Tirami-su literārais tulkojums ir «izvēlies
mani»! Tiramisu esot radies Toskānā, kur kāds pavārs to izgudrojis
par godu hercoga Kozimo III Mediči vizītei, sākotnēji nosaucot par
zuppa del duca - burtiski - «hercoga zupu». Pēc nostāstiem, hercogs
par saldēdienu bijis tik sajūsmināts, ka paņēmis tā recepti līdzi
uz Florenci, lai iepazīstinātu plašāku publiku. XIX gadsimtā šo
desertu iecienījuši Itāliju apciemojušie angļu mākslinieki un
intelektuāļi. Aizvests uz viņu dzimteni, tas ieguvis vēl lielāku
popularitāti. Amerikā tirami-su starta poligons bijusi
Sanfrancisko. Ir arī leģenda, kāpēc «hercoga zupas» nosaukumu
izkonkurējis «izvēlies mani». Tirami-su kādā laika posmā īpašu
cieņu baudījis pie Venēcijas kurtizānēm
Pagatavošanai nepieciešams:
3 olu dzeltenumi
100 g pūdercukura
250 g Mascarpone siera
250 g saldā krējuma
krūzīte stipras kafijas
2 ēdamkarotes kafijas liķiera
1 iepakojums Lady fingers cepumu
dekorēšanai - kakao un tāfelīte melnās šokolādes