local-stats-pixel fb-conv-api

Mūža ieslodzījums par četru cilvēku slepkavību10

Šādu sodu pieprasīja arī prokurore. Notiesātais nolēmis spriedumu pārsūdzēt.
Par labu valstij - Juridiskās palīdzības administrācijai - no Saukāna tiks piedzīti 2700 latu, kas izmaksāti kompensācijās cietušajiem - nogalināto cilvēku tuviniekiem.
Šodien tiesa nolasīja saīsināto spriedumu, pilns tā teksts būs pieejams 19.jūnijā.
Jau ziņots, ka apsūdzētais pēdējā vārdā tiesai Saukāns nožēloja izdarīto. „Es gribu lūgt piedošanu, taču zinu, ka kaut ko tādu piedot nevar. Tomēr - piedodiet! Es pats nesaprotu, nezinu, kā kādu varēju nogalināt. Lūdzu piedošanu! Ļoti nožēloju,” sacīja Saukāns.
Kā ziņots, 4.janvārī Rēzeknē, kādā dzīvoklī Pils ielā 10, atrasti četru 1957., 1953., 1974. un 1958.gadā dzimušu vīriešu līķi ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Visiem nogalinātajiem tika konstatētas durtas brūces. Tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 118.panta 2.daļas - par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja noslepkavotas divas vai vairākas personas.
Aizdomās par šī nodarījuma izdarīšanu policija aizturēja divus iepriekš tiesātus 1974. un 1977.gadā dzimušus vīriešus. 6.janvārī vīrieši tika apcietināti, bet jau 7.janvārī viens no aizdomās par četrkāršo slepkavību Rēzeknē aizturētajiem vīriešiem īslaicīgās aizturēšanas vietā tika atrasts pakāries. Veicot ik pusstundas kameru apgaitu, policijas darbinieks konstatēja, ka kamerā pie griestu lampas aizsargrežģa no palaga savītā virvē pakāries 1977.gadā dzimis vīrietis.
Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Rēzeknes pilsētas un rajona Policijas pārvaldes priekšnieka palīdze Sanita Rastopčina, minētā persona bija sniegusi liecības par izdarīto noziegumu, kā arī izdarīto bija apstiprinājusi liecību pārbaudes laikā uz vietas. Bojāgājušais īslaicīgās aizturēšanas vietā uzturējās viens un bija atstājis pirmsnāves vēstuli, kurā viņš nenoliedza savu vainu, bet lūdza piedošanu.
Apsūdzība Saukānam celta pēc Krimināllikuma (KL) 118.panta 2.daļas - par slepkavību, ja noslepkavotas divas vai vairākas personas, par ko vainīgās personas var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu.
Tiesājamā advokāte Janīna Vaivode savukārt lūdza tiesu pārkvalificēt apsūdzību pēc KL 125.panta 3.daļas - par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei, par ko iespējamais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 15 gadiem.
Advokāte uzskata, ka procesā iesaistītajām personām nav skaidri iemesli, kāpēc pašnāvību izdarīja otra apsūdzētā persona, vien tāpēc nevar visu atbildību par slepkavībām likt uzņemties Saukānam.
„Nav zināms, bet varbūt otra apsūdzētā persona pašnāvību izdarīja tāpēc, ka bija vairāk vainīga pastrādātajos noziegumos. Nav pierādījumu tam, ka nozieguma vietā bija tikai viens nazis, arī tam, ka tas visu laiku atradās Saukāna rokās. Notikumā iesaistītā kompānija bija stiprā alkohola reibumā, un nav noskaidrots tas, kurā brīdī un kādu iemeslu dēļ uzdzīve pārauga konfliktā. Viņam nebija nodoma noslepkavot. Miesas bojājumus nogalinātajiem viņš nodarījis aizstāvoties,” sacīja Vaivode.
Kā uzsvēra advokāte, apsargi, kas strādā Rēzeknes nakts patversmē, Saukānu raksturoja kā mazrunīgu, noslēgtu, bet strādīgu cilvēku, kurš palīdzēja virtuves darbos, „sabiedrībai bīstami cilvēki patversmē nemaz netiek uzņemti”.
„Arī mirušos vīriešus radinieki raksturoja kā mierīgas dabas cilvēkus, taču mēs nezinām, kādi viņi bija tajā liktenīgajā dienā alkohola reibumā. Savukārt otra apsūdzētā persona, kas drīzumā pēc aizturēšanas izdarīja pašnāvību, pēc Saukāna vārdiem, bija agresīvs cilvēks, no kura Saukāns pats baidījies. Prokurore savu apsūdzību balsta tikai uz pieņēmumiem,” tiesas debatēs sacīja Vaivode.
Kā aģentūrai pēc tiesas debatēm apstiprināja advokāte, arī Saukāns pirmstiesas izmeklēšanas gaitā mēģināja izdarīt pašnāvību, pārgriežot vēnas.
8 1 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000
Briesmīgie cilvēki, sabiedrība kļūst neglābami slima.
8 1 atbildēt
tur jau tie suudi, un kljuus arvien slimaaka un slimaaka...
6 1 atbildēt
Šitādus tak uz vietas vajag nošaut, ja ir pierādījumi, ka tiešām vainīgs. Vai arī atdot nogalināto tuviniekiem, lai dara ko grib - nosit ar sētas mietu, vai lai visu atlikušo mūžu izkalpina par velti kā vergu...
5 0 atbildēt
pilniibaa piekriitu Damman vienmeer esmu uzskatiijis ka visas slepkavas un dziivnieku mociitaajus pashus vajag nomociit vnk liidz naavei
4 0 atbildēt
epg avatarsepg
diezgan dīvaini uzskatīt, ka visas sabiedrība kaut kā saistīta ar šādām slepkavībām :)
2 0 atbildēt
Pareizi ka mūža ieslodzījums. A ko ta paldies pateikt un prjaņiku paku iedot ?
2 0 atbildēt
Lai jau pašu tagad novāc.Tad zinās kā citus nogalināt.. Nē,tomēr labāk uz elektrokrēsa uzsēdina un ''ba bams'' beigts.. vismaz kaut kas sāpīgāks.. sapratīs kā citus nodauzīt gar zemi.
1 0 atbildēt
Nu vai ziniet - vai viņam mūža ieslodzījums ko mainīs? Nē. Tikai par velti varēs padzīvot. Domājat tur cietumā ir TIK traki? Cilvēki dzer, pīpē, lieto narkotikas, runā pa telefonu, utt. Un kurš sedz cietuma izdevumus? Laikam jau Latvijas Republikas iedzīvotāji, smagi strādājot un maksājot nodokļus. Šitādus nošaut vai uz krēsla sēdināt.
1 0 atbildēt
Atsaldētie, pasaule tach ir sviestā.
0 0 atbildēt
lodziski ka vajag nosaut uz vietas
0 2 atbildēt