Bieži vien rodas neskaidrības, kādas olas labāk krāsot - brūnās vai baltās. Kā zināms, brūnās olas nereti tiek uzskatītas par labākām, taču krāsojot, īpašas atšķirības nav manāmas. Brūnajām olām čaumala nereti mēdz būt gludāka nekā baltajām, tāpēc krāsa var vieglāk tajā iesūkties. Savukārt baltās olas iegūst spilgtāku un kontrastaināku krāsojumu nekā brūnās. Pirms krāsošanas olas noteikti ir jāizvāra. Piemērotākais vārīšanas ilgums ir 8-10 minūtes. Ja olas tiks vārītas īsāku brīdi, tad jāatceras, ka Lieldienās tās nemēdz uzreiz apēst un aukstas, mīksti vārītas olas garšo ne visai labi. Vārītas olas, kuras paredzētas krāsošanai, nevajag aiztikt ar netīrām rokām, jo pretējā gadījumā uz čaumalas var palikt taukaini pirkstu nospiedumi, un tajās vietās krāsa tik labi neturēsies klāt; olas iznāks plankumainas. Krāsošanai vislabāk izmantot apmēram 8 dienas vecas olas, jo svaigākām pēc vārīšanas grūti nolobīt čaumalu. Pirms krāsošanas olas savlaicīgi jāizņem no ledusskapja, lai tās būtu istabas temperatūrā un vārot čaumala nesaplaisātu. Olas vieglāk nolobīt, ja pēc izņemšanas no krāsojošā šķidruma tās noskalo aukstā ūdenī. Lai olas būtu glītas un spīdīgas, tās pēc krāsošanas ieziež ar speķa ādiņu vai eļļu. Pat vislielākajiem olu faniem Lieldienās nereti pienāk brīdis, kad olas ir līdz kaklam un tās paliek pāri. Jāatceras, ka ar dabiskām krāsām krāsotas olas ir ēdamas vēl divas trīs dienas pēc krāsošanas, bet vēlāk uz tām var tikai skatīties, citādi iespējams sabojāt veselību. Kā krāsot olas ar dabiskām krāsvielām Zaļgandzeltenas olas iegūst, ja tās krāso kumelīšu novārījumā. 8 ēdk. kumelīšu ziedu pārlej ar 1 litru verdoša ūdens un |auj pusstundu ievilkties. Pēc tam novārījumu izkāš caur sietu, tajā ieliek vārītas olas un tur 2 stundas. Aveņsarkanas olas iegūst, ja tās krāso sarkano biešu sulā. 1/2 1 sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar 2 ēdk. etiķa. Olas ieliek karstajā šķidrumā un ļauj 1-2 stundas ievilkties. Brūnas olas iegūst, ja tās krāso valriekstu čaumalu novārījumā. 2 ēdk. valriekstu čaumalu sakaltē un saberž. Saberztās čaumalas uzvāra 1/2 litrā ūdens. Novārījumā ieliek karstas olas un atstāj uz 1-2 stundām. Līdzīgu toni var iegūt, krāsojot olas melnās tējas novārījumā. Dzeltenas olas iegūst, ja tās krāso kurkumas novārījumā. 3 ēdk. kurkumas jeb dzeltensaknes ieber 1/2 litrā ūdens, uzvāra, ieliek olas un ļauj vairākas stundas ievilkties. Violetas olas iegūst, ja tās krāso aroniju sulā. Uzvāra 1/2 litru aroniju sulas, tad novārījumā ieliek olas un atstāj tajā uz pāris stundām, lai nokrāsojas. Gaišbrūnas olas iegūst, ja tās krāso kafijas novārījumā. 100 g smalki samaltas kafijas ieber 1 litrā ūdens, lēnām uzvāra un ļauj 10 minūtes ievilkties. Tad novārījumā ieliek olas un vēl mazliet pavāra. Padoms: neliela etiķa piedeva padarīs krāsu toni intensīvāku un košāku. Ieteicams izmantot baltās olas.
