local-stats-pixel

Miljardiem apdzīvotu planētu Galaktikā?7

9 1
Mūsu galaktikā var atrasties simts miljardi Zemei līdzīgu planētu un uz daudzām no tām var pastāvēt dzīvība, apgalvo amerikāņu astronoms Alans Boss (attēlā). Praktiski pie jebkuras Saulei līdzīgas zvaigznes ir jābūt arī Zemei līdzīgai planētai, paziņojis Kārnegi zinātniskā institūta līdzstrādnieks Boss, uzstājoties ikgadējā zinātniskajā konferencē Čikāgā, vēsta BBC. Uz vairākuma no Zemei līdzīgajām planētām dzīvība pastāvēt nevar, atzīst Boss. Piemēram, daudzas atrodas pārāk tuvu zvaigznēm, tāpēc to virsmas temperatūra ir pārāk augsta.
Taču ņemot vērā milzīgo planētu skaitu, atradīsies ne mazums tādu, uz kurām var pastāvēt primitīvas dzīvības formas, tādas kādas tās bija uz Zemes trīs – četrus miljardus gadus atpakaļ. Runa ir par baktērijām. „Mēs ļoti drīz atradīsim pārliecinošus pierādījumus tam, cik bieži Visumā ir sastopamas dzīvībai piemērotas planētas. Pirms nedaudz vairāk nekā 20 gadiem mēs nezinājām nevienu planētu sistēmu, atskaitot mūsējo. Tagad ir zināmas vairāk par 300,” - zinātnieku citē britu avīze „The Times”.
Līdz šim atklātās eksoplanētas pamatā ir Jupīteram līdzīgi gāzes giganti, kaut arī zinātnieki jau ir atklājuši dažas planētas, kuras ir tikai dažas reizes lielākas par Zemi. Ieraudzīt pasaules, kuras ir mazākas, mūsdienu teleskopi diemžēl vēl nevar. Taču šo problēmu palīdzēs risināt jaunais NASA teleskops „Kepler”, ir pārliecināts astronoms. „Kepler” tiek plānots iedarbināt martā, un dažu gadu laikā tas atklās arī Zemes lieluma planētas, norāda zinātnieks.
Atklātās eksoplanētas ir tikai „aisberga virsotne”, nešaubās Boss. Pēc viņa novērtējuma, ap 85% no Saulei līdzīgām zvaigznēm riņķo ap Zemei līdzīgām planētām. Ņemot vērā to, ka galaktikā ir 100 miljardi šādu zvaigžņu, bet Visumā ir 100 miljardi šādu galaktiku, izredzes dzīvības pastāvēšanai ir visai lielas. Ja planēta ar nepieciešamajiem priekšnoteikumiem (ar mērenu temperatūru un ūdeni) pastāv 5 – 10 miljardus gadu, dzīvība uz tās noteikti attīstīsies, apgalvo Boss. Pierādīt to varēs, ja izdosies atrast eksoplanētu atmosfērā skābekli.
Uz dažām planētām, iespējams, ir arī saprātīgi organismi un civilizācijas, neizslēdz Boss, taču izredzes atrast tās ir visai niecīgas. Piemēram, iespējams, ka saprāts uz citām pasaulēm ir bijis pirms vairākiem miljoniem gadu, un Zeme ar to, vienkārši, nesatikās laikā, norāda zinātnieks. Bet citplanētiešu vizīte uz Zemes ir tikai kaut kas līdzīgs zinātniskai fantastikai, piebildis astronoms.

9 1 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 7

0/2000
Interesanti...
4 0 atbildēt
skatīsies teleskopā, kamēr kādu dienu ieraudzīs zemei līdzīgu planētu, uz kuras tāds pats čalītis skatās tādā pašā teleskopā :) bet vispār jau pilnīgi iespējāms
4 0 atbildēt
to jau es sen esmu sapratis emotion
4 0 atbildēt
Bet citplanētiešu vizīte uz Zemes ir tikai kaut kas līdzīgs zinātniskai fantastikai, piebildis astronoms. emotion
3 0 atbildēt
Pēc viņa novērtējuma, ap 85% no Saulei līdzīgām zvaigznēm riņķo ap Zemei līdzīgām planētām... shitas teikums vnk spaarda... :DDDDDDD zvaigznes ap planeetaam rinkjo?
1 1 atbildēt
Reāls pierādījums savādāku dzīvības formu eksistencei ir arī Latvijā! (Einārs Repše) emotion
0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt