local-stats-pixel

Textiņi...11

26 4
Šito sacerēja viens cilvēciņš... Kad pārsūtīja brīnījos kur tāda izdoma! Izlasiet Paši! J Katram jau gaume savādāka, bet manuprāt nevar nepatikt...

Kaija

Šorīt mums vēl ir otrā medicīniskā labvēlīgā laika prognoze. Līdz mirklim, kad spārnotais sapīsies šūpuļtīklā un skums. Pagaidām vēl viens un ar nošņurkušu degunu. Varbūt zem putekļainas palodzes, varbūt tuvējā cipresē un knābās savu spalvu. Bet kaut kas tā manāmi mulsinās. Tev vai kaijai? Varbūt abiem? Iespējams pavīdēs līdzjūtība. Drīzāk paskatīsies vienā acī dziļāk un ieraudzīs lāsumus. Zilus. Plaukstošus. Gaišus. Tā mēs pieķeramies un paliekam. Soli pa solim, bikli, bet neatlaidīgi. Būs arī siltāki laiki bez šīs apļu vilkšanas ar pirkstiem kafijas biezumos. Lietus ir miris. Aizgājis pa piena ceļu un mazliet tālāk. Nesmaidi.

Rietumvējš

Jā. Bet es sēžu šorīt pie loga un skatos debesīs. Uz koka grīdas ir nomestas zaļās kedas. Izmētātie konfekšu papīrīši sasaucas ar debesu toni ārpusē. Un debesis.. tās ir tik īsti zilas. Varētu pieskarties, glāstīt. Varbūt pat pacelties starp kaijām. Vējš, kas vakar mežos lakstojās ap priežu galotnēm, tagad stāv aiz loga un raugās manī. It kā aicinādams.. lidot un sapiņķerēties elektrības vados, pikoties ar mākoņa pūkām un mētāt akmeņus Daugavas malā. Varbūt paslēpties baznīcas tornī un izplūkt zelta gailim kādu lieku spalvu no astes. Viņš jau tāpat tās neredz. Apakšā tantuks spēlē flautu. Tas dzidri velk pa vienai notij, kuras atsperīgi pārlec no viena bruģa akmentiņa uz otru, līdz iesperas ar pilnu jaudu suvenīru veikaliņā. Un aizrauj dejā līdzi aizkarus. Uz veikala sienas puisītis ar zaļo krītiņu zīmē lielus riņķus ar oranžām rūtiņām iekšā. Brokastīs puisītis ēda zemeņu uzpūteni dzidri zilā bļodiņā. Kas zina? Varbūt tieši tāpēc šodien debesis tik laimīgas.. Iespējams caur logu ieraudzīja to pazudušo daļiņu, ko aizpildīja ar mākoņiem un putniem. Mans kaķis arī reiz pazaudēju savu rudo asti, kas vēlāk atradās medus burkā, kas bija svaigi nākusi no veikala. Pie tam astei bija piesprausta melleņu kamene, kura zumēja par saulespuķēm un salmiem, un visu dzelteno. Par citroniem un tauriņiem. Jā, varēja pat just garšu. Uz paša mēles galiņa, tikko jaušamu, bet neapšaubāmu. Rietumu vējš pasmējās par saulespuķi un iesēja tai matos divas sarkanas lentas, aizvēdot luncināties ap neaizmirstulīti. Jo tai acis bija zilākas, līdzīgākas debesīm. Bezdelīga vien atskatījās vīstošajā saulespuķē, kad aizlaidās rietumu vējam stāstīt par kādu apmaldījušos flautas noti. Es noraušos no palodzes. Aiz novītušās saulespuķes mētājās tikai zili konfekšu papīrīši, visi savērti vienā rindiņā. Tikai tas puisītis.. tas puisītis.

Nakts

Šonakt mēness nedzied, tas tikai krīt pret Daugavu un bruģa šķirbām. tā vēsie plankumi ir tumšāki par tiltu. šādi nu es palieku bez piena ceļa un zvaigznēm, smaids arī palika aiz mākoņa. tagad visi takši nokavēti - nāksies iet ar kājām. oļi, kas ielazēti pret mēness uz mēnesi, dzird manu pogaino klikatu atsitienus. manas šaubas un jautājumus. vai tad tiem nesāp, ka mūždien kāpj pāri un virsū? ka nejautā vai nesmeļas pāri, lauza?
rakstaini violetās zeķubikses man tipina līdzās uz Daugavmalas. jā, mans kuģis aizlidoja pretī jūrasputniem un horizontam. tāpēc tagad esmu palikusi divatā putās ar savu tumšo pusi un nenoturēto plaisu.
iedod savus zaļos īkšķīšus, savādāk skumst.

