local-stats-pixel

Pirmais privātais kravas reiss uz Mēnesi4

7 0
Spektrometrs, ko 2016. gadā, Eiropas kosmiskās misijas "ExoMars" ietvaros paredzēts nosūtīt uz Marsu, vispirms nonāks uz Mēness. Zondes nogādi uz Zemes pavadoņa, kā pagājušajā nedēļā paziņoja aparāta izstrādātāji, holandiešu zinātnieki, ar kravas moduli "MoonOne" īstenos Menas salā reģistrēta Nīderlandes kompānija "Odyssey Moon". Ja uzdevums tiks sekmīgi izpildīts, drīz vien "MoonOne" un citu privātu kompāniju kosmiskie transporta līdzekļi varētu nodrošināt regulāru zinātniekiem un dažādu valstu valdībām nepieciešamās aparatūras un citu kravu nogādi uz Mēness. "Mēs gribam iezvanīt jaunu laikmetu," "Nature news" citē "Odyssey Moon" misijas zinātnisko direktoru, bijušo NASA speciālistu Alanu Šternu. "Tas ir jauns bizness, kas būs aktuāls vēl ilgus gadus," Šterns norāda. Par zondes transportēšanu vairāku Eiropas organizāciju un kompāniju konsorcijs maksās "Odyssey Moon" aptuveni 10 miljonus dolāru.
Uz Mēnesi paredzēts sūtīt samazinātu Marsa misijas spektrometra versiju. Par "MoonShot" nosauktā aparātā būs iebūvēti divu veida spektrometri (uz Marsu pagaidām plānots sūtīt tikai vienu), kas ar lāzera stara palīdzību varēs noteikt Mēness virsmas paraugu sastāvā ietilpstošās organiskās un neorganiskās ķīmiskās vielas, tai skaitā smagos metālus.
"MoonShot" būs pirmais, uz Mēnesi nosūtītais Nīderlandes zinātniskais instruments. Vienā reisā ar spektrometru uz Mēnesi ceļos arī cita komerckrava. Jau zināms, ka tajā ietilps Starptautiskās Mēness Observatorijas priekštecis, sakaru šķīvis, ko pavadoņa dienvidpolā grib uzstādīt kāda Havaju salu nevalstiskā organizācija, kā arī, pirmās plašo publicitāti guvušās Teksasas "kosmiskās" apbedīšanas kompānijas klientu pelnu kapsulas.
"MoonOne" kravas modulis izstrādāts sadarbībā ar NASA, kā paraugu izmantojot ASV Kosmiskās aģentūras kosmisko transporta moduļu prototipus, kurus pēc vajadzības var modificēt, lai iegūtu orbitālu vai nolaišanās aparātu.
"Odyssey Moon" ir arī viena no 15 komandām, kas sacenšās par "Google" izsludināto "Lunar X" balvu, 20 miljoniem dolāru, ko saņems pirmā privātā kompānija, kurai izdosies aizsūtīt uz Mēnesi kosmisko aparātu, kas spēs nosūtīt atpakaļ uz zemi noteikta apjoma video, attēlus un citus datus. Pieteikumus sacensībai par balvu Google pieņems līdz 2014. g. 31. decembrim. Saistītais raksts: Pirmie Mēness kolonisti būs nelaiķi - šī vārda tiešajā nozīmē >>> Saistītais raksts: Pirmais privātais lunomobilis izsēdīsies uz Mēness 2010. gada maijā >>>
7 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 4

0/2000
Beidzot kkas sāk notikt!! Labs raksts!! +
2 0 atbildēt
labs raksts +
0 0 atbildēt
Labs!
0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt