local-stats-pixel fb-conv-api

Šis tas par atmiņu...7

32 3

Tā kā jūs slinkojat vai jums trūkst izdomas lai man ieteiktu par ko man vēl te uzrakstīt, tad nu es pāris dienas pats noslinkojot neko arī nerakstīju, bet nu centīšos panākt vismaz mana pirmā raksta popularitāti izdomāju uzrakstīt šo un to par atmiņu :) katrā ziņā ļoti noderīgas sistēmas kuras daudzi jau lieto un kuras tiešām strādā ja tās apgūst un iztēlīte nedaudz strādā :)

Sasaistīšanas sistēma.

Iedomājaties, ka jums vajag atcerēties kkādu dīvainu lietu funkcijas (piemēram šūnu sastāvdaļu) vai garu iepirkuma sarakstu kuru jums nav kur pierakstīt vai vēl da jebko kur ir kādas konkrētas īpašības vai savstarpēji īsti nesaistītas lietas, kurām pagrūti atrast asociācijas, tad nu jums šī sistēma noderēs.

Kā jau teicu esmu slinks, tad nu rakstīšu pavisam īsai sekojošā saraksta daļai pašu metodi kā tā sasaistīšana īsti notiek un tālāk ļaušu jums pašiem rīkoties.

Pamēģiniet iegaumēt sekojošo sarakstu 5 minūšu laikā (paņemat pildspalvu un papīrīti un mēģiniet pēc tam pierakstīt cik varat atcerēties pareizā secībā)-

1.Telefons 2.Desa 3.Mērkaķis 4. poga 5. Grāmata 6. Kāposts 7. Stikls 8.Pele 9.Vēders 10. Kartons 11. Kuģis 12. Ziemassvētki 13. atlēts 14. Atslēga 15. Vigvams 16. Bēbis 17. kivi 18.Gulta 19. Otiņa 20. Valrieksts.

Un cik tev sanāca atcerēties?

Ķeramies pie sistēmas- sasaistīšana darbojas tā, ka sasaistam vārdus pa pāriem, tad nu ar piemēriem mēģināšu parādīt-

telefons+desa= iedomājies, ka tu mēģini uzgriezt nummuru ar desas luņķi uz vecā telefona, bet tā desa slīd un nekad nesanāk to ripu kārtīgi pagriezt un viss ir taukos un tevi tas kaitina

desa+mērkaķis= tu skaties televizoru un tur stāsta par tiko atklātiem jauniem mērkaķiem, kas prot cept desas turpat džugļos uz paštaisītiem griliem un tas tevi uzjautrina

mērkaķis+poga= Tagad varat pasūtīt mērkaķus, kas piešuj jūsu apģērbam pogas un paši arī tās var aizpogāt, ja jūs nemākat vai jums nav laika, atliek tikai pazvanīt uz ekrānā norādīto nummuru un jūs saņemsiet vienu šādu mērkaķi tuvāko 24 stundu laikā, bet tev tas šķiet muļķīgi, bet smieklīgi.

poga+grāmata= iedomājies grāmatu, kuras attaisīšanai no sākuma ir jāatpogā 150 pogas un izrādās, ka tā ir visa par pogām un tā ir pilnīgi bezjēdzīga un kaitinoša.

 

Tā nu turpinam ar visu saraktu tiaki iegaumējam, visiem saraksta elementiem ir jāveido 2 asociācijas - vienu ar priekšmetu pirms tā un vienu ar nākošo priekšmetu. Vēl viena ļoti svarīga lieta, ko iegaumēt- vienmēr iesaistam emocijas veidojot asociācijas un mēģinam tās padarīt pēc iespējas spēcīgākas, jo garlaicīgas lietas taču neviens nespēj atcerēties. tad nu kad esat šādā veidā izgājuši cauri visam sarakstam, tad pamēģiniet visu nolikt maliņā un atsaukt visus priekšmetus vienu pēc otra, vēl viens labums- šādi saraksts ir iegaumēts tādā secībā kādā tas ir sastādīts, tad nu varam uzskaitīt arī no beigām. Te nu jums ir viena sistēmiņa, kas man daudz ir palīdzējusi kontroldarbos un ikdienišķās situācijās :)

Loci sistēma.

