local-stats-pixel fb-conv-api

Stāsts par bildi 413

36 0
Labs vakars, turpinām bilžu stāstus. :)

Šoreiz par mūku no Vjetnamas.

Thich Quang Duc bija budistu mūks Dienvidvjetnamā laikā, kad pie varas bija Ngo Diem, autoratīvs prezidents - katolis. Lai arī budistu skaits tai laikā šajā valstī sasniedza 70-90%, Diem ar savu kristīgo pārliecību sāka represijas un miermīlīgo mūku vajāšanu.

1963. gada 11. jūnijā Thich Quang Duc apstājās dzīvīgā Saigonas krustojumā, izkāpa no savas mašīnas kopā ar vēl diviem mūkiem. Viens no viņiem novietoja spilvenu ceļa vidū, otrs aplēja Quang Duc ar degvielu. No apkārtienes saradās daudz mūku, kas, izveidojot apli, neļāva citiem piekļūt mūkam, kas, apliets ar degvielu, sēdēja budistiem tipiskajā lotosa pozā uz spilvena ceļa vidū, turot rokā koka rožukroni. Tad viņš aizšķīla sērkociņu un nometa to.

'Liesmas ātri apņēma viņa ķermeni, āda gruzdēja un kļuva melna, bet mūks nepakustināja ne muskuli, neizdvesa ne skaņu. Apkārtējie bija šokēti, valdīja klusums līdz varēja sadzirdēt raudas'un klusas lūgšanas. Visi mūki un arī apkārtējie, pat policisti, nometās ceļos, lai izrādītu cieņu Thich Quang Duc.

Pēc liesmu apdzišanas mūki svinīgā gājienā Thich Quang Duc ķermeni aiznesa uz templi, tā ārpusē bija izlikti paziņojumi vjetnamiešu un angļu valodā ar lūgumiem beigt represijas un diskrimināciju.

Vēl vairākas dienas ārpusē savācās vairāk kā 4000 cilvēku, traucējot izdarīt kremāciju. 19. jūnijā mūka atlikas tika aiznestas uz 16 km attālo kapsētu, kur bija paredzēta otrreizēja kremācija un bēru ceremonija. Pēc ķermeņa pilnīgas sadedzināšanas atklājās, ka mūka sirds ir palikusi neskarta, budisti to uzskatīja par līdzjūtības simbolu un pagodināja Thich Quang Duc par bodisatvu. Viņa sirdi un pelnus glabāja budistu klosterī, kurā viņš bija dzīvojis. Pēc apmēram diviem mēnešiem katoļu valdības armija ielauzās kolsterī, lai iznīcinātu sirdi un pelnus, diviem mūkiem izdevās izbēgt un paglābt pelnus, taču sirds palika katoļu rokās.

Tika atrasta arī Thich Quang Duc pirmsnāves vēstule, kurā viņš lūdza Ngo Diem beigt diskrimināciju un vairot mieru visas tautas labā, taču Diem neizrādīja īpašu uzmanību.

Pēc dažiem mēnešiem Diem paša armija sacēlās pret viņu. 2. novembrī viņš tika vienkārši nošauts un aprakts neievērotā kapā pie ASV vēstnieka mājas.
36 0 13 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 13

0/2000
šitāda veida pašnāvība ir pavisam kas cits, salīdzinot ar slimajiem muslimiem, kur devīze "parauj sev līdzi visu, ko var - pat čomus" ir topā
8 0 atbildēt
Ljoti interesants raxts,vot shaadus raxtus vajag, bet ne paraak biezhi savaadaak zudiis intrese par tiem , un par tiem musulmanjiem ir taa, tas kursh vissvairaak panjems citus vnkaarshos iedz. liidz sev kapaa atraak nokljuus paradiizee. Karo4a vinjiem tur taada kaa sacenshanaas notiekaas. Un kaadaa veidaa Thich Quang Duc vareeja iztureet taas saapes?!
4 0 atbildēt
Stāsts ir emotion emotion emotion
4 0 atbildēt
retais staasts, kas mani tieshaam aizkustina, kaa arii taa naave... manas slimiigaas bailes no uguns... briesmiigi vispaar.
4 0 atbildēt
Grandiozs stāsts !!! :O
3 0 atbildēt
Milk n Sugar , budisti koncentrējoties iemācās apvaldīt sāpes un izjūtas vispār.
3 0 atbildēt
Trukst vārdu.
2 0 atbildēt
Anonīms, elpo mierīgi :D
1 0 atbildēt
pats trakākais nav tas ka šis sadega, bet tas ko šis pirmo sajuta degot... vispirms izsprāga acis, tad liela čūla aklo čali pārņēma no visām pusēm tad viņš sadrumza jūtot kā roka nokrīt zemē un tikai pašās beigās no sirds triekas nomira...
1 0 atbildēt
kārstasinīgais čalis
1 0 atbildēt
atkal jau reliģijas uzspiešana novedusi pie šāda rezultata, stulbie katoļi
1 0 atbildēt
Jeega??? Pastaastat kaads kaada tam visam bija jeega??? Tas nemaina NEKO jo jau riitaa mees visi to buusim aizmirsushi! Buutu labaak straadaajis - mazinaatu kriizi...
1 1 atbildēt
nu ko lai saka - shirminieks :D
1 3 atbildēt