Olu krāsošana2
4
0
PA CIK KONKURS ŠIS TAS VARBŪT NODER!
Bieži vien rodas neskaidrības, kādas olas labāk krāsot - brūnās vai baltās. Kā zināms, brūnās olas nereti tiek uzskatītas par labākām, taču krāsojot, īpašas atšķirības nav manāmas. Brūnajām olām čaumala nereti mēdz būt gludāka nekā baltajām, tāpēc krāsa var vieglāk tajā iesūkties. Savukārt baltās olas iegūst spilgtāku un kontrastaināku krāsojumu nekā brūnās. Pirms krāsošanas olas noteikti ir jāizvāra. Piemērotākais vārīšanas ilgums ir 8-10 minūtes. Ja olas tiks vārītas īsāku brīdi, tad jāatceras, ka Lieldienās tās nemēdz uzreiz apēst un aukstas, mīksti vārītas olas garšo ne visai labi. Vārītas olas, kuras paredzētas krāsošanai, nevajag aiztikt ar netīrām rokām, jo pretējā gadījumā uz čaumalas var palikt taukaini pirkstu nospiedumi, un tajās vietās krāsa tik labi neturēsies klāt; olas iznāks plankumainas. Krāsošanai vislabāk izmantot apmēram 8 dienas vecas olas, jo svaigākām pēc vārīšanas grūti nolobīt čaumalu. Pirms krāsošanas olas savlaicīgi jāizņem no ledusskapja, lai tās būtu istabas temperatūrā un vārot čaumala nesaplaisātu. Olas vieglāk nolobīt, ja pēc izņemšanas no krāsojošā šķidruma tās noskalo aukstā ūdenī. Lai olas būtu glītas un spīdīgas, tās pēc krāsošanas ieziež ar speķa ādiņu vai eļļu. Pat vislielākajiem olu faniem Lieldienās nereti pienāk brīdis, kad olas ir līdz kaklam un tās paliek pāri. Jāatceras, ka ar dabiskām krāsām krāsotas olas ir ēdamas vēl divas trīs dienas pēc krāsošanas, bet vēlāk uz tām var tikai skatīties, citādi iespējams sabojāt veselību. Kā krāsot olas ar dabiskām krāsvielām Zaļgandzeltenas olas iegūst, ja tās krāso kumelīšu novārījumā. 8 ēdk. kumelīšu ziedu pārlej ar 1 litru verdoša ūdens un |auj pusstundu ievilkties. Pēc tam novārījumu izkāš caur sietu, tajā ieliek vārītas olas un tur 2 stundas. Aveņsarkanas olas iegūst, ja tās krāso sarkano biešu sulā. 1/2 1 sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar 2 ēdk. etiķa. Olas ieliek karstajā šķidrumā un ļauj 1-2 stundas ievilkties. Brūnas olas iegūst, ja tās krāso valriekstu čaumalu novārījumā. 2 ēdk. valriekstu čaumalu sakaltē un saberž. Saberztās čaumalas uzvāra 1/2 litrā ūdens. Novārījumā ieliek karstas olas un atstāj uz 1-2 stundām. Līdzīgu toni var iegūt, krāsojot olas melnās tējas novārījumā. Dzeltenas olas iegūst, ja tās krāso kurkumas novārījumā. 3 ēdk. kurkumas jeb dzeltensaknes ieber 1/2 litrā ūdens, uzvāra, ieliek olas un ļauj vairākas stundas ievilkties. Violetas olas iegūst, ja tās krāso aroniju sulā. Uzvāra 1/2 litru aroniju sulas, tad novārījumā ieliek olas un atstāj tajā uz pāris stundām, lai nokrāsojas. Gaišbrūnas olas iegūst, ja tās krāso kafijas novārījumā. 100 g smalki samaltas kafijas ieber 1 litrā ūdens, lēnām uzvāra un ļauj 10 minūtes ievilkties. Tad novārījumā ieliek olas un vēl mazliet pavāra. Padoms: neliela etiķa piedeva padarīs krāsu toni intensīvāku un košāku. Ieteicams izmantot baltās olas.