Šī sistēma paredzēta savu dienas plānu sakārtošanai vai apjomīgākas informācijas iegaumēšanai.

Sistēma balstās uz kādas vietas savienošanu ar ieplānotajām lietām vai konkrētiem faktiem, ko vēlamies iegaumēt.

Ja jums ir kāda sev ļoti labi pazīstama telpa vai iela, tad šī sistēma ir priekš jums- iedomājaties savu istabu un pulksteņrādītāja virzienā piefiksējat visas mēbeles vai priekšmetus kas jums tur ir- tagad ar sasaistīšanas sistēmas palīdzību pieliekat katrai lietai vai mēbelei attiecīgu darbiņu, piemēram, ja jūsu dienas plānā ir izvest suni un aiziet uz pastu, tad ieejot istabā (savā prātā) jūs varat skapī kas ir uzreiz pa kreisi ielikt suni, kas ārdās un trako, vai vēl ļaunāk to tajā brīdī piečurā, tālāk ejot uz labo pusi gultā ieraugat šausmīgi daudz aploksnes un jums nav kur gulēt. Tādā veidā tiek iejauktas emocijas, jūsu istabu tiešām neaizmirsīsiet un noteikti tādas lietas paliks atmiņā.

Vēl viens šīs sistēmas bonuss ir- lietas, ko jūs jau vienreiz esat licis savā istabā jūs varat izmest ārā un aizstāt ar citām, tā kā jūs varat vienu un to pašu telpu izmantot vairākām reizēm.

Zinu, ka neesmu nekāds ģeniālākais skaidrotājs, bet nu ceru, ka jūs sapratāt :)

Attapīgākie loci sistēmu var izmantot daudz sarežģītāku lietu iegaumēšanai (piemēram visu Šekspīra lugu iegaumēšanai hronoloģiskā secībā).

Vēl mazi 2 ieteikumi iegaumēšanas palīdzēšanai - ja mācaties, tad pēc mācīšanās ejat gulēt nevis darat vēl kaut ko, jo tādējādi iegaumēsiet vairāk un atcerēsities ilgāk.

Mācaties nevis iepriekšējā dienā pirms kontroldarba bet gan kādas 3 dienas pirms, pēc tam tikai atkārtojiet un atcerēsities par 30% vairāk :)

 

Vēl aizvien gaidu jūsu ieteikumus maniem nākotnes rakstiņiem un varat paskatīties manus iepriekšējos par ķermeņa valodu.

Veiksmi un visu to labāko.

/Psihologs Kalns/

32 3 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

par to sasaistiishanas sisteemu.... khm... :D es tieshaam labaak pierakstu uz lapinjas kko nevis murgoju.. :D un vai tieshaam ir kaads kursh peectam arii atminaas desutelefonu..? :D

0 0 atbildēt

es mācos tikai to ko man vajag atcerēties uz visu mūžu tāpēc ka iemācoties nespēju aizmirst un domas ar iepirkumu sarakstiem jaucas pa galvu vēl pat šogad.

0 0 atbildēt

 

nu man gan shitais liekas ljoti noderiigi... man ir ljoti slikta atminja, visu laiku kko aizmirstu un nevaru atcereeties vardus, nosaukumus... shis man dos jaunu pieeju ka to visu atcereties... +

0 0 atbildēt

nderīgs

0 0 atbildēt

Prieks par cilvēkiem ar labu atmiņu, bet šīs lietas ir noderīgas, murkšķim varu pateikt, ka ja ir iespēja tad protams, ka var pierakstīt, bet ja tādas nav, tad ieteiktu izmantot šīs sitēmas, tās ir starptautiski pazīstamas metodes un ļoti daudzi tās pielieto, nemaz nebūtu rakstījis, ja tās būtu bezjēdzīgas :)

0 0 atbildēt

grūti,man laikam baška nerubī fišku

0 0 atbildēt

atbildot uz sarkanais komentāru " grūti,man laikam baška nerubī fišku " Varbūt mana skaidrošana daļēji pie vainas :)  

0 0 atbildēt