local-stats-pixel

Pētījums: suņi saprot netaisnību6

20 0
Suņi spēj izprast negodīgas situācijas un izrādīt vienkāršas emocijas, kas līdzinās skaudībai vai greizsirdībai, pirmdien paziņoja austriešu zinātnieki.

Suņi saīga un atteicās dot ķepu, ja citi suņi par saviem trikiem tika pacienāti, bet viņi ne, sacīja pētījumu par suņu emocijām vadījusī Vīnes universitātes dzīvnieku psiholoģe Frīderīke Range.

«Tā ir daudz sarežģītāka emocija, nekā mēs parasti piedēvējam dzīvniekam,» norādīja Range.

Izdevumā «Proceedings of the National Academy of Sciences» publicētais pētījums arī parādīja, ka suņi laizījās un kasījās, kad viņiem tika liegts citiem suņiem dotais atlīdzinājums.

Citi pētījumi parādījuši, ka pērtiķi bieži izrāda aizvainojumu, ja partnerim par identiska uzdevuma izpildīšanu tiek piešķirta lielāka atlīdzība. Pērtiķi par netaisnību atsakās pakļauties vai ignorē nepilnvērtīgo atlīdzību.

Izrādās, ka arī suņi spēj izrādīt līdzīgas emocijas, sacīja Range.

Virknē eksperimentu, kuros tika izmantoti dažādu šķirņu suņi, zinātnieki pētīja, kā divi līdzās sēdoši dzīvnieki reaģē uz nevienlīdzīgām atlīdzībām pēc ķepas došanas.

Suņi, kuriem netika dota atlīdzība, laizījās, žāvājās, kasījās un izrādīja citas nemiera pazīmes un vairs nepildīja uzdevumu, sacīja Range.

Lai parādītu, ka tas nenotiek tikai tāpēc, ka dzīvniekam netiek dota pārtika, zinātnieki pārbaudīja suņus vienatnē, un šādā situācijā skaudīgie suņi sadarbojās ilgāk, pirms pārtrauca pildīt uzdevumus.

«Tas parāda, ka galvenais patiešām ir nevienlīdzīgā atlīdzība,» sacīja Range. «Ja tā būtu neapmierinātība, viņi būtu atteikušies pildīt uzdevumu vienā laikā.»

20 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 6

0/2000
izteiksmīga bilde :D to greizsirdību jau katrs,kam ir suns,var pats mājās novērot
3 0 atbildēt
es jau biju to pats ieverojjis :D ar savu suni un kaki kad abiem dodu vai ari iedodu tikai vieanam kaadu desu untl
3 0 atbildēt
labs. :D
2 1 atbildēt
tad nu gan atklajums. laikam gan 1. reizi dokumentes petijums.
1 1 atbildēt

👍😀

0 0 atbildēt