktisko pētījumu nesakritība ir izskaidrojama ar to, ka daudzas komētas nav redzamas optiskajā diapazonā. Zinātnieki uzskata, ka tamlīdzīgi objekti rodas kad no debesu ķermeņa kodola iztvaiko liels daudzums ūdens. Tā rezultātā tas izrādās par tumšu lai to varētu pamanīt ar optisko teleskopu.
Kā piemēru, kas apstiprina šo hipotēzi, pētnieki min IRAS-Araki-Alkoka komētu. 1983. gadā šis debesu ķermenis pagāja garām Zemei tikai 5miljons kilometru attālumā (pēc astronomiskām mērauklām tas ir salīdzinoši maz, jo tas sastāda tikai 3% no attāluma starp Zemi un Sauli). Komēta tika pamanīta tikai dažas nedēļas pirms tās nonākšanas maksimālajā attālumā līdz Zemei. Pēc šī objekta atklājēju vārdiem, tas noticis tamdēļ, ka vienu procentu no komētas apvalka sastādīja ledus, bet pārējo virsmu sedza tumši plankumi.
Bez tam zinātnieki savā darbā veica Zemes un Mēness lielāko krāteru analīzi. Rezultātā viņi noskaidroja, ka lielāko to daudzumu ir atstājušas tieši komētas.
1 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000
pof....! sen jau gribeejas ko taadu redzeet! traapiis Latvijai arii nebuus liela beeda ne mums ne Eiropai!
0 0 atbildēt