local-stats-pixel

Smēķēšana32

28 9
Par smēķēšanas kaitīgumu zina, gan pusaudzis, kurš sniedzas pēc pirmās cigaretes, gan smēķētājs - veterāns, kuram noteikta vēža diagnoze, taču vēl joprojām turpina smēķēt. Nesmēķēt ir grūtāk nekā piespiest sevi veikt rīta vingrošanu, ievērot mazkalorāžas diētu vai pārstāt strīdēties ar tuviniekiem. Tas tādēļ, ka tā ir liela ķīmiska atkarība.

Pasaulē smēķē 1,3 miljardi cilvēku

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati rāda, ka sieviešu smēķētāju skaits Latvijā ar katru gadu ievērojami palielinās, turklāt sievietes sāk smēķēt arvien agrākā vecumā. Turpretim smēķējošo vīriešu skaitam ir tendence ik gadu nedaudz sarukt.

Statistika liecina, ka pasaulē smēķē 1,3 miljardi iedzīvotāju – gandrīz trešā daļa cilvēces pēc 15 gadu vecuma. Bet tabakas lietošanas dēļ katru gadu mirst 5 miljoni cilvēku, un speciālisti izskaitļojuši, ka 2020. gadā mirs jau 10 miljoni cilvēku gadā.

Labums, ko gaida no smēķēšanas atmešanas pirmajā mirklī nav jūtams. Organismā notiek „ģenerāltīrīšana”, kurš tik daudzus gadus smēķējot tika piesārņots. Plaušas attīrās no gļotām un šlakvielām, bronhi atslābinās, uzlabojas elpošana. Šo izmaiņu rezultātā uzlabojas asins sastāvs un uzlabojas visu orgānu apgāde ar skābekli. Arī fiziskā slodze vairs nav tik apgrūtinoša un mokoša, izzūd problēmas ar elpošanu (klepus).

Smēķētāju aizspriedumi, domājot par smēķēšanas atmešanu: Pārstājot smēķēt es pieņemšos svarā. Patiesība, ļoti daudzi smēķētāji pēc smēķēšanas atmešanas pieņemas svarā. Bet kā gan savādāk, jo atjaunojas garšas orgānu uztvere - ēdiens kļūst garšīgāks, un kurš gan atteiksies no baudas garšīgi paēst. Nikotīns tiešām ietekmē tauku pārstrādāšanos, taču, ja Jūs ievērosiet normālu ēšanas režīmu un nepārēdīsieties, svars nepieaugs. Tie, kuri atmetuši smēķēšanu bieži nokļūst autokatastrofās, strīdas ar tuviniekiem. Tāpēc nedrīkst atmest smēķēšanu, ja paredzēti lieli darbi vai svarīgi izmēģinājumi, pārbaudījumi. Tad jau neradīsies iespēja atmest smēķēšanu nekad. Diemžēl nebūs citas dzīves, tikai tā, kuru mēs dzīvojam, ar stresiem un pārdzīvojumiem. Par depresiju, kura var sākties pēc smēķēšanas atmešanas mēs jau runājām. Saprātīgs un zinošs cilvēks, saprotot, ka ar viņu nav kaut kas kārtībā, var kļūt uzmanīgāks pie stūres un iejūtīgāks attiecībās ar cilvēkiem. Tāpēc, ka smēķēju jau ilgu laiku, nikotīns ir tā iesaistījies manā vielumaiņā, ka organisms, nespējot pārkārtoties, cietīs. Šī pārkārtošanās taču norit no sliktākā uz labāko. Tas ir tāpat kā nest uz pleciem smagu nastu, bet kad smagā nasta ir noņemta - cieš mugura. Tāpēc, ka esmu pārgājis uz „vieglās” klases cigaretēm manam organismam smēķēšana nodara daudz mazāku ļaunumu. Diemžēl tas tā nav, jo nikotīna devu Jūs vienalga saņemat. Atšķirība varbūt ir tā, ka lietojot „vieglās” cigaretes Jūs variet iegūt bronhu vēzi, ne plaušu vēzi. Meklēt argumentus un kontrargumentus var ļoti ilgi, kaut gan tā ir spēle „vienos vārtos” - saprātīgu argumentu smēķētāju labā vienkārši nav.
Reklāma
Reklāma
Reklāma
« 1  2  3 »
28 9 32 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 32

0/2000
nu vo!!! tevis deelj man tagad sagribeejaas aiziet uzpiipeet :(
0 0 atbildēt
jāāā,jāā blāā blāā emotion nedomāju,ka pasaule pec šī mainisies!
1 1 atbildēt
Smeketaji ir mikstie jo viniem nav gribasspeka lai atmestu vai nav petiekami stipri lai izturetu stresu emotion emotion Un ja labs ieteikums aizejiet uz medicinas muzeju
0 1 atbildēt