local-stats-pixel

Noskaidrots, kā Saules aktivitāte ietekmē Zemes klimatu2

9 0
Amerikāņu pētniekiem pirmoreiz izdevās noskaidrot Saules aktivitātes 11 gadu cikla ietekmes mehānismu uz Zemes klimatu, vēstīts preses relīzē ASV Nacionālās zinātniskās biedrības, kura finansēja pētījumus, vietnē internetā. Jau sen tika uzskatīts, ka Saules aktivitāte ir spējīga ietekmēt ne tikai Zemes magnētisko lauku, bet arī planētas klimatu, tomēr atklāt konkrētus mehānismus neizdevās. Jaunā darba ietvaros klimatologi uzbūvēja Zemes atmosfēras un Saules starojuma mijiedarbības divus datormodeļus, kā arī veica dziļjūras ūdens temperatūras izmaiņu analīzi laikā no 1890. līdz 2006. gadam.
Aktuāli: Reģistrējies portālā, iegūsti punktus un nopelni balvas! Zinātniekiem jau agrāk bija zināms, ka Saules cikla laikā enerģijas daudzums, ko izstaro spīdeklis, mainās 0,1 procenta robežās no vidējā enerģijas daudzuma. Tagad izdevās pierādīt, ka šīs nelielās izmaiņas ir pilnīgi pietiekamas Zemes klimata izmaiņu radīšanai. Tā, vairākus gadus ilgušas intensīvas Saules aktivitātes laikā Saule sasilda vairākus Klusā okeāna tropiskos un subtropiskos reģionus spēcīgāk parasti. Rezultātā iztvaiko vairāk ūdens, kas noved pie lietavu pastiprināšanās okeāna rietumu daļā.
Tas savukārt noved pie visas ūdens aprites šajā reģionā intensifikācijas. Klusa okeāna austrumos pastiprinās vēji, kuri pārnes mākoņus uz rietumu daļu. Tādējādi šajā reģionā rodas klimatiskā anomālija, kas ir analoģiska slavenajai La Ninjai – okeāna virsmas temperatūra ilgstošā laika posmā ir zemāka par parasto (šajā gadījumā apmēram par 0,5-1 grādiem pēc Celsija). Pēc tam, kā uzskata pētnieki, straumes 1-2 gadu laikā nomaina auksto ūdeni uz siltāku. Rezultātā rodas El Ninjo analogs, kuru raksturo par vidējo augstāka ūdens temperatūra.
Par nākamo posmu zinātnieku darbā ir jākļūst ilgstošiem klimata izmaiņu vērojumiem, kuri ļaus apstiprināt vai arī noraidīt secinājumus, kuri izdarīti ar datormodeļa palīdzību. Tāpat ar novērojumu palīdzību ir jānoskaidro, kādas konkrēti laika apstākļu izmaiņas noved pie ūdens temperatūras izmaiņām: zinātnieku modelis nav spējīgs fiksēt tamlīdzīgas detaļas. Vairāk informācijas: ASV Nacionālā zinātniskā biedrība - Solar Cycle Linked to Global Climate >>> Saistītais raksts: Amerikāņu zinātnieki, iespējams, atklājuši pazudušo Saules plankumu noslēpumu >>> Saistītais raksts: CERN eksperimentāli pētīs kosmisko staru ietekmi uz klimatu >>> Saistītais raksts: Jaunais Saules cikls būs vājākais kopš 1928. gada >>> Saistītais raksts: ASV NASA: Beidzies ieilgušais Saules aktivitātes minimuma periods >>>
9 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 2

0/2000
Zemes klimatu ietekmē ļoti daudz apstākļu, vismazāk no tiem, to ietekmē, cilvēks.
5 0 atbildēt
liela daļa nemaz neaizdomājas, ka zemes evolūcija turpinās un turpināsies.. nav jau nekāda konfekte, ko var aplaizīt kā grib un kad grib!
3 1 atbildēt