local-stats-pixel fb-conv-api

Taupīšanas tehnoloģija3

2 0
Kamēr Baltijā, Polijā un Baltkrievijā vēl notiek diskusijas, kādu elektrostaciju celt, iespējams, uz šo jautājumu jāparaugās no otras puses. Iedzīvotāju skaits Latvijā ir sarucis, taču enerģijas apetīte augusi. Vainīga ir ražotāju nevērība pret energoresursiem un mūsu paradumi. Teju katrs nopērkamais fēns, platekrāna televizors vai ūdens kanna patērē tūkstošiem vatu. Ar elektrību tiek apsildītas vāji siltumizolētas dzīvesvietas, kannā ūdens tiek vārīts lielākā daudzumā, nekā nepieciešams, naktī paliek darboties dažādi energopatērētāji.

Nu cilvēki sāk aizdomāties un uzmanīt savus rēķinus, arī ražotāji beidzot pievērš uzmanību savu ražojumu energoefektivitātei, ieguldot inovācijā un tehnoloģijās. Lielisks piemērs, taču ne vienīgais ir Tefal Quick & Hot ūdens kanna. Kas ir vajadzīgs? Man ir nepieciešams karsts ūdens uzreiz un tieši tik, cik vajadzīgs. Lai cik vienkārši tas izklausītos, vairākums no mums dara citādi. Vārām pilnu kannu un, ja ūdens atdziest, nospiežam pogu vēlreiz. Savukārt Tefal, ūdeni karsējot ar caurteci, piedāvās manis izvēlēto ūdens daudzumu, lieki neuzkarsējot ne piles. Ātri, ērti un energoefektīvi. Papildu bonuss — ūdens tīrību nodrošinās filtrs. Ūdens daudzumu ir iespējams regulēt no pavisam maza līdz tējkannas tilpumam, regulējot starp parocīgiem tases, krūzes un citu tilpumu apzīmējumiem. Tēja ir atdzisusi? Atliek vien palikt krūzīti un nospiest pogu, pielejot klāt nedaudz karsta ūdens. Ražotājs ir atcerējies par fizikas likumiem, jo ūdenim, tuvojoties vārīšanās temperatūrai, enerģijas patēriņš katra nākamā grāda ieguvei arvien pieaug. Ūdens šajā ierīcē tiek uzkarsēts līdz 85—90 grādu temperatūrai, kas ir ļoti ērti kafijas uzliešanai. Karsts ūdens ir pieejams uzreiz pēc pogas nospiešanas, taču atšķirībā no birojos pieejamajām aukstā un karstā ūdens iekārtām ar ūdens bunduli, šis aparāts to karsē tikai tad, kad mēs to patērējam.
Energoefektivitāte Salīdzinot ar ierastām ūdens vārāmajām kannām, Quick & Hot patērēs par 65% mazāk elektroenerģijas! Ja mēs tam pieskaitām mūsu nelāgo paradumu uzvārīt vairāk, nekā mums nepieciešams, un padzisušu uzkarsēt vēlreiz, es teiktu, ka ieguvums gadā būs vērā ņemams. Ir dzirdēts, ka enerģiju taupošas ierīces ne vienmēr ir ērtas, turklāt “lēni iesilst”. Šis nu ir tas gadījums, ka tehnoloģijas man piedāvā karstu kafiju sekunžu laikā un ietaupa naudu. Ražotājs ir spējis paraudzīties uz produktu no mūsu patieso vajadzību viedokļa. Vai mēs spējam? ***
Padomi energotaupībai
- Lietojiet sadalītāju ar slēdzi
Ja jums būs rozetes pagarinātājs ar slēdzi, tad virkni ar iekārtām, piemēram, datoru ar printeri, TV un mūzikas centru, varēsiet izslēgt ar slēdzi, kas ir ērti un pilnībā pārtrauc elektrības piegādi.
- Nakts vampīri Vai jums naktī arī ir nepieciešams, lai bezvadu rūteris nodrošina WiFi pieslēgumu, datoru vai telefonu lādētāji, kas aizmirsti iesprausti rozetē, vai silta grīda vannasistabā?
- Izmēriet patērētājus Lai lokalizētu īstos vainīgos par lieliem elektrības rēķiniem, iespējams iegādāties mērierīces gan tīkla daļu patēriņa mērīšanai, gan atsevišķu ierīču patēriņa mērīšanai.
- Programmējama automātika Privātmāju īpašnieki var nomainīt ūdens cirkulkācijas sūkņus pret mazākas jaudas programmējamiem ar taimeri, siltajai grīdai var uzstādīt citu režīmu laikam, kad guļam vai neesam mājās. Kondicionieru jaudu var aizstāt ar logu pavēršanu.
- Papildu enerģijas avoti Saule. Tā silda telpu, kas tajā brīdī nav jāapkurina. Izvērtējiet iespēju par ūdens apsildes loku karstam ūdenim vasarā, aprunājieties ar radiem vai speciālistiem par savu vēja ģeneratoru. Ja plānojat veidot savu apkures sistēmu, atcerieties par pašteci.
- Uzstādiet termoregulatorus

