local-stats-pixel fb-conv-api

Par skaisto ziemu un gaidāmo pavasari.3

47 0

Šis raksts ir tāds ka mans kopsavilkums no dažiem meteo un laika vērotaju saitiem :) Tātad daži interesanti fakti par šo ziemu un gaidamo pavasari :)

LVĢMC (www.meteo.lv) ziņo, ka Rīgu pašlaik klāj dziļākais sniegs pēdējos 70 gados; februārī tik daudz sniega neesot bijis 101 gadu. Vel viena visai interesanta šis ziemas ipatniba ir ilgstošs bezatkušņu periods,kas Riga ilgst jau 47 dienu un tas ir gan vera ņemams termiņš, kas pedejas vairakas desmitgades nav noverots. Pat kopumā krietni aukstakajā 1987 g ziemā gan janvāri,gan februari tika noveroti ari atkušņi. Bet aizvaditajs janvāris bija 6. aukstākais pedejo 87 gadu noverojumu vesturē Latvijā. Visu Rīgas līci klāj ledus (2-30cm biezs), ir tikai nelielas vaļējas joslas. Pēdējā laikā interesanti ir tas, ka aizsalušais Rīgas līcis bieži kļūst par tādu kā aukstuma polu, kur ir zemāka gaisa temperatūra nekā uz sauszemes, attiecīgi Kolkā bieži vien ir zemākā temperatūra visā Latvijā. Tagad Rīgā un citviet ar ZR vēju no līča ir ieplūdis aukstāks gaiss. Aizsalušais līcis, atdzisusi jūra un lieli sniega lauki kas izveidojas ne tikai pie mums,bet arī tālu apkārt Latvijai kavēs siltuma atnākšanu šopavasar , gaisa sasilšanu un aktivo ciklonu darbibu.
Kads laiks būs nakamnedeļj?
Laika apstākļus šobrid Eiropā nosaka vairāki cikloni. Mēs atrodamies starp šiem cikloniem, pūš lēni vēji un lielu nokrišņu nav. Gaiss ir mitrs, tādēļ šajās dienās vietām gaidāma migla, sarma un neliels sniegs.Diennakts tumšajā laikā, debesīm skaidrojoties, iespējama strauja temperatūras pazemināšanās. Iepriekšējās divās naktīs vietām Kurzemē, pirmdienas rītā arī Ainažu pusē bija sals līdz -14..-17 grādiem.GFS šobrīd prognozē, ka nedēļas otrajā pusē ciklons no Eiropas dienvidrietumiem dosies mūsu virzienā, pastiprināsies un sestdien sasniegs Latviju. Daži citi modeļi gan šobrīd prognozē, ka skaista ciklona vietā būs vien izplūdis pazemināta spiediena veidojums. Tādēļ lielu nokrišņu var nebūt, lai gan, piemēram, ECMWF modelis patlaban prognozē, ka piektdien-pirmdien nokrišņu daudzums (pārsvarā sniegs, bet arī lietus) vietām var sasniegt 20mm. Un 20 mm nokrišnu butu lidzvertigs 1 februara sniegputeņa okrišņu daudzumam Riga.
Visapkārt Latvijai ir dziļi sniegi (arī Polijā un Baltkrievijā sniega sega vietām ir biezāka par pusmetru), tādēļ diez ko silts gaiss līdz mums nevar tikt, tomēr pāris grādus virs nulles temperatūra nedēļas nogalē var pakāpties.Tatad pec vairāk ,ka 50 dienu perioda liela daļa Latvijas ļoti iespejams piedzivos temperaturas virs 0 grādiem, tatad atkusni. Bet tas nebut vēl nenozime pavasara iestašanos. Kads tad varetu būt pavasaris šogag?
Dabas vērotāji un sinoptiķi vienoti savās prognozēs sola pakāpenisku, nevis pēkšņu pavasara iestāšanos. Šomēnes vēl turpinās snigt, tiesa, mazāk nekā jau snidzis. Martā sniegs varētu sākt kust, bet palēnām, jo līdz mēneša vidum saglabāsies samērā vēss laiks. «Ja vēlāk siltais gaiss ienāks ar lietu, tad gan ūdens līmenis varētu paaugstināties līdz kritiskai robežai,» saka sinoptiķe Laura Krūmiņa. Taču pagaidām par to runāt pāragri.L.Krūmiņa stāsta, ka strauja pavasara atnākšana pagaidām nav sagaidāma. Marta vidū diennakts vidējā gaisa temperatūra pat varētu būt zem normas, kas ir -2,4 grādi. Ir arī agrāk bijušas ziemas, kad bieza sniega sega ir mierīgi nokususi - naktī piesalst, dienā ir plusos, un sniegs lēnām kūst.
Savukārt laika vērotājs Vilis Bukšs apgalvo, ka straujš atkusnis varētu atnākt marta beigās. «Tam gan jābūt gataviem, tas varētu izsaukt lokālus plūdus Latvijas upēs,» viņš brīdina. Pēc dabas zīmēm arī V.Bukšs marta pirmajā pusē prognozē saulainas dienas un aukstas naktis, kas neļaus sniegam kust ātri.
Dabas zīmes jau ļaujot izdarīt pirmos secinājumus par gaidāmo vasaru — tā kā sniegs kokos stāv ilgi, vasarā būs daudz nokrišņu, arī Jāņos, kas ierasti pēdējos gados visā Latvijā ar spēcīgām lietusgāzēm nav izcēlušies. Vasaras vidū būšot karstas dienas, kas mīšoties ar spēcīgiem negaisiem. Esot gaidāma bagāta raža, ja tai pārāk nekaitēšot spēcīgais negaiss. Kopumā šīgada laikapstākļi ļoti atgādinot četrpadsmit gadus senu vēsturi — līdzīgs laiks bijis 1996.gadā.
Vai pavasari būs pamatigi plūdi- vel precizi pateikt nevar,bet vairak tomēr izskatās,ka sniegs ipaši atri nekusīs, tatad lieli plūdi nav gaidāmi, tomer biezais ledus, kas izveidojies upēs dažviet var sastradat kadus jokus...tapēc neskatoties uz to, ka pagaidam nekas neliecinot, ka martā būs lieli plūdi, ierasti «jūtīgāko» apvidu iedzīvotājiem tomēr jābūt uzmanīgiem arī šogad.

Pirmajā bildē-Latvija un aizsalušais Rigas licis satelitbildē,15 februārī.

Pārejas-manas bildes noskanas radīsanai :)

47 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Es gan diezko neticu laika pareģošanai.Pirms šīs ziemas arī teica ,ka sals būs tikai janvāra sākumā,bet kā ir -redzam paši

0 0 atbildēt

ziema vilksies lidz augustam- es jums saku!

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt