local-stats-pixel fb-conv-api

Nelielas pārdomas par autortiesībām16

17 7
Bieži palasos spokus, taču šis ir mans pirmais raksts. Es dodu priekšroku dažādiem alternatīviem portāliem (vortāliem), jo visi "lielie" atgremo vienu un to pašu. Pārdomas par autortiesībām radās šāda iemesla dēļ. Viens no portāliem, kuru labprāt lasu, ir "Dubultversija" (www.2v.lv) - pasaules ziņu portāls, kas publicē, pēc visa spriežot, pašu sagatavotas ziņas, kādu citur latviešu valodā nav. Izpildījums (gramatikas ziņā) reizumis varētu būt labāks, taču saturiski viss ir gauži tīkami. Nesen tā sagadījās, ka rīta pusē iestatījos www.2v.lv, bet jau krietni vēlāk - www.nra.lv, jeb "Neatkarīgās rīta avīzes" portālā. Nofiksēju, ka pēdējā nupat ievietota viena no ziņām, kuru biju izlasījusi jau no rīta, tikai kā autors norādīts nra.lv. Intereses pēc paskatījos vairāk, un atradu, ka nra.lv pārpublicē ziņas no www.2v.lv vairumā, pie kam tādā jocīgā manierē : - reizumis piemin, no kurienes tās ņemtas, reizumis nepiemin. Pie kam tālāk šīs ziņas, kas, vēlreiz uzsveru, vairumā ir oriģinālas, un citur Latvijā nemaz neparādās, jau tiek publicētas kā nra.lv ziņas. Es, protams, nezinu, vai starp www.nra.lv un www.2v.lv nav noslēgta kāda vienošanās vai vēl kas cits, par ko gan šaubos - tad avīze rīkotos konsekventi, nevis kā kuro reizi ienāk prātā. Piedevām vēl www.2v.lv metariāli tiek izplatīti ar Creative Commons licenci, kas nozīmē - tos drīkst brīvi pārpublicēt, tikai jānorāda atsauce uz autoru, tā kā ļoti ticams - avīze materiālus vienkārši zog. Šis bija viens, visai spilgts piemērs tam, kā "zīmoli" vienkārši nekaunīgi izmanto dažādus entuziastus, mazāk zināmus portālus, utt., bet šādu piemēru, es domāju, ir desmitiem un simtiem, vismaz pati atradu uzreiz vairāk nekā duci. Es saprotu, ka jebkuram ir kāda sava uts, un ja ir vēlēšanās, tad autortiesību pārkāpumus var piesiet ikvienam, tomēr vēlējos uzzināt publikas domas par to, vai un kā būtu iespējams ierobežot šādas aktivitātes.

Ar cieņu - Linda
17 7 16 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 16

0/2000
Cilvēks sakarīgi uzrakstījis, bet Tu nesakarīgi komentē, juttīs, smth, vsp :p
7 1 atbildēt
Stig - meitenem nepatik konkurence. Paradisies te spokos jaunas damas, nedod dievs vel bildes ieliks un aiziet mana popularitate :D Runajot par rakstu, pilnigi piekritu, tikai vareji Linda vel iemest kadu linku uz Latvijas auttortiesibu likumiem.
8 2 atbildēt
Cilveki parkope cita darbus, ievietojot tos citur zem sava varda, kas ir nepienjemami. Tiesham gruti bija saprast, ne?? :D
5 0 atbildēt
neko jaunu nepateici tas tā ir bijis, ir un būs
4 0 atbildēt
Es pat nesaprotu , ko tu ar šo gribēji pateikt , tev laikam vell no vakardienas nav atgājis :D
4 1 atbildēt
Mjā... kā jau domāju, šim rakstam nebūs laba popularitāte! :D Domāju, ka raksts ir galīgi garām, par konkurenci runājot- muhāhā! :D Stasīt- grūta piektdiena, vnk! :D
4 1 atbildēt
kam tas kasa?...///
3 0 atbildēt
kkaads stulbums kuram shitas vispaar interesee...
3 0 atbildēt
Linda - vieniigais ko vari darīt ir uzrakstī 2v.lv administratoram vēstuli un tad lai nra.lv un 2v.lv paši tiek galā ! bet ja 2v.lv ir atļāvusi pārkopēt tad viss ir likumīgi !
2 0 atbildēt
Es vnk domaju, ka Lindas doma bija - kadelj raksta beigas ir tik gruti atzities, ka raksts panjemts no kkurienes?
2 0 atbildēt
Spoki.lv satur 99% zagtu rakstu, bez dajebkādām atsaucēm uz to orģinālavotiem. Kā būtu sākt ar to?
2 0 atbildēt
Paldies autorei! Es domāju, kas tas kasa tos, kuri taisa šīs ziņas, rakstus, meklē informāciju, un dara vēl citas lietas. Ārzemju ziņām kontents nenāk no zila gaisa, tas jāatzīst, tak' pieminētajā gadījumā (Dubultversijas) gandrīz vienmēr ir korekti norādīts, no kurienes ņemta info, pie kam parasti ar linku uz oriģinālu. Un ja saturu atļauj pārbublicēt, lūdzot vienīgi norādīt avotu - šajā gadījumā tulkotājus un ziņu apkopotājus, tad tas vienkārši nav solīdi uzdot to par paša darbu. Pieminētajā gadījumā naudu taču neviens neprasa, bet elementāras cieņas izrādīšana cilvēkiem par darbu - tas laikam ir pārāk grūti. Diemžēl tāda nu pie mums ir prakse, un padarīt tur diezin vai ko var!
2 0 atbildēt
Viss jau labi, bet nedaudz neskaidrs - ja es atsaucos uz ziņu avotu (piem. db, apollo, utt) tad es drīkstu pārpublicēt ziņu? Teiksim ieliekot sākumā frāzi - kā informē ziņu aģentūra apollo, tad seko ziņa? AD
2 0 atbildēt
Informaacija tak no kautkurienes jaanjem, nevar tak pats taa njemt un izdomaat vienmeer taa tiek kautkur nozakta vai kaa citaadi ieguuta. Iisti nesapratu raxta jeegu bet ir oke prieksh pirmaa raxta.
2 1 atbildēt

👍

0 0 atbildēt
a kāds tolks pielikt klāt teikumu- mans pirmais raksts?! :o Domā, tad uzreiz līdzi jutīs, or smth? :o
4 6 atbildēt