local-stats-pixel fb-conv-api

Modificētie gēni atrasti savvaļas kukurūzā3

3 0
Ģenētiski modificētas kukurūzas gēni ir "izbēguši" Meksikas savvaļā un ir atrodami šī auga savvaļas šķirnēs. Jauna metode, kas nosaka citu gēnu atrašanos organismā, ir izbeigusi ilgo strīdu par ģenētiski modificētiem produktiem. Šī metode liek domāt, ka šādu gēnu atrašana ir komplicētāks process nekā tika domāts iepriekš.

2001.gadā, kad biologi Deivids Kvists (David Quist) un Ignacio Čapela (Ignacio Chapela) ziņoja par ģenētiski modificētas kukurūzas gēnu atrašanos parastajā kukurūzā, viņi saskārās ar kritikas vilni, kurš nopēla izmantotās tehnoloģijas. Žurnāls "Nature", kurš publicēja zinātnieku darbu, atsauca šo rakstu, jo, mēģinot atkārtot eksperimentu, rezultāts bija nesekmīgs.

Toties tagad Elēna Alvareza-Buila (Elena Alvarez-Buylla) ir piepildījusi divu neveiksmīgo biologu sapni. No 2000 paraugiem viņa atrada 1% kukurūzas augu, kuros bija modificētais gēns. Vairāk informācijas pieejams "Molecular Ecology", 18.sējumā, 750.lpp.

"Tie ir tur ārā," par "izbēgušajiem" gēniem saka pētījuma līdzautors Pauls Gepts (Paul Gepts), "bet tos ir grūti atrast. Pētījumu sarežģī fakts, ka dažos reģiona laukos ir atrodami "noklīdušie" gēni, savukārt citos nav. Mums jāveic gēnu monitorings pēc iespējas plašākās robežās."

Gepts piebilst, ka ne katra metode un ne katra laboratorija spēj identificēt paraugu, kas satur svešus gēnus. Pētniekiem jāizraugās pēc iespējas plašākas metodes, lai atklātu izmaiņas genofondā.
3 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000
"ir ļoti grūti atrast" tā ir vnk sakritība >_>
1 0 atbildēt
un ko tas geens dara ?
1 0 atbildēt
karochinj ir galiigaa pakaljaa beigu saakums
0 1 atbildēt