local-stats-pixel fb-conv-api

Pēdas sastiepums12

21 0
Izdomāju uztaisīt rakstu par pēdas sastiepumu, jo pats vakar dabuju tādu kā attēlots bildes zīmējumā.

Pēdas locītavas anatomiskā uzbūve ir sarežģīta. Tā sastāv no trim kauliem (lielais liela kauls, mazais liela kauls un veltņa kauls), kuri kopā ar vairākām saitēm locītavas abās pusēs nodrošina ne tikai kustības, bet arī pietiekamu tās stabilitāti. Tieši šis samērā lielais kustību apjoms, kā arī ievērojamā statiskā slodze paaugstina traumas risku. Jāatzīmē, ka parasti tiek traumēta tā kāja, kurai negadījuma brīdī uzlikts viss ķermeņa svars. Pie šāda noslogojuma veltņa kauls, kas atrodas starp abām potītēm, gluži kā svira atspiež tās vienu no otras. Rezultātā tiek iestieptas saites; spēkam pieaugot, saites neiztur un plīst. Ja pieliktais spēks turpina pieaugt, kārta plīst pienāk kaulaudiem, un rodas vienas vai abu potīšu lūzumi. Pēdas locītavas traumas iznākums var būt gan saišu sastiepums, gan to plīsums, gan arī potīšu lūzums. Precīza diagnoze pēc šādām traumām ir traumatologa ortopēda kompetencē. Ārsta apskates laikā uzmanība tiek pievērsta pēdas locītavas izskatam –pietūkums, tā lokalizācija un arī deformācija liecina par attiecīgo struktūru bojājumu. Sāpju lokalizāciju nosaka, aptaustot locītavu ar nolūku precizēt, tieši kura saite ir bojāta vai apmēram kurā vietā potīte lauzta. Kustību apjoma ierobežojums pēdas locītavā palīdz noteikt traumas smaguma pakāpi un apmēram –bojāto vietu. Visbeidzot tiek veikta rentgenoloģiska izmeklēšana, ar kuras palīdzību apstiprina vai izslēdz kaulu lūzumus. Mīksto audu bojājumus rentgena uzņēmumos neredz –par tiem var spriest pēc locītavu veidojošo kaulu attiecībām. Pēdas locītavas traumas ārstēšana parasti ir jāsāk pašam pacientam uzreiz pēc traumas un turpmāk jāievēro vispārpieņemtie pēdas locītavas traumas ārstēšanas principi.
1. Jāievēro miers un atslodze traumētajai ķermeņa daļai.Nebūtu prātīgi, pārvarot sāpes, censties slogot pamežģīto kāju cerībā, ka gan jau nekas traks nav noticis un sāpes drīz pāries. Ļoti iespējams, ka aiz šķietama pēdas locītavas saišu sastiepuma slēpjas potīšu lūzums, kas, nepareizi un novēloti ārstēts, radīs nopietnus sarežģījumus.
2. Jānovieto kāja paaugstinātā stāvoklī.Tas mazinās pēc traumas pieaugošo tūsku, sāpes un diskomfortu.
3. Uzreiz pēc traumas jāuzliek ledus komprese.Tā aizkavēs zemādas hematomas veidošanos (asiņošana no bojātiem audiem vai vienkārši zilumi).
4. Pēc iespējas agrāk jāvēršas pie traumatologa. Lietderīgi būtu jau pirmajās stundās pēc traumas nokļūt traumpunktā, kur ir iespējams saņemt gan traumatologa konsultāciju, gan veikt rentgenoloģisko izmeklēšanu pēdas locītavas kauliem un uzsākt adekvātu ārstēšanu. Laikus diagnosticēti un ārstēti pēdas locītavas saišu bojājumi un potīšu lūzumi atvieglo turpmāko ārstēšanu un arī mazina ārstēšanas laiku. Vēršoties pie ārsta uzreiz pēc traumas iegūšanas, ir lielākas izredzes veiksmīgi uzsākt konservatīvu (neķirurģisku) ārstēšanu, izvairoties no operācijas. No otras puses, ne visus potīšu lūzumus ir iespējams ārstēt tikai ar konservatīvām metodēm (imobilizācija ar ģipsi, speciālie fiksatori utt.). Dažreiz nepieciešams izdarīt operāciju, lai pilnā apjomā atjaunotu locītavu veidojošo kaulu attiecības un nostiprinātu bojāto saišu aparātu.

Sastiepums:
90 % gadījumos potītes sastiepums rodas apakšstilba aktīvas izstiepšanas, saraušanas vai apakšstilba muskuļu plīsuma gadījumā. Sastiepumu rada potītes izliekšana uz iekšu.

Iespējamais cēlonis:
Treniņš uz nelīdzenas virsmas; Svars uz potītes ārējās daļas veicot skriešanas vingrinājumu.

Simptomi:
Sāpes un pietūkums potītes rajonā, sevišķi lejas daļā; Zilums; Grūti celt/nest svaru.

Ārstēšana:
Akūtajā stadijā – kompreses, ledus, atpūta; Kustības un izturības vingrinājumi; Balansēšanas un koordinācijas vingrinājumi, piem.: uz svārstīgas virsmas; Regulārs izstiepšanās

Produkta izvēle:
Potītes ortoze vai elastīgā saite.
21 0 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 12

0/2000
man ta ir bijis :D
7 1 atbildēt
nav ta forshaka lieta ne? :D
6 0 atbildēt
šādi pārrāvu 7.01.09. vēljoprojām potiite ir piepampusi un nesmuks bumbulis uz āru , kaa arii pie lielaakas slodzes saak saapeet:( trauma tiešām ir nopietna un izskataas ,ka ar to buus jaasadziivo:(
5 0 atbildēt
Ir gadījies sastiept abas :p P.s. Attēlā izskatās pēc izmežģītas nevis sastieptas potītes vai saišu plīsuma :/
5 0 atbildēt
zinu ka tas ir pirms gada pats sacakareeju potiiti 2 nedeeljas nevareeju kaju pie zemes pielikt...
4 0 atbildēt
Es pirmo noteikumu neievēroju kad sastiepu :D jo centos kautko izdarīt treniņos
4 0 atbildēt
ui jaa sitas ir traki pagas vasar 2 reiz vaidzeja ar krukiem leekat :) vairs nekad neleekasu :D
4 0 atbildēt
bildē izskatās sāpīgāk emotion
4 0 atbildēt
man ir bijis nesen
3 0 atbildēt
Labs raksts :) Paldies! Ja paveiksies, šodien man no potītes noņems ģipsi :) kad varēšu pilvērtīgi sportot vēl nezinu :(
3 0 atbildēt

es sastiepu potiti tik ilgi sapeja lidz aiveda uz slimnicu, jaa man ieģipsēja un 2nedēļas bija jastaiga ar ģipsi ,bet tas bja tikai sastiepums.

2 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt