local-stats-pixel fb-conv-api

Top 10 fakti par kaņepēm.32

210 1

Kaņepes bija viens no nozīmīgākajiem kultūraugiem PSRS.ASV ap 1938.gadu ,tas tika nodēvēts par "Billion Dollar Crop"(viena miljarda dolāru vērto kultūraugu ),jo tas bija pirmais lauksaimniecībā audzētais kultūr augs ,kurš saniedz apgrozījumu viena miljarda dolāru apjomā.(Pēc žurnāla Popular Mechanics 1938.gada februāra numura datiem.)

10. vieta.

Pats senākais kaņepju izmantošanas fakts ir datēts ap trešo gadu tūkstoti pirms mūsu ēras Ķīnā. Masveida kaņepju izmantošana sākās senājā Ēģiptē.

9.vieta.

Līdz 1820.gadam 80% no visiem tekstilizstrādājumiem tika radīti no kaņepēm,jo nebija vēl izgudrots mehānisms kokvilnas šķiedru atdalīšanai.

8.vieta.

1916.gadā ASV parlaments izteica hipotēzi,ka līdz 1940.gadam visu papīru ražos no kaņepēm,tāpēc vairs nebūs nepieciešama mežu izciršana. Pēc zinātnieku aprēķina iznāca,ka viens hektārs kaņepju ir līdzvērtīgs četriem hektāriem koku,papīra ražošanai.

7.vieta.

Kaņepju audzēšana ASV 17. un 18. gs. bija obligāta. Par atteikšanos no šī kultūrauga audzēšanas Virdžīnijas štatā no 1763.-1769.gadam  varēja nokļut  cietumā.Džordžs Vašingtons un Tomas Džefersons bija lielu kaņepju audzēšanas plantāciju īpašnieki.

6.vieta.

Līdz 19.gs. sākumam ASV varēja nodokļus maksāt kaņepēs.

5.vieta.

Pirmais leģendāra Forda T modelis sākotnēji benzīna vietā darbojās uz kaņepju degvielas.Daudzas tā detaļas tika izgatavotas izmantojot kaņepes.Henrijs Fords bieži fotografējās  savā rančo pie  kaņepju laukiem.

4.vieta.

Simtiem gadus virves un buras uz kuģiem tika izgatavots no kaņepju šķiedrām. Vārds "canvas"(audekls) cēlies no vecās angļu valodas vārda ''canevas',kas atkal cēlies no latīņu vārda "cannabis",Rembrants un Van Gogs savus gleznojumus gleznoja tieši uz kaņepju audekliem. Līdz 1937.gadam kvalitatīvas krāsas arī izgatavoja izmantojot kaņepju eļļu.

3.vieta.

Līdz 19.gs.beigam papīru mācību grāmatām izgatavoja no kaņepēm.

2.vieta.

Visas pirmās Bībeles,kartes,shēmas,karogi tāpat tika izgatavoti no kaņepēm.

1.vieta.

Kaņepes,kā svarīgākā kultūrauga nozīme PSRS tika izcelta ievietojot to galvenajā strūklakā kopā ar rudzu vārpu un saukespuķi 1954.gadā ,strūklaka saucās "Дружба народов" tā tika atklāta pie izstāžu kompleksa(Выставка достижений народного хозяйства)ar nosaukumu ''Tautas lauksaimniecības sasniegumu izstāde''.PSRS laikos bija vairāki kompleksi,kas šādi saucās visā PSRS teritorijā.





210 1 32 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 32

0/2000

Foršs raksts! Interesanti fakti!

22 0 atbildēt

atbildot uz mariks komentāru " bet visas kanepes jau neder piipeesanai bet k... " arii tgd kanjepi audzee priesksh shkjiedras, ja nmaldos d-pilii..

