local-stats-pixel fb-conv-api

Šis tas par alu12

Senie Babilonieši bija pirmie, kuri sāka brūvēt alu. Viņiem šī nodarbe bija ļoti svarīga un iecienīta. Cilvēki, kas uztaisīja sliktu alu, tajā tika noslīcināti.

Alus galvenā sastāvdaļa ir ūdens, kas dažādos reģionos mēdz ļoti atšķirties. Piemēram, Dublinas ūdens ir ideāls, lai pagatavotu alu Guiness. No avota ūdens iegūstams dzidrāks alus ar atšķirīgu garšu. Tomēr jāatceras, ka dzīvais alus vienmēr būs duļķaināks, pat ja gatavots no dzidrākā avota ūdens.

Daudzas alus šķirnes radītas piemērojoties vietējam ūdenim, līdz ar to pēc vienādas receptes gatavots alus dažādās pasaules malās visticamāk negaršos vienādi. Tomēr ar ūdens tīrību nedrīkst pārspīlēt, jo, piemēram, Īslandē, kur ir ideāli tīrs ūdens, alus nemaz nerūgst, tur tas tiek gatavots no ūdens, kas palicis pāri pēc iepriekšējās gatavošanas un sajaukts ar tīro ūdeni.

Viduslaikos bija diezgan grūti atrast dzidru ūdeni, esošais ūdens bieži bija duļķains un netīrs, tādēļ cilvēki izvēlējās dzert pašbrūvētu alu, jo tā gatavošanas laikā liela daļa mikrobu gāja bojā un tas ieguva daudz baudāmāku garšu.

1814. gadā kādā no Londonas alusdarītavām uzsprāga muca, kurā bija 3500 bareles (apmēram 572800 litri). Lielais vilnis sagrāva 2 mājas un nogalināja 9 cilvēkus.

Alus jātur un jānovieto stāvus. Tas samazina oksidēšanos un alus ilgāk ir svaigs un atverot gāzu koncentrācija pie korķīša būs mazāka, līdz ar to būs mazāk putu.

Vikingi ticēja, ka vikingu paradīzē Valhalla tos gaidīs gigantiska kaza no kuras tesmeņa tek dievišķs alus, kas nekad nebeidzās.

Katrai alus darītavai ir savas, slepenas alus receptes. Ir arī alus darītavas, kas ražo ļoti lēto alu, tas tiek gatavots ņemot jau gatavus pusfabrikātus un ķīmiskas vielas.

Lai pagatavotu alu, sākumā nepieciešams iesals. Tie ir graudi (kviešu vai miežu) kurus mērcē ūdenī 2-5 dienas, līdz parādās asni. Tad tos izžāvē un apsmidzinātus ar ūdeni, samaļ. Tos apsmidzina, jo nedrīkst sanākt milti. Tad graudus vāra karstā ūdenī un atstāj ievilkties. Katrai darītavai šis process ir atšķirīgs. Ūdenī tiek vārīti apiņi, visam maisījumam piejaukts cukurs vai medus un raugs un alus tiek raudzēts vēl 3-5 dienas. Šis process ļoti variē un tādēļ tiek iegūtas ļoti daudzas alus šķirnes.

Mājās ar var pagatavot alu, internetā ir pieejamas simtiem receptes. Pamatā sastāvdaļas ir iesals vai maizes kvass (sausais), ūdens, cukurs, raugs un apiņi.

„Labi smadzenes, man nepatīkat jūs un jūs nepatīkat man, tāpēc izdarīsim šo darbiņu un varēsim atgriezties pie jūsu slepkavošanas ar alu.” Homērs Simpsons
 

Ja jūties pietiekami labs alus dzērājs, dodies uz pasaules alus spēlēm http://www.worldbeergames.org.







36 0 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

Labs alus ir labs!

15 0 atbildēt

)))) Ņamīgs raksts emotion

4 0 atbildēt

7. bilde ..../tek siekala/, lai nu kā, bet guiness alus, ko pieminēji rakstā nav nekas dižs, pieminēšanas vērts vairāk būtu, kaut vai mūsu pašu Užavnieks :)

4 0 atbildēt

atbildot uz AndOne komentāru " Labs alus ir labs! " Vārds vietā DDDD

2 0 atbildēt
1 0 atbildēt

Manuprāt ziemā aliņš nav tik garšīgs kā vasarā! Kāds man piekritīs?!

2 1 atbildēt

forsh raxts man patika. vislabak tie vikingi :D

1 0 atbildēt

atbildot uz hali komentāru " Manuprāt ziemā aliņš nav tik garšīgs kā vasar... " Ja tupi mājās , atšķirības nekādas :))

0 0 atbildēt
DmS avatarsDmS

labs raksts par labu dzelu ;)

0 0 atbildēt

 

atbildot uz hali komentāru " Manuprāt ziemā aliņš nav tik garšīgs kā vasa... "

varu piekrist, tagad alinjsh gruutaak liist iekshaa, paarsvaraa pa ziemu viskiju dzeru, taa ar ir laba manta  

0 0 atbildēt

Asīrieši mūsdienās par dievim jātur,jo aliņu izgudroja. ^^

0 0 atbildēt

Āālīīņššš...emotion

0 0 atbildēt