local-stats-pixel fb-conv-api

Solāriju mīļotājiem19

12 7
Iepriekš aģentūra 1992.gadā secināja, ka solāriji "visdrīzāk" veicina ādas vēža rašanos, taču kopš tā laika veiktie pētījumi gaisinājuši jebkādas šaubas un ļauj secināt, ka solāriju ultravioletais starojums ievērojami palielina iespēju saslimt ar ādas vēzi, teikts aģentūras atzinumā.
IARC ir ekspertu komiteja, kas sniedz ieteikumus Pasaules Veselības organizācijai (PVO).

"Solāriju lietošana cilvēkiem ir kancerogēna. Tā izraisa ādas melanomu un acu melanomu. Es neredzu nevienu iemeslu, kāpēc veselai personai vajadzētu tos lietot," sacīja IARC pētnieku komandas vadītājs Vinsčenta Koljāno.

Lietojot solāriju pirms 30 gadu vecuma, melanomas - visnāvējošākā ādas vēža veida - risks palielinās par 75%, liecina aģentūras veikto pētījumu rezultāti, kas publicēti britu medicīnas žurnālā "The Lancet Oncology".

Mākslīgās sauļošanās saistība ar vēzi nav nekāds jaunums. PVO un nacionālās veselības aģentūras jau gadiem brīdinājušas, ka solāriji, tāpat kā pārmērīga sauļošanās, palielina vēža risku.

Taču zinātniska pierādījumu slieksnis ir augsts, un, lai solārijus, līdzīgi kā tabaku, azbestu un noteiktas ķimikālijas, apzīmētu kā kancerogēnus, bija vajadzīgi papildu eksperimenti ar dzīvniekiem, kā arī pētījumi par vēža izplatību starp cilvēkiem.

IARC loma nav izdot ieteikumus, taču Koljāno pauda cerības, ka aģentūras jaunais novērtējums pievērsīs uzmanību šim jautājumam.

"Mēs neesam regulatoru aģentūra. Mēs izdodam zinātniskus rezultātus, lai sabiedrības veselības aģentūras var atbilstoši rīkoties," norādīja Koljāno.

IARC atzinumu jau atzinīgi novērtējuši mediķi, aicinot ieviest stingrāku kontroli pār daudzmiljardu dolāru vērto mākslīgās sauļošanās industriju, kuru izmanto desmitiem miljoni cilvēku.


"Mēs apsveicam faktu, ka solāriji ir atzīti par kancerogēniem. Ir pēdējais laiks spert soļus, lai regulētu šo industriju, neļautu bērniem izmantot solārijus un nodrošinātu, ka solārijiem tiek pievienoti veselības brīdinājumi tāpat kā citām zināmām kancerogēnām vielām," sacīja Britu dermatologu asociācijas pārstāve Nina Gouda.

"Mēs jau sen esam aicinājuši valdību pievērst uzmanību potenciālajiem riskiem," sacīja Francijas Dermatologu nacionālās apvienības vadītājs Žoržs Roiters.

Tomēr viņš atturējās no aicinājuma aizliegt solārijus. "Aizliegums nav risinājums, bet gan sabiedrības informēšana," skaidroja Roiters, piebilstot, ka daudzi dermatologi iesaka pacientiem nesauļoties solārijos biežāk kā desmit reizes gadā.

Viņš brīdināja, ka visapdraudētākie ir cilvēki, kas solārijus izmanto visu gadu.

Solāriju asociācija un Lielbritānijā bāzētā industrijas lobiju grupa apstrīdēja IARC ziņojumu, apgalvojot, ka ādas vēža risks pieaug, tikai sauļojoties pārmērīgi.

Solāriji visvairāk tiek izmantoti Ziemeļeiropā un ASV. Kā liecina pērn veikta aptauja, Vācijā solārijus izmanto aptuveni 14 miljoni cilvēku vecumā no 18 līdz 45 gadiem, no kuriem ceturtā daļa sāk sauļoties pirms 17 gadu vecuma sasniegšanas.

Citas aptaujas liecina, ka gandrīz ceturtā daļa pieaugušo daudzās Eiropas valstīs, tostarp Francijā, Beļģijā, Vācijā un Zviedrijā, ir izmantojuši solārijus, kas izdala augstāku ultravioleto starojumu nekā saules gaisma.

Lielbritānijā pēdējos 30 gados vēža saslimstība pieaugi vairāk nekā četras reizes - no 3,4 gadījumiem uz 100 000 cilvēku 1977.gadā līdz 14,7 gadījumiem uz 100 000 cilvēku 2006.gadā. Ar melanomu sasirgušo britu skaits pirmo reizi pārsniedzis 10 000 cilvēku gadā.





