local-stats-pixel fb-conv-api

NEPĀLA -> Patana8

9 0
Patana (A.K.A LALITPUR-tēlotājmākslas pilsēta)- Viena no nozīmīgākajām Nepālas pilsētām. Patana atrodas Katmandu ielejā blakus Bagmati upei. Patana ir iedalīta 22 rajonos, un to apdzīvo aptuveni 160’000 iedzīvotāju. Lielākā daļa nodarbojas ar visādu krāmiņu tirgošanu & ražošanu tūristiem. Apmeklējot centrālos tempļus noteikti klāt piesūksies kāds čalīts, kurš centīsies ieskaidrot, ka, lūk, šo šaha komplektiņu viņš ir izgrebis pats savām rociņām no rožu koka vai sandalkoka, lai gan patiesībā to ir uzmanufaktūrējusi fabrika no banānkoka kastēm. No Lalitpuras ir cēlušies lielākā daļa ievērojamāko Nepālas mākslinieku. Lai gan valda uzskats, ka pilsētu ir dibinājis karalis Veer Deva 299. gadā, ir pierādījumi, ka Patana kā pilsēta darbojās jau 3.gs.p.m.ē. Kādu laiku Katmandu, Patanas un Baktapuras karalistes bija apvienotas vienā pilsētā. Patana ir uzbūvēta Dharma-rata formā. 4 galējos pilsētas punktus iezīmē 4 stūpas, ko vairāk nekā 2000 gadus atpakaļ uzcēla Indijas valdnieks, budisma aizbildnis Ašoka (Profesors Jurijs Zaharovs savā grāmatā „Šambalas kods” norāda, ka ir 5 stūpas, bet es nevaru ne kartē, ne citos avotos 5. atrast.). Šajā pilsētā atrodas vairāk nekā 1200 Budistu pieminekļu, kā arī hinduistu tempļu, kas veltīti dievībām, piemēram, Palezu templī katru gadu tiek upurēti bullīši- tiem uzšķērž punci un iekšas izkarina uz vārtiem, lai atvairītu ļaunumu. Ievērojamākais rajons ir Patan Durbar Laukums(Tādi laukumi ir gandrīz katrā lielākajā pilsētā).
Patan Durbar Laukums- Tempļu komplekss atrodas pašā Patanas centrā. Tur atrodas arī Patanas karaliskās ģimenes rezidence. Liela daļa ēku ir celtas Newari arhitektūras stilā.
Ievērojamākie tempļi:

Hiranya Varna Mahaa Vihar aka Zelta Templis.
Šī 3-stāvu Šākjumunyi pagoda tika celta 12. gadsimtā. Tempļa fasāde ir pārklāta ar zeltu un pie ieejas to apsargā 2 lauvas- vīrietis un sieviete (kā es to zinu? Visi pričendāļi ir ļoti smuki iezīmēti un izkrāsoti spilgtām krāsām). Tempļa augšstāvā atrodas budas zelta statuja. Visvairāk fascinē tas, cik rūpīgi viss ir izstrādāts stila ziņā. Tempļa iekšējā sētā dzīvo milzīgi bruņurupuči. Templī darbojas klosteris, kur dzīvo un mācās mazi zēni, aptuveni 1 mēnesi. Šajā mēnesī viņi savas drēbes nemazgā. Templim piedāvā īpašas spējas, jo speciālajā zālē, kas veltīta guru Amitājusam- ilga mūžība dievībai- cilvēki , kas studējuši viņa "ilgā mūža" praksi tiešām jutuši veselības un spēka atjaunošanos. Zāles centrā atrodas sens Indras-dievu valdnieka atveids.
Krishna Mandir aka Krišna templis. Templis celts 1637. gadā, it kā no viena akmens. To veido 21 pīlārs(starpcitu vienīgais templis Nepālā ar tik daudz pīlāriem). Pili cēlis karalis Siddhi Narsingh Malla. Uz fasādes ir ainu gravējumino hinduistu poēmām „Ramajāna” un „Mahabhārata”. Pretī templim uz staba sēž mītisks tēls, Garuda, ar šamo valdnieks Krišna lidoja pār pilsētu.
Jagat Narayan templis celts par godu valdniekam Višnu. Celts no sarkaniem akmeņiem, un tajā ir iegravētas dažādas erotiskas ainas cilvēku un zvēriņu izpildījumā. Uz tempļa atrodas arī trīs mītisko tēlu figūras- Hanumana, Ganeša un Garudas.
Kumbheshwor ir viena no divām piecstāvu pagodām. Templis veltīts valdniekam Šiva. Tempļa sētsvidū atrodas dabiskais avots. Templis ir celts valdnieka Džajasthiti Mallas laikā. Katru gadu „Janai Poornima” svētkos šeit notiek rituālā plunčāšanās un mazgāšanās.
9 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000
Malacis. labi pacenties. Labs raksts. Vairāk tādu būtu.
3 0 atbildēt
Ou jā, Bhaktapur Durbar Square atrodas pils, kur katru gadu kkādā festivālā upurē 108 zvērus, un Manakamnā Kālī svētnīcā notiek jēru asinsupuru rituāli,kur priesterim dziedot dziesmiņu, jēriņam nogriež galvu. Vot tā viņi sasniedz neduālismu :D Tas bruņurupucis ir ievērības cienīgs, jo gids man centās ieskaidrot, ka templī dzīvo milzu Kukainis!...///
2 0 atbildēt
grebe esi lasiijusi Muldashovu??.....viens no retajiem cilveekiem ja taa.....tas verkiitis kailas tiiriishanai ir par mazu Muldashovaa teikts ka tas ir tikai mini makets
1 0 atbildēt
bet neviens taa arii nezin kaa vinsh tiek iedarbinaats.....shaadi taadi avoti leesh ka pat SS vieniibas otrajaa pasaules karaa ir bijushi Nepaala konkreeti zelta tempilii un ir intereseejushies par vardzhas speejaam....jeb kaa vinju var iedarbinaat jo ja kkas taads tiktu rokaas nacistiem nez kaa buusu viss beidzies........bet teiksh vienu Nepaala ir taa vietu uz kuru jaaizbrauc noteikti
1 0 atbildēt
Jā, bet es viņa uzskatiem īsti neticu... Patiesībā jau nacisti daudz aizguva no austrumu reliģijām,pat svastika; un meklēja Austrumu zemēs Pasaules valdnieku, lai parakstītu paktu par "Tūkstošgades reiha" izveidošanos ! Un pēc Himlera 1935. gadā izdotās pavēles organizētais institūts "Ahnerbe" nodarbojās ar kkādu fišku meklēšanu austrumos saistībā ar pašiem nacistiem un rasu pārākumu. SS ar pašu Šēferu ieradās Tibetā kko meklēt, atveda uz Vāciju pat mūkus, kururs tikai pēc reihstāga ieņemšanas atrada mirušus! ...///
1 0 atbildēt
un tomer vēl upurē arī hinduisti ? emotion par rakstu + + par bruņurupuci xD
1 1 atbildēt

👍

0 0 atbildēt