Bieži vien rodas neskaidrības, kādas olas labāk krāsot - brūnās vai baltās. Kā zināms, brūnās olas nereti tiek uzskatītas par labākām, taču krāsojot, īpašas atšķirības nav manāmas. Brūnajām olām čaumala nereti mēdz būt gludāka nekā baltajām, tāpēc krāsa var vieglāk tajā iesūkties. Savukārt baltās olas iegūst spilgtāku un kontrastaināku krāsojumu nekā brūnās. Pirms krāsošanas olas noteikti ir jāizvāra. Piemērotākais vārīšanas ilgums ir 8-10 minūtes. Ja olas tiks vārītas īsāku brīdi, tad jāatceras, ka Lieldienās tās nemēdz uzreiz apēst un aukstas, mīksti vārītas olas garšo ne visai labi. Vārītas olas, kuras paredzētas krāsošanai, nevajag aiztikt ar netīrām rokām, jo pretējā gadījumā uz čaumalas var palikt taukaini pirkstu nospiedumi, un tajās vietās krāsa tik labi neturēsies klāt; olas iznāks plankumainas. Krāsošanai vislabāk izmantot apmēram 8 dienas vecas olas, jo svaigākām pēc vārīšanas grūti nolobīt čaumalu. Pirms krāsošanas olas savlaicīgi jāizņem no ledusskapja, lai tās būtu istabas temperatūrā un vārot čaumala nesaplaisātu. Olas vieglāk nolobīt, ja pēc izņemšanas no krāsojošā šķidruma tās noskalo aukstā ūdenī. Lai olas būtu glītas un spīdīgas, tās pēc krāsošanas ieziež ar speķa ādiņu vai eļļu. Pat vislielākajiem olu faniem Lieldienās nereti pienāk brīdis, kad olas ir līdz kaklam un tās paliek pāri. Jāatceras, ka ar dabiskām krāsām krāsotas olas ir ēdamas vēl divas trīs dienas pēc krāsošanas, bet vēlāk uz tām var tikai skatīties, citādi iespējams sabojāt veselību. Kā krāsot olas ar dabiskām krāsvielām Zaļgandzeltenas olas iegūst, ja tās krāso kumelīšu novārījumā. 8 ēdk. kumelīšu ziedu pārlej ar 1 litru verdoša ūdens un |auj pusstundu ievilkties. Pēc tam novārījumu izkāš caur sietu, tajā ieliek vārītas olas un tur 2 stundas. Aveņsarkanas olas iegūst, ja tās krāso sarkano biešu sulā. 1/2 1 sarkano biešu sulas uzvāra kopā ar 2 ēdk. etiķa. Olas ieliek karstajā šķidrumā un ļauj 1-2 stundas ievilkties. Brūnas olas iegūst, ja tās krāso valriekstu čaumalu novārījumā. 2 ēdk. valriekstu čaumalu sakaltē un saberž. Saberztās čaumalas uzvāra 1/2 litrā ūdens. Novārījumā ieliek karstas olas un atstāj uz 1-2 stundām. Līdzīgu toni var iegūt, krāsojot olas melnās tējas novārījumā. Dzeltenas olas iegūst, ja tās krāso kurkumas novārījumā. 3 ēdk. kurkumas jeb dzeltensaknes ieber 1/2 litrā ūdens, uzvāra, ieliek olas un ļauj vairākas stundas ievilkties. Violetas olas iegūst, ja tās krāso aroniju sulā. Uzvāra 1/2 litru aroniju sulas, tad novārījumā ieliek olas un atstāj tajā uz pāris stundām, lai nokrāsojas. Gaišbrūnas olas iegūst, ja tās krāso kafijas novārījumā. 100 g smalki samaltas kafijas ieber 1 litrā ūdens, lēnām uzvāra un ļauj 10 minūtes ievilkties. Tad novārījumā ieliek olas un vēl mazliet pavāra. Padoms: neliela etiķa piedeva padarīs krāsu toni intensīvāku un košāku. Ieteicams izmantot baltās olas.