local-stats-pixel fb-conv-api

"Supermuskuļi" no nanocaurulītēm10

12 0
Zinātnieki no nanocaurulītēm radījuši mākslīgos "supermuskuļus" - jauna materiāla tievas josliņas, kuras elektriskas strāvas iedarbības rezultātā ir spējīgas paplašināties 4000 reizes ātrāk, nekā to spēj cilvēka muskuļi. Par to vēsta „Nature News”, savukārt zinātnieku darbs ir publicēts žurnālā „Science”. Eksperimentu gaitā secināts, ka jaunais materiāls var samazināties līdz tūkstotim reižu sekundē, nepadraudot materiāla iekšējo struktūru.
Jaunais materiāls sastāv no putveidīgas substances, kas pagatavota no oglekļa nanocaurulītēm apmēram 12 nanometru diametrā. Liels daudzums poru „putās" ļauj panākt "supermuskuļu” vieglumu. Zinātnieki testēja tievu materiāla josliņu 25 milimetru garumā un viena milimetra platumā, laižot caur to elektrisko strāvu. Sākumā strāva tika laista gar josliņu. Rezultātā ap nanocaurulītēm radušies magnētiskie lauki, lika tām atgrūsties, kas noveda pie materiāla paplašināšanās. Mērījumi parādīja, ka josliņas platums varēja palielināties 2,2 reizes.
Savukārt strāvas laišana perpendikulāri josliņai noveda pie pilnīgi citam efekta: nanocaurulīšu magnētiskā mijiedarbība beidzās ar to satuvināšanos. Rezultātā vienā no virzieniem ievērojami palielinājās materiāla blīvums un cietība – mērījumi parādīja, ka iedarbojoties ar strāvu perpendikulāri josliņas virsmai, jaunais materiāls kļūst cietāks par tēraudu. Pie tam pārējos virzienos cietība palielinās nenozīmīgi.
Sava pētījuma ietvaros pētnieki tāpat interesējās par nosacījumiem, kādos jaunie "muskuļi" var darboties. Tika secināts, ka tā dēvētā darba temperatūras atrodas robežās no mīnus 193 grādiem pēc Celsija līdz 1627 grādiem pēc Celsija.
Pētnieki cer, ka viņu atklājumam tiks atrasts pielietojums kosmiskajā un elektroniskajā rūpniecībās, kā arī ražojot saules baterijas, piebilst „Nature News”.
12 0 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000
man sitadu implantinju.... :D
3 0 atbildēt
Labāk jau ir nekā Sterioīdi..
2 0 atbildēt
Njā..ja to vēl varēs implantēt tad kiborgi parādīsies ātrāk nekā domāju ! Bet tā jau interesants un domāju ka noderīgs izgudrojums :)
2 0 atbildēt
Intrsanti! Bet diez kas notiks ja kāds kam vinjš ir iekšā dabūs pa knaģiem! :D
2 0 atbildēt
A līdz šim viņi izmantoja parastos muskuļus , ja ? :D
1 0 atbildēt
labais. vienreiz kkas notiek 6inī jomā
0 0 atbildēt
Pa NGC redzeeju ka uztaisiits ir taads kjip teerps ar kuru tur mieriigi ar vienu roku var nesaat 100kg un liekas kaa 10 kg
0 0 atbildēt
njaa intresanti, cerams ka atradiis vaidu kā izmantot!!!! :)
0 0 atbildēt
IMB lab drosvien daras ,vaciesi var tekt, pamazam izpeta nano tehnalogijas ...pa to laiku varena krievija iet atpakal akmens laikmeta un asv tur pat - kautgan muldet putins un buss , var visvairak par par tehnologiju varenumu
0 0 atbildēt
Atgādina spēli "Crysis"
0 0 atbildēt