10 0 atbildēt

nezinu kāsākās bans uz ganjas bet tagad to atgriezt neļaus cigarešu magnāti, tā pat kā čalīši kuri baigos dzinējus ar alternatīvo degvielu taisīja, visi apvākti un neviens tā īsti netika izmantots, ja vien lielā rūpnīca izdomā ko grandiozu-visu zavodu taču nešausi nost-būs aizdomīgi ne... tabaka-atkarība visādi sūdi, sašaurina asinsvadus, izraisa trombus, kaņepe to novērš, palielina skābekļa piekļuvi smadzenēm, ja sajaukta ar kādu acetonu nav brīnums ka sūdīgi būs uzpīpējot, un neizraisa atkarību-tas tač labi, gribēsi relaxēsies, un pie tam kad mocījos no sliktas gulēšanas pārpūles rezultātā, uzpīpēju un pa nakti kā mazs bērns gulēju, pamodos kā jauns  un svaigs kas sen ar mani nebij gadījies, aizvietotu alkoholu-tas vaita būs nekaitīgāks par ganju? ja pieņem braukšanu pie stūres efekta stāvoklī-domāju tas atkarīgs TIKAI no apzinības nevis ko lietoji, kaut kam vnk iz neizdevīga ganja viņa biznesam, novākt tādus mērgļus vajag, yeah legalize or die :D

9 0 atbildēt

bet visas kanepes jau neder piipeesanai bet kas izdomaa likums tie jau laikam to nezin :D

10 1 atbildēt

Ja jau agrākos laikos bieži un gandrīz visur izmantoja kaņepi, kāpēc pārstāja? Tā jau varētu necirst ārā tik daudz mežus utt tam papīram, bet protams, ja tās kaņepes neviens nepīpētu ārā :D Bet man šķiet ka būtu labi ja atsāktu daudz kur lietot kaņepes ;)

8 0 atbildēt

hmm, zāle :D

8 0 atbildēt

Labs raxts. A kas tā par dziesmu pirmajā video?

7 0 atbildēt

Interesanti emotion

7 0 atbildēt

atbildot uz mariks komentāru " bet visas kanepes jau neder piipeesanai bet k... " --------------------------------------------------------------

ļoti pareizi,jo mūsu parastās Latvijas kaņepes vajadzētu vezumu nokūpināt lai dabūtu kādu kaifiņu )))  

7 0 atbildēt

Video gan ir taisits par labu zales pipetajiem nevis burtnicu razotajiem :))))) +

6 0 atbildēt

Mans viedoklis ir tads, ja Latvija tagad pēkšņi legalizētu zaļo, mēs spētu tik ārā no šīs krīzes, jo palielinātos tūrisms utt!

5 0 atbildēt

Hmmm emotion

5 0 atbildēt

Laikam domāts kā kārtējais ''legalizēsim zāli'' raksts.

Bet kaņepju sviests ir garšīgs.

6 2 atbildēt

PĀRSTĀJA TAPĒC KA IETEKMĪGAJAM ROCKFELLERAM ( bagātākais čalis vesturē, kas nodarbojās ar kkādu linu vai papīru or somthing) KONKURENTI NODARBOJAS AR KAŅEPJU AUDZĒŠANU, Tad arī sakās kampaņa - > BAN kaņepes

4 0 atbildēt

atbildot uz IndieKid komentāru " Laikam domāts kā kārtējais ''legalizēsim zāli... " nē te Tu kļūdies,jo par zāli nekas nav minēts un domas arī tādas nebija,vienkārši atradu un iztulkoju faktus

3 0 atbildēt

atbildot uz WampW komentāru " Video gan ir taisits par labu zales pipetajie... " skatoties kurš

2 0 atbildēt

Mhh jāiziet uz klubu >:-D

2 0 atbildēt

atbildot uz ecko komentāru " PĀRSTĀJA TAPĒC KA IETEKMĪGAJAM ROCKFELLERAM (... " Rokfellers ir naftas magnāts - viņiem jau 5. paaudzes ir -.-

1 0 atbildēt

vajaga lai legalize :)

1 0 atbildēt

Vot, kas arī tracina.

Ok, pīpē, bet ja bļauj "LEGALIZE" tad padomā arī par augstākiem mērķiem nevis tikai savu high'u. Padomā par to cik tas ir izdevīgi, un nevis vienkārši bļauj "LEGALIZE" ,bet tad arī domā reāli, kautvai domā ko varētu darīt lai legalizētu kaut industriālo kaņepi. Tas ir egoistiski bļaustīties, ja viss kas tevi interesē ir tavs labums.

1 0 atbildēt