Apkures radiatoriem iespējams uzstādīt mehāniskus termoregulatorus vai elektroniskus ar atsevišķu vadu vai bezvadu siltuma mērierīci, kas nodrošinās vienmērīgu siltumu telpās. Nakts režīmam ieteicams uzstādīt zemāku temperatūru.
- Energoefektīvas spuldzes Tās ir dažādas, iedegas ātri vai lēni, led vai gāzes tehnoloģijas, kā arī ir dažādās cenās. Taču tās visas nepārprotami patērēs mazāk elektroenerģijas un jāmaina krietni retāk.
- Jaunu iekārtu izvēle Ja izvēlaties sev jaunu tehniku, piemēram, platekrāna televizoru, pajautājiet pārdevējam, cik patērē viens vai otrs. Jūs būsiet nepatīkami pārsteigti, uzzinot pamatīgi nokomplektētas mājas kinozāles filmas noskatīšanās izmaksas un, iespējams, kino biļetes cena vairs neliksies dārga.
Reklāma
Reklāma
2 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 3

0/2000
gribetos jau ietaupit bet ja tada tejkana maksa 74 intresanti ko es ietaupisu valsts elektribu vai savu naudu
0 0 atbildēt
Savā dārzā jau pats vēja ģenerātoru nebāzīsi. Viens mīnus ir izmaksas, tas butu tas mazākais, bet lielākā kaite ir tā ka vēja ģenerātors ne tikai rada patīkamo elektroenerģiju, bet arī zemu frekvenču skaņas, ko cilvēks nedzird bet jūt, un pēc gada smadzenes tev to skaidri paziņos - migrēna, bezmiegs un nogurums utt. cik no katram organisms izturīgs. Bet ja tas aparāts atrodas vismaz pārus kilometrus no manas mājas tikai atbalstu, lai ražo un sūta man pa vadiem ;)
0 0 atbildēt
Ups! Būs jārubī savs Wi-Fi rūteris ārā. Savādāk tik mirkšķina savas dzeltenās ačteles :D Vajag ieviest enerģijas savācējus it visur, kur iespējams. Kā Holandē, dzelzceļa stacijā virpuļdurvīs ielikts ģenerators. Dienā tām durvīm iziet cauri ap miljons cilvēku. Elektrība, tiek savākta, uzkrāta un pēc tam turpat tērēta. Naktsklubu grīdās i*ntēti enerģijas savācēji. Tusētāji, tusēdamies lēkā pa grīdu, tā tiek saražota strāva gaismu un audiotehnikas darbināšanai. Japāņi izgudrojuši lietu, kuru apliek ap celi un ejot, vai braucot ar riteni, tu vari uzlādēt savu mobīlo. Oriģināli, ne? Tik mums jāpieņem viss jaunais. Un jāizvērtē, kas būs dārgāk. Iztērēt sākumā lielu naudu par jaunu tehnoloģiju, kas vēlāk atmaksāsies ar uzviju. Vai turpināt, šķietami, vēl lēto, visiem zināmo tehnloģiju pielietošanu, kas vēlāk kopumā būs dārgāk.
0 0 atbildēt