Nekas tāds ko nezinam, bet tas tā, atgādinājumam






12 7 19 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 19

0/2000
- Tak neviens neapstriid to, ka solarijs ir savaa zinjaa kaitiigs, bet!... Tu uzskati, ka stundaam ilgi sauloties zem klajas debess ir mazaak kaitiigi tavai veseliibai nekaa paaris solarija apmeklejumu? :P Saule jau arii ir kaitiiga 'lielaas devaas' , nu un ko tagad visiem jaaseezj maajaas un jaastaigaa ar garaam piedurkneem pa ielaam? jaabaidas, ka izejot aare nesanemam kaadu aadas veezi?
3 0 atbildēt
Nebūt nē. Vnk. nevaajg paŗspīlēt ar solāriju, jādomā ko dari! :]
3 2 atbildēt
dazhiem cilv. ir pat labaak iet uz solaariju ( tiem, kuri baigi slikti iedeg), viniem 3-4 reizes par 10-20 min ir kaa nekaa labaak nekaa 2-3 pilnas dienas pavadiit tikai saulojoties.
2 1 atbildēt
Man neintrese
3 2 atbildēt
par to jau sen ir zinaams ka utrovioleetais starojums var izraisiit aadas veeze saslim6anu un veicinaasanu! Bet tie cilveeki tik aizbildinaaas ai nu tas tak nenotiks ar mani! mulkiigi
4 3 atbildēt
Taapeec es jau ieprieksh biju mineejis, ka ir cilveeki, kuriem jaapiepuulas, lai kaut nedaudz iedegtu saulee. 1 var iedegt dienas laikaa, 1 ,pat nedeelju tupeedams pludmalee, neieguus neko, bet visi jau tiecamies peec iedeguma. Tad vaitad slikti, ka taads aiziet uz solaariju un ar kreemu paliidziibu ieguust veelamu iedegumu, nekaa bendee savu aadu 'dabiigajaa' solaarijaa, dienaam ilgi tuppeedams zem saules...Man jau pasham arii iisti neiet pie sirds nereaali bruuni cilveeki, bet neliels iedegums ir ok, vienalga kaadaa veidaa sanemts.
0 0 atbildēt
LAtvieshi, jau sen nav nekaada tur ziemlu tauta, viss, jau sen geenos ir izmainiijies, rijot, muusdienu paartiku :D Turklaat, kuram, pish, ko domaa brits, tad Tu Kļavas lapa, dari, visu, taa, lai izpatiktu citiem, un nedo dievs, kaads par tevi padomaas, kaut, ko ne taa, vai nosauks, tevi par aptrakušo apelsiinu :D
0 0 atbildēt
Latvieši pieder pie ziemeļnieku tautām, un iedegums kā tāds vispār ir nevēlams. Nerunāju no medicīniskā viedokļa, tīri estētiski. No tāda skatupunkta doma par āriešiem nav nemaz tik peļama. Aptrakušie apelsīni (tā briti sauc mūsu solārijmaukas) un ceptas vistas neiederas latviešu veidolam. Bet atkal mūsdienu kosmopolīta laikos...mh...un solārijs džekiem? Ak dievs..
0 0 atbildēt
Nu , manupraat, maz kam neriebjas 'roza' kreklinji :P Bet par to baalumu lai nu paliek...
0 0 atbildēt
Sievieteem baalums ir piedodams, daudziem iisteniiba tas pat shkiet burviigs utt. , bet nu kurai tad muusdienaas patiik baali dzeki? Es piem. piederu pie tiem cilv. , kuri nevar tik aatri iedegt saulee, tapee katru gadalaiku iesaaku ar 2-3 solaarija apmekleejumiem. Es labpraataak reizi apmekleeju solaariju nekaa 5 dienas no vietas saulojos, jo dabiigais iedegums man paariet loti aatri, bet taa atjaunoshana prasa pa daudz briiva laika.
0 0 atbildēt
Tak poo solariijs viss labaakais, aa nu vieniigi vareeja kk vecuma ierobezhojumu uzlikt, savaadaak no mentiem visu laiku jaauzmanas :D
1 1 atbildēt
TAs, rakstiitais, tur ir Bullshits, labaak solaaiijaa, nekaa sualee :D
1 1 atbildēt
Šaubos ka cepto vistu nokrāsas mīļotājiem tas liks kasīt apstarotās smadzeņrievas.
4 4 atbildēt
ta jau juus sakat visi kas apmeklee solaariju ir muljkji?
1 2 atbildēt
Man seksīgākas bildītes! :]
1 2 atbildēt
:D:D 1.video iespaardiija
0 2 atbildēt
Man pohuj, es solārijā! :D:D
0 2 atbildēt
Seriously?
0 3 atbildēt
Cacām pohuj :D viņas atrodās tankā :D
0 3 atbildēt