local-stats-pixel fb-conv-api

Nacisti centušies suņiem iemācīt runāt1

44 4

Kopš nacisma sagrāves ir pagājuši jau vairāk nekā 65 gadi, bet vēl aizvien tiek atklāti jauni nacistu izmēģinājumi, kurus viņi veikuši ar mērķi tomēr gūt uzvaru Otrajā pasaules karā.

Nesen izdotā grāmatā Amazing Dogs: A Cabinet of Canine Curiosities Kārdifas universitātes doktora Jana Bondesona apkopotā informācija liecina, ka nacisti izmēģinājumiem pakļāvuši arī suņus - viņi mēģinājuši šos dzīvniekus apmācīt ne tikai runāt, bet arī lasīt.

Kā ziņo izdevums The Telegraph, jau aizvadītā gadsimta divdesmitajos gados Vācijā bijuši vairāki dzīvnieku psihologi, kuri uzskatījuši, ka suņu intelektuālās spējas īpaši neatpaliek no cilvēku spējām un ka viņus ir iespējams iemācīt sazināties ar cilvēkiem.

Kad pie varas nāca nacisti, bija aizdomas, ka šos dīvainīšus ieslodzīs koncentrācijas nometnēs, bet notika pretējais - nacistus doma par suņu apmācību sajūsmināja, un viņi mēģināja no tās gūt sev labumu.

Trešā reiha līderis Ādolfs Hitlers, kurš pats bija liels suņu mīļotājs, vēlējies, lai suņi iemācītos sazināties ar saviem saimniekiem, kā arī uzskatījis, ka šādi apmācīti suņi varētu atvieglot koncentrācijas sargu ikdienas darbu.

Tāpat nacistu aprindās valdījis uzskats, ka īpaši apmācītie četrkājaiņi varētu noderēt spiegošanai, jo suņu klātbūtne pretiniekiem, iespējams, neradītu nekādas aizdomas un viņi varētu iegūt visu nepieciešamo informāciju, ko pēc tam "atstāstītu" saimniekiem.

Lai šos mērķus īstenotu, ar fīrera atbalstu tika izveidota īpaša apmācības programma un suņu skola Tier-Sprechschule ASRA, kuras mērķis bijis skaidrs - radīt runājošu suņu armiju Wooffan SS.

Apmācības programmai izvēlēti paši gudrākie savas sugas pārstāvji no visas plašās Vācijas, kurus atlasījuši SS vienību vīri un kurus treneri mēģinājuši iemācīt runāt, kā arī dot zīmes, ar ķepām izmantojot alfabētu.

Šie nacistu izmēģinājumi devuši arī panākumus - kāds suns patiešām iemācīts "izrunāt" dažus vārdus, ar ķepu uzsitot pa attiecīgajiem alfabēta burtiem, cits pratis skaidrā vācu valodā paziņot, ka ir izsalcis un vēlas kūkas, bet kāds īpaši talantīgs suņuks uz jautājumu, kas ir Ādolfs Hitlers, spējis atbildēt kaut ko līdzīgu "Mein Fuhrer".

Izcilnieka statusu šajā apmācībā guvis terjers Rolfs, jo saskaņā ar vēstures liecībām viņš, ar ķepiņām izdauzot katram alfabēta burtam noteiktu reižu skaitu, spējis diskutēt par reliģiju, apguvis svešvalodas, rakstījis dzeju un kādai augstākās sabiedrības dāmai pat apjautājies, vai viņa spēj luncināt asti.

44 4 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://delfi.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

ha. sitas ir labs. vieniigi ja buutu ielicis bildi ar pupiem tad vairaak plusu buutu. es noteikti ieliksu plusu arii bez pupiem. sis ir labs raksts

1 0 atbildēt