local-stats-pixel fb-conv-api

Stāsts par bildi 217

19 0
Kādu laiku nebij bijis nekas no manis. Paturpināšu bilžu stāstus, pirmo rakstu var redzēt ite (http://www.spoki.lv/aktuali/Stasts-par-bildi/27469)

Tātad, Afgāņu meitene.

Šīs bildes autors ir National Geographic fotogrāfs Stīvs Makkarrijs. Viņš strādāja afgāņu kara bēgļu nometnē laikā, kad Padomju Savienība iebruka Afganistānā. Kādā 1984.gada dienā Makkarrijs ievēroja apmēram 12 gadus vecu bāreni, kas mācījās vienā no bēgļu nometnes neformālajām skolām. Tā kā afgāņu sievietes ar neaizsegtām sejām ir retums, viņš izmantoja izdevību un uzņēma fotogrāfiju, bet nepaspēja pajautāt meitenes vārdu, jo viņa bija pārbijusies. Tādēļ viņu nosauca par Afgāņu meiteni.

Nākamā gada jūnijā viņas bilde tika publicēta uz National Geographic vāka un īsā laikā kļuva par simbolu Afganistānas karam un bēgļu situācijai pasaulē vispār, kam līdz šim netika pievērsta īpaši liela uzmanība. Ļoti īsā laikā šīs jūraszilās acis atpazina visā pasaulē.

It kā stāsta beigas, bet Makkarriju nelika mierā domas par meitenes likteni, tādēļ viņš vairākkārt mēģināja atgriezties Afganistānā, lai viņu uzmeklētu. Tā kā tur valdīja Taliban režīms, līdz pat 2001. gadam Rietumu medijiem durvis bija slēgtas.

Jau 2002. gada janvārī National Geographic komanda devās uz nometni, kur tika uzņemta fotogrāfija, bet atklājās, ka tā ir tuvu slēgšanai. Un nu jau pieaugušo sievieti atrast likās praktiski nereāli, pēc ilgiem meklējumiem fotogrāfs bija zaudējis visas cerības un posās mājās, kad saņēma ziņu, ka, iespējams, ir atrasta Afgāņu meitene. Bija tikai 2 problēmas - 1. viņa dzīvoja reģionā, kur norisinājās ļoti aktīva karadarbība; 2. Kad viņi jau bija noorganizējuši tikšanos, atklājās, ka, atbilstoši tradīcijām, telpā drīkst ieiet tikai sieviete.

Laimīgā kārtā komandā viena atradās un, ieguvuši fotogrāfiju, viņi devās mājās, lai pēc varavīksnenes pārbaudītu, vai šī tiešām ir meklētā meitene. Un bija arī.

Makkarrijs nekavējoties devās atpakaļ un lūdza iespēju uzņemt vēl vienu viņas fotogrāfiju, paskaidrojot, ka tas atkal pievērst pasaules uzmanību notiekošajam Afganistānā. Bet Afgāņu meitene jeb īstajā vārdā Šarbat Gula bija precējusies trīs meitu māte, un precēta sieva ar atsegtu seju bija ļoti liels retums. Pateicoties Taliban režīmam viņai nebija ne jausmas, ka viņa varētu būt pazīstama pasaulē. Pēc pārrunām ar vīru un pašu Šarbatu viņa beidzot piekrita vēl vienai fotogrāfijai un vairāk kā 15 gadu ilgušais Makkarrija sapnis bija piepildījies. Pasaule atkal varēja skatīt Afgāņu meiteni, bet nu jau kā kara saplosītas dzīves seju.
19 0 17 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 17

0/2000
sito staastu biju dzirdeeji kkur!! pa tv laikam!! acis jau skaistas tai pirmajaa bildee!! emotion
7 1 atbildēt
žēl, ka acīm vairs nav tās krāsas.
7 1 atbildēt
nja, tiesham interesanta un smuka meitene, bet karsh dara savu...
6 1 atbildēt
beidzot kkas interesants.......bet ja godiigi 6is raksts mani strieca...ja protams taa ir taisniibaemotion
6 1 atbildēt
veeel joprojaaam nevaru atjeegties.......
5 1 atbildēt
SLAM, sorry, nebiju ievērojusi
4 1 atbildēt
jau sen zinu shito staastu!!! fascinee!!! emotion
4 1 atbildēt
cik jauki,patiess brīnums,ka meitene spēja izaugt,apprecēties un dzemdēt bērnus, tajos apstākļos...
4 1 atbildēt
tās acis....
4 1 atbildēt
interesants stāsts :))
4 1 atbildēt
Tas jau te bijis 2 reizes =((( Bet tā prieks, par rakstu visādā ziņā. + emotion
4 1 atbildēt
nauruha, palasi, kamēr atrodi emotion
2 1 atbildēt
nu so so :?
0 0 atbildēt
kātad
1 2 atbildēt
discovery saskatiijushies............
1 3 atbildēt
man nemaz neliekas liidziiga
1 4 atbildēt
un kāda ir šī stāsta morāle? emotion
0 6 atbildēt