local-stats-pixel fb-conv-api

Mīti par veselīgu uzturu.6

12 2
Diētmīlēm ( -iem)

Sabiedrībā pastāv dažādi mīti par veselīgu uzturu, kuri nebūt nav zinātniski pamatoti. Nevienam pat nav tā īsti skaidrs, kā tie ir cēlušies un vai tie ir pamatoti, taču tas netraucē daudziem no mums šos stereotipus ņemt vērā un ieteikt arī citiem.

1. mīts – gaļa ir kaitīga.
Gaļa nav kaitīga veselībai. Ja no tās pilnībā atsakās var nonākt riska grupā, kur ar uzturu netiek pietiekami uzņemtas atsevišķas organismam nepieciešamas uzturvielas. Pieaug risks saslimt ar sirds – asinsvadu sistēmas slimībām.

2.
mīts – lietojot ģenētiski modificēto pārtiku var saslimt.
Tas nav zinātniski pierādīts. Piemēram, Japānā ir speciāli ģenētiski modificēti produkti (rīsi), kuri pasargā alerģiskus cilvēkus no rīsos esošajām kaitīgām vielām.

3.
mīts – pilngraudu maize ir veselīga.
Šķiedrvielas pārāk lielos daudzumos nav veselīgi. Ēdot lielos daudzumos pilngraudu maizi un musli, var tikt izjaukta vielmaiņa. Tas rada smaguma sajūtu un piepūš vēderu. Tāpēc ārsti iesaka produktus no veseliem graudiem ēst kopā ar augļiem.

4. mīts – ir diētas, kas ārstē.
Diēta drīzāk var sagandēt veselību. Ievērojot diētas ir iespējams uzbaroties, tāpēc vislabāk ir izmantot ideālo notievēšanas recepti – ēst visu pa nelielām porcijām.

5. mīts – ar cukura aizstājējiem var notievēt.
Kuņģis nav muļķis, tāpēc nemaz nevajadzētu mēģināt to apmānīt. Tiklīdz tas sajūt saldu garšu, kaut arī mākslīgu, tas prasa vēl un no šī apburtā loka ir grūti iziet, kur nu vēl notievēt.

6. mīts – ekoloģiski tīri produkti ir veselīgi.
Dažreiz uzraksts uz etiķetes “ekoprodukts” vēl neko nenozīmē, tas var būt tikai pārdevēja triks.

7.
mīts – ātras apkalpošanas restorāni ir kaitīgi.
Pusdienās hamburgers ar salātiem un apelsīnu sula nav nebūt kaitīgi. Neveselīgi ir, ja katru dienu pārtiek tikai no burgeriem.

8. mīts – vitamīni aizstāj dārzeņus un augļus.
Vitamīni pārāk lielās devās var būt daudz kaitīgāki, nekā to iztrūkums. Ar pilnvērtīgu uzturu var pilnībā nodrošināt nepieciešamo vitamīnu daudzumus, nelietojot mākslīgos vitamīnus.

9.
mīts – tēja notievēšanai – panaceja.
Ar tēju palīdzību var notievēt, ja vienlaicīgi ēd mazāk. Tēja pati par sevi atūdeņo organismu, taču tā neķeras klāt organismā uzkrātajiem taukiem. Vienīgais pozitīvais efekts – dzerot daudz šķidruma – no organisma tiek izvadīti toksīni.

10. mīts – margarīns ir labāks par sviestu.
Sviests ir daudz veselīgāks par margarīnu, jo tas ir mazāk pārstrādāts kā margarīns.
11. mīts – vajag atteikties no alkohola.
Viss ir labs, ko lieto ar mēru. Dienā var izdzer vienu glāzi sarkanvīna.

12
. mīts – veģetārieši dzīvo ilgāk.
Tas nav pierādīts. Speciālisti uzskata, ka dažādi aizliegumi ir kaitīgi veselībai. Veģetāriešiem bieži vien trūkst D, B12 vitamīni un kalcijs.

13.
mīts – badošanās ir veselīga resniem cilvēkiem.
Lieko svaru ātri var iegūt taisni beidzot badošanos. Ilga badošanās noved pie vielmaiņas traucējumiem, muskuļu masas zudumiem.

14.
mīts – nevajag ēst saldētu pārtiku.
No saldētiem produktiem nav jābaidās. Ātrās sasaldēšanas rezultātā produktos tiek saglabāti vitamīni. Galvenais nosacījums ir pareizi ievērot produktu atsaldēšanas norādījumus.

15. mīts – sāls ir kaitīgs.
Sāls ir svarīgs elements vielmaiņas procesā, vienīgi vajadzētu kontrolēt sāls patēriņa daudzumu. Ārsti iesaka dienā apmēram 5g sāls.
12 2 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000
Ir cilvēki kuri nemāk kontrolēt cik ēd, tad sūdzas ka ir dažādi traucējumi.. Un tad ir visas tās diētas utt.
4 0 atbildēt
ceptas naglas - lūk neveselīga barība!
4 0 atbildēt
4. Diēta ir sabalansēts ēdiens un kā tā var sagandēt veselību? ( Nav runa par pašizdomātām vai badošanās diētām )
2 0 atbildēt
nu bet protams ka visur ir pieļaujami izņēmumumi. galvenais- visu ar mēru
2 0 atbildēt
nu vo nemāk kontrolēt un brīnas par svara pieauguemiem utt. pilnigas muļķības par rešņiem, viņiem vajag badoties un kā vēl! mēnesi neko citu kā ūdeni! būsi tievs kā zariņš un apmeiģini pēc tam atsākt rīt kā cūka bled! pēc tā mēneša neviens nebūs atradinājies no ēšanas neveslīgos kvantumos, bet to var labot pašam sev iestāstot ka nevajag ēst tik daudz cik parasti un ja arī visi draugi piedāvā visu laiku vajag mācēt atteikt blin!!!! nesēžu uz diētas, jo nevajag, tāpat jau tievs by defoult! neēdu taču kā resnei tonām, bet normāli, nesaprotu tos cilvēkus aks var ikdienu pavadūt visu laiku rijot! ideāls peimēr kā nevajadzētu būt ir tās vienas slavenāš Latviešu aktrises variants, pati tieva, bet meita ahujevna GOVS! noteikti meita jau no mazotnes radināta daudz ēst un tāpēc tai 40-50it gadus vecajai māmuļai ir tik resna GOVS 20-30g. veca meita...
2 0 atbildēt
Šie mīti ir tiešām nejēdzīgi, katram pretī ir liekams zinātniski pierādāms fakts...///
1 0 atbildēt