Kailie leopardi un elektrības vadi

Šodien kailie leopardi un elektrības vadi aizauļoja man garām tuksnesī, tikai smilšainās pēdas aizskardami. Sprādziens rodas no krāsām un pieskārieniem. Kur ir mani krītiņi? Zīmēt uz tumši salijuša pagalma ir vieglāk un skaistāk. Tad nevar zināt, kurā grambā aizvijusies pēdējā krīta dzīvības dzīsliņa. Iznāc ar mani šovakar Daugavmalā pie akmeņiem un uzzīmē to saulrietu, kas paliks tevī ilgāk nekā es. Un ja tev tā nejauši iekritīs krītiņš renstelē pie pēdējās zeltainās toņkārtas, tad nemeklē to. Tā doma atnāks pie tevis naktī un sauks laukā mēnesnīcai skanot meklēt zem betona plāksnēm, Daugavas atspīdumā un tajā renstelē, no kuras spīd zeltaina gaisma. Aiz tās vienas spoguļa plaisas pavīd samtaina susura ķepiņa un dzijas kamola gals. Tajā otrā pusē ir ar manām zilajām melleņu krellēm apkrāvušies ērmi. Sīkās kājiņas žiperīgi mēģina ar rudens lapām aizspiest spoguļa plaisas, tikai manu ēnu un to izoderēto mēnessgaismu ievilina iekšā. Tos abus viņi saķer un kā nogurdinošas prieka važas uzliek zilās melleņu krelles, bet kājas nomezglo ar zaļo dziju. Un daļa manas ēnas skries līdzi ķipariem un mēnessgaismai, taisīdama savu - ēnu - teātri un smaidīdama ar kontūru. Kāds viņai palīdzēs pāriet ielu, acu jau tai nav un spieķīti rokās tā nespēj paņemt. Vienmēr jābūt kādam ķiparam, kas viņu šeit ievilka iekšā. Šajā pasaulē viņa ir akla.

<C>Made by kreks.
26 4 11 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 11

0/2000
Pārāk saguris esmu nevRU UZTVERT VAIRAAK PAR PAARIS VAARDIEM - BUUS JAAPAMEGJINA RII IZLASIIT
5 0 atbildēt
bangout, atrodi kādu, kurš raksta un ieliek tur domu. t.i. - raksta domu, mēģina kaut ko pateikt. pārsvarā literatūras stundās ir: ko rakstnieks ir vēlējies pateikt ar šo dzejoli/darbiņu. īstenībā reāli kaut ko rakstot cilvēks nemēģina radīt. tie, kuri mēģina radīt - iznāk bieži sūds. dažreiz vnk tās *cijas, mēslus, prieku, kas ir sakrājušies vajag izlaist ārā. un pēc tam jau ir pohuj, tas pastāv vai nē. protams, kāds tur mēģinās saskatīt ''dziļo domu'' - un smagi aplauzīsies. vai tad tu katru reizi kaut ko skricelējot pierakstu burtnīcā dari to ar lielo Domu? enīvei - tas ir kaut ka, kas bijis tajā mirklī par daudz. so, tas ir mans veids - kā izdabūt to laukā. ;)
3 0 atbildēt
kā jau teicu - shitty thenks! emotion
2 0 atbildēt
arī der. :)
2 0 atbildēt
es atvainojos, izklausās biga uzbraucoši, bet tas tā nav. savulaik man piedāvāja strādāt par advokāti. :)
2 1 atbildēt
nu, piem, Jazeps un vina brali? kaut vai vinam tie dzejolu krajumi" talas noskanas zila vakara" ? tur tak apaksa bij ar politiskas shtelles.. un prikola tad vsp bija tad vel ccenzori viniem tur, ja jau raksta bez domas ^^ panem kadu dzejoliti un tomer, kaut ko jau no ta var panemt, katrs protams, mosh vinu izprot savadak un tomer.... bet nu labi, piekasam, tatad tavs teksts ir smuks vardinju salikums pa kuru tapat vien papriecaties? ok, vairak nekas ar nebij jasaka :D :D
2 2 atbildēt

👌

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt
paskaidrojat man, piem, nakts un kaija tekstinus. kko vairak nevis vnk forshi, wow, omg, super.! kpc tad tik kruti, nu taa doma tajos tekstos vai kas tads ir???
1 3 atbildēt
1. daļa - protams, ir darbi (un ļoti labi), kas tiek radīti speciāli, pamācošos nolūkos, aktualitāšu apspriešanas un citos gadījumos. vai arī, ka cilvēks spēj sevi tiktālu noformulēt, ka izlaiž to ārā dzejā bez lielas liekvārdības un ar satriecošu domu. tas ir ļoti apsveiccami - bet cik procentuāli eksistē šāda tipa cilvēki? 2. daļa - daudzi cenšas rakstīt 'gudri', atdarinot augstāko amatu pārstāvjus, nezinot, nemēģinot saprast elementāras lietas, bliežot augšā lielus romānus. tad ir kartupeļu vagā un lasot ausis vīst. bet cilvēks cenšās, bieži saprot savu kļūmi un sāk no mazumiņa. es arī agrāk tur nez kādus stāstus rakstīju. tiesa - 4. klasīte. 3. - daļa - cilvēki, kas aprāvušies pie 2. daļas un tagad mēģina sākt vēlreiz. atkal no mazumiņa, bez liekvārdības (kas tāpat dažreiz pasprūk). nē. iepriekš mazliet nepareizi izteicos par domu. ija domāts tā, ka nav mākslīgi iespējams radīt iedvesmu. līdz ar to - arī radīt kaut ko tādu, uz ko tu neesi naturāli, bez papildlīdzekļiem (citu cilvēku idejām) spējīgs - nav iespējams. es neuztveru kritiku veselīgi, bet būs jāiemācās. un cik gudrs tu jūties stīdoties ar 14 gadīgu pusaudzīti?
0 2 atbildēt
shitty ( bez thenks?)
0 3 atbildēt