local-stats-pixel fb-conv-api

Televīzijas ietekme uz bērnu lieko svaru5

9 1
Pēdējie pētījumi kārtējo reizi apstiprinājuši, ka pārmērīgs pie televizora pavadītot stundu skaits ir būtisks faktors liekā svara pieaugumā. Pie tam šo rādītāju ietekmē ne tikai skatoties televizoru apēstie čipsi, bet pat to reklāma pa televīziju. Secināts, ka bērni no attīstītajām valstīm, savu skolas gadu laikā pavada pie ekrāna vidēji trīs gadus, kuru laikā noskatās aptuveni 10 tūkstošus produktu ar augstu cukura, tauku un kaloriju daudzumu reklāmu, vēsta laikraksts „El Pais”.

Pēc amerikāņu izdevuma „Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine” datiem, katra pie televizora pavadīta stunda „sarūpē” organismam papildus 167 kalorijas. Savukārt Pasaules veselības organizācija jau daudzus gadus brīdina, ka aptaukošanās iegūst pandēmijas mērogus, un tai var būt smagas sekas, tomēr mēs turpinām dzīvot situācijā, kura arvien vairāk sekmē neveselīgu ēšanu, ko reklamē masu informācijas līdzekļi, teikts laikrakstā.
Kā atzīmē izdevums, tieksme uz aptaukošanās pēdējos gados pieaug, un nav redzamas nekādas izmaiņas šajā tendencē. Zinātnieki no Bristoles universitātes nonākuši pie secinājuma, ka aptaukošanās risks bērniem, kuri skatās televizoru vairāk nekā 8 stundas nedēļā, ir trīs reizēs augstāks nekā tiem, kas pavada pie ekrāniem mazāku laiku.
Atbilstoši statistikai, vairāk nekā 80% bērnu un pusaudžu ar lieko svaru cieš ar aptaukošanās visu tālāko dzīvi. Bērnu aptaukošanās problēmu sarežģī tas, ka liekajam svaram bieži nepiešķir pienācīgu nozīmi, bet kad tas kļūst par aptaukošanās, tad pārvēršas hroniskā slimībā, kas slikti pakļaujas ārstēšanai. Tādēļ ļoti būtiska loma ir vecāku uzvedībai un viņu ēšanas paradumiem.
"Pieradums ēst pie televizora ir briesmīgs: pierādīts, ka tā cilvēki apēd vairāk, jo uzmanības pārslēgšana bremzē sāta sajūtu,” – „El Pais” citē ekspertu viedokļus. Tomēr pētījumi arī rāda, ka cīņa ar lieko svaru var būt sekmīga. Tā nesen veikts bērnu novērojums Nīderlandē un Austrālijā parādīja, ka neveselīgas pārtikas reklāmas pilnīga aizliegšana noved pie bērnu aptaukošanās pazemināšanas par 2,5%, raksta izdevums, atsaucoties uz žurnālu „Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine”.
Vairāk informācijas: "El Pais" - Tanta 'tele' engorda >>>
9 1 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000
Es ar parasti ēdu guļot gultā skatoties televīzoru :P
6 2 atbildēt
B'ac es taukojos jau :P
3 0 atbildēt
uzlikt tam siikajam arestu uz 1 meenesi vai vairāk un lai pa to laiku sporto Vai aizvest uz ikdienu trenniņu
3 0 atbildēt
jā, protams - te gēni vainīgi, te tv...vecākiem bērni jāpieskata, nevis jāpiebāž mute pilna ar ēdamo un jāapsēdina pie tv vai datora, lai netraucē.
2 0 atbildēt
Nabaga cilvēki.
1 0 atbildēt