local-stats-pixel fb-conv-api

Par četru patronu ievešanu karavīram draud cietums.10

5 2
Latvijas armijas karavīram, Militārās policijas seržantam Vladimiram Bakuļinam muitas lietu prokuratūra ir uzrādījusi apsūdzību par ieroču kontrabandu, raksta "Latvijas Avīze". Karavīram draud cietumsods līdz desmit gadiem un mantas konfiskācija.

Bakuļins pagājušā gada decembrī atgriezās no miera uzturēšanas misijas Afganistānā. Kad martā militārā policija pārbaudīja viņa mantas, karavīra taktiskajā uzkabes vestē, kas kopā ar citām militārajām personiskajām mantām no Afganistānas atceļoja speciālā konteinerā, atrada pistoles "Glock" tukšu aptveri un četras 5,56 mm triecienšautenes patronas. Tas izrādījās pietiekami, lai veiktu ne tikai dienesta izmeklēšanu, bet sauktu arī pie kriminālatbildības. Bakuļins ir nolīdzis advokātu un gatavojas tiesai. Publisku informāciju karavīrs sniegt nevēlas. Izmeklētājiem Bakuļins skaidrojis, ka aptvere un patronas uzkabes vestē viņš aizmirsis pēc šaušanas treniņiem kopā ar norvēģu karavīriem Afganistānā. Seržants kategoriski noliedz, ka viņa rīcība bijusi apzināta - to viņš jebkurā brīdī esot gatavs pierādīt ar melu detektora palīdzību. Kapteinis Raivis Ušackis nenoliedz, ka nereģistrēta munīcijas un šaujamieroču transportēšana ir aizliegta, taču vērsa uzmanību uz reglamenta nepilnībām un loģikas trūkumu seržanta rīcībā, ja viņš patiešām būtu gribējis nodarboties ar kontrabandu. "Ir instrukcijas, kas nosaka, kā militārās mantas tiek pārbaudītas, sūtot uz Afganistānu, un kā - saņemot no turienes, bet nav teikts, kā militārās mantas pārbauda, liekot tās konteinerā Afganistānā, lai transportētu uz Latviju," stāstījis Ušackis. "Karavīri pusgadu Afganistānā nav pavadījuši sauļojoties, bet saspringtā dienestā, es pat teiktu - karadarbībā, visu laiku kopā ar ieročiem, ar kuriem jātrenējas, jādodas uzdevumos, kuri jākopj. Atgriežoties mājās, tiešām var gadīties, ka kāda ieroča sastāvdaļa vai patrona nejauši paliek kādā no uzkabes kabatām. Tādi gadījumi līdz šim bijuši, par tiem sākta dienesta izmeklēšana, bet tā parasti izbeigta, jo nav konstatēts nozieguma sastāvs. Par notikušo informēti arī norvēģu virsnieki, ar kuriem Bakuļins kopā dienējis, un arī viņi ir neizpratnē, ka par tādām paviršībām, kas gadoties arī norvēģu karavīriem, tiek ierosināta krimināllieta un draud ar cietumu," sacījis Ušackis.
Ušackim seržanta rīcība šķiet neloģiska arī no tā viedokļa, ka visi karavīri tiek brīdināti, ka viņu mantas Latvijā rūpīgi pārbaudīs. Nav saskatāms arī reāls mantisks vai kāds cits ieguvums no šādas rīcības. Piemēram, Rīgā ieroču veikalā "Arma-A", pistoles "Glock" tukšu aptveri var nopirkt par 25 latiem bez jebkādām atļaujām, bet 5,56 mm patronas ieroču veikalā "Zommers" - par 30 santīmiem gabalā. Patronu iegādei gan nepieciešama atļauja, bet tās ir ļoti daudziem Latvijas sporta šāvējiem un medniekiem. Aizsardzības ministrija un Latvijas armija notikušo pagaidām atsakās komentēt. Iepriekš daži Latvijas karavīri mēģinājuši ievest zobenus, kurus legāli kā suvenīrus nopirka militārās bāzes vietējā afgāņu tirdziņā. Par to ierosināts kriminālprocess, kas, iespējams, arī varētu pāraugt kriminālatbildībā. 2006.gadā kāds karavīrs līdzīgi mēģināja atvest šautenes no Irākas, kas arī bija pirktas tirdziņā un bijušas šaušanai nederīgas, bet par to kriminālatbildību neierosināja. Kriminālprocess par faktu - aizdomās par ieroču kontrabandu - tika sākts 2006.gada jūlijā pēc Latvijas kontingenta atgriešanās no operācijas Irākā, bet publiskajā telpā ziņas par to parādījās tikai šā gada janvārī, kad arī ticis lemts par procesa tālāko virzību.
5 2 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000
kas taads var notikt tikai Latvijaa emotion emotion
6 2 atbildēt
epg avatarsepg
nu vispār jau ar 4 patronam var 4 cilvēkus nogalināt :) no cik tad nez būtu jāsākas kontrabandai? bet vispār, ja tās mantas ceļo atsevišķi no pašas personas, kur gan var būt pieradījumi, ka viņš pats tās tur ir ielicis un aizmirsis?!?
6 2 atbildēt
vins jau teica,ka ir gatavs pieraadiit savu nevainiibu ar mela detektoora apliidziibu :D
5 2 atbildēt
Kas ved kokaīna kravas ieksha tad piever acis :D kad ved 4 lodes, tad seedi 10 gadus..
5 2 atbildēt
aak dievs, smiekliiga jau paliek taa muusu valsts :/
4 2 atbildēt
epg avatarsepg
nav jau gluži tā, ka šī būtu baigā Latvijas īpatnība, vnk likums nav universāls un izmeklēšana būtu jāveic ņ*t talkā veselo saprātu, kas ne vienmēr izdodas. arī par 1 šņabja pudeles ievešanu virs viena atļautā litra, pienākas šis pats sods. :))
4 2 atbildēt
4as patronas... psc kas par kontrabandu...
4 3 atbildēt
Vienk. piekasiijaas, jo 4alim ir krievu vaards / uzvaards.
3 2 atbildēt
epq - un ar akmeni var nogalināt simtiem.. Nu tiešām tas ir smieklīgi, kontrobandists apkrapis valsti pa 120 santīmiem :D Ja būtu 4 automāti, to es saprastu :P
2 2 atbildēt
TAA IR LATVIJA ABSURDS - pilniigs sviests - JATIESĀ TA MILITĀRĀ POLICIJA drīzāk par maldināšanu utt
2 2